Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Wat zijn veelvoorkomende vormen van cybercrime?

Dit artikel delen:

Er zijn veen verschillende manieren waarop cybercrime gebruikt kan worden door online criminelen. Helaas komen er steeds meer nieuwe methoden bij, waardoor het zo nu en dan best lastig kan worden om het niet slachtoffer te worden van deze illegale praktijken.

Het is dan ook verstandig om een cyberverzekering af te sluiten, waarmee de schade die je oploopt door cybercrime gedekt wordt. Hier kun je als particulier gebruik van maken met behulp van een cyberverzekering particulier, maar het is als ondernemer ook zeker verstandig om je bedrijf hiertegen te verzekeren. Dit kun je doen met een cybercrime verzekering. Toch heb je natuurlijk liever deze polissen niet nodig, daarvoor moet je de onderstaande vormen van cybercrime zeker zien te voorkomen.

Hacken

Hacken is eenvoudig verwoord een handeling die gepleegd wordt door een indringen. Zonder je toestemming krijgt deze hacker toegang tot je computersysteem. In feite zijn dit soort criminelen eigenlijk computerprogrammeurs. Zij hebben dus veel verstand van computers en kunnen deze kennis voor slinkse doeleinden gebruiken. Hacken kan veel verschillende motieven hebben, maar over het algemeen gaat het toch vooral om geld. Ook roem en macht kan zeker een rol spelen. Zo zijn er bijvoorbeeld hackers die puur anderen hacken omdat ze willen laten zien hoe goed ze zijn. Toch is dit over het algemeen niet het geval en zijn ze op zoek naar geld. Dit doen ze door particuliere bankgegevens en financiële data van een bedrijf te stelen. 

DoS

Een DoS aanval is een expliciete poging van aanvallers om service te weigeren aan beoogde gebruikers van die service. DoS staat hierbij overigens toepasselijk voor Denial of Service. Zo’n aanval zorgt ervoor dat een computerbron overspoeld wordt met meer verzoeken dan het aankan. Hierdoor verbruikt het de beschikbare bandbreedte, wat uiteindelijk leidt tot overbelasting van de server. De computerbron vertraagt of crasht hier zelfs door, waardoor niemand meer toegang heeft  tot de website. Naast Denial of Service heb je overigens ook nog Distributed Denial of Service, wat vaak afgekort wordt tot DDoS. Hierbij overspoelen een aantal geografisch verspreide daders het netwerkverkeer. Vaak worden de DoS aanvallen vooral uitgevoerd op de webservers van grote bedrijven, waarbij banken vaak de voorkeur genieten van de aanvallers.

Phishing

Phishing is een techniek voor het krijgen van vertrouwelijke informatie zoals bankrekeningnummers en inloggegevens door je als online crimineel voor te doen als een legitieme onderneming. Vaak wordt dit uitgevoerd door middel van e-mailspoofing, al worden sms’jes ondertussen ook steeds meer ingezet voor phishing. Hierin staat een link dat zogenaamd naar een legitieme website gaat, maar eigenlijk is het een nep site. Het lijkt wel echt, wat phishing direct zo gevaarlijk maakt. Doordat de websites zo echt lijken trappen veel mensen erin, waardoor er uiteindelijk malware vanzelf op je pc geïnstalleerd wordt. Dit programma steelt je privé informatie en kunnen ook je bankrekening leegplukken hierdoor. Controleer alles dus goed voordat je op een linkje klikt in een e-mail of sms. 

Identiteitsdiefstal

Identiteitsdiefstal vindt plaats wanneer iemand je identiteit steelt en zich voordoet als jou om toegang te krijgen tot bronnen zoals creditcards, bankrekeningen en andere dingen op je naam. De bedrieger kan bovendien je identiteit gebruiken om andere misdrijven te plegen, waar jij dan dus als de dader van gezien kan worden. Creditcardfraude is overigens een brede term voor misdrijven waarbij identiteitsdiefstal betrokken is. Hierbij gebruikt de crimineel je creditcard of bankpas voor het financieren van zijn of haar transacties. Jij betaalt dus eigenlijk voor de spullen van degene die je identiteit gestolen heeft. Ben je hier het slachtoffer geworden? Zorg er dan voor dat je kaart direct geblokkeerd wordt om verdere schade te voorkomen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-31T13:53:14.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.