Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Laptop of desktop: Wanneer kies je welke?

Dit artikel delen:

Ga jij een desktop of een laptop kopen? Aan beide zitten voor- en nadelen verbonden. Lees het in dit artikel.

Een laptop lijkt tegenwoordig de standaard te zijn. Toch worden er ook nog veel desktops verkocht. Uiteraard is bij een laptop kopen de mobiliteit doorslaggevend. Daarnaast hoeft er geen vaste plek in huis gereserveerd te worden voor de computer. Alleen maar voordelen, zo lijkt het. Maar, ook aan een desktop zitten voordelen verbonden die een laptop niet kan bieden. Met name gamers maken vrijwel altijd gebruik van een desktop aanbieding. Waarom doen zij dit, en belangrijker, wat is de juiste keuze voor jou? Een laptop of desktop: wanneer kies je welke?

Flexibel werken met een desktop of laptop?

Voor veel mensen is werk de belangrijkste reden om een desktop of laptop aan te schaffen. Maar, wat is beter en welke mogelijkheden bieden beide oplossingen?

Voordelen laptop voor werk

 1. Draagbaar; misschien onnodig om te zeggen, maar je kunt met je laptop zelfs in de trein nog werk verzetten.
 2. Compact; ook thuis kun je de laptop opbergen. Ideaal als je geen vaste werkkamer hebt of deze moet delen.
 3. Compleet; je hoeft geen toetsenbord en muis te bestellen.

Nadelen laptop voor werk

 1. Een groot nadeel van een laptop is dat, wanneer een klein onderdeeltje kapot of verouderd is, de hele laptop al snel waardeloos is. Dit komt straks ook in de voordelen van een desktop naar voren.
 2. Je moet zelf opletten op een ergonomische houding. Vaak kijk je met een laptop teveel naar beneden waardoor je voorovergebogen zit en te dicht op het scherm. Dit kan schadelijk zijn bij dagelijks veel achter de laptop werken.
 3. De prijs-kwaliteit verhouding van een laptop is doorgaans slechter dan van een desktop. Met een desktop kopen, krijg je meer snelheid voor een lagere prijs. Check daarom ook laptops met korting, dit scheelt je soms een fors bedrag in aanschaf waardoor de prijs-kwaliteit veel beter is.

Voordelen desktop kopen voor werk

 1. Onderdelen vervangen en upgraden; zoals net al bij nadelen van een laptop benoemd, heb je met een desktop het voordeel dat je onderdelen makkelijker kunt vervangen. Je hebt niet het ruimtegebrek in het apparaat wat een laptop wel heeft en je kunt makkelijker overal bij of dit uitbesteden aan een computerzaak. Bijvoorbeeld de harde schijf naar SSD schijf omzetten is populair. Maar ook updates met grafische kaart of werkgeheugen worden veel gedaan. Dit is duurzaam en scheelt in e-waste.
 2. Prijsverschil desktop en laptop: een desktop is goedkoper dan een laptop. Met de goedkope desktop kopen, krijg je relatief veel waarde voor je geld. Bij het bestellen van een desktop is het ook aan te raden om naar aanbiedingen te kijken.
 3. Uitbreidingen; een desktop heeft meer in- en uitgangen voor randapparatuur.

Nadelen desktop kopen voor werk

 1. Een desktop moet op een vaste plek staan; mobiel werken is lastig en je hebt een vaste plaats in huis nodig.
 2. Benodigde uitbreidingen; bij een desktop heb je uitbreidingen nodig die standaard in een laptop zitten. Hier horen uiteraard muis, toetsenbord en beeldscherm bij. Maar ook componenten die vrijwel standaard voor laptop zijn, denk aan bluetooth en draadloze wifi, zijn dit lang niet altijd standaard bij een desktop kopen. Tel de prijs van de componenten bij het prijsverschil laptop en desktop op.
 3. Geluid; tegenwoordig bestaan er geruisloze, fanless laptops, terwijl de meeste desktops luider zijn. Zoek naar fanless pc wanneer je dit belangrijk vindt.

Vergelijking desktop laptop: in de cloud werken

Bij de vergelijking maken tussen laptop en desktop, moet je erop letten dat sommige voor- en nadelen van een laptop en desktop inmiddels achterhaald zijn. Een van de belangrijkste voordelen van een laptop die je vaak hoort, is dat je je bestanden op één plek hebt en altijd bij je hebt. Dit is ook een belangrijk focuspunt van de Chromebook. Maar, met een desktop kun je prima in Google Drive of in Microsoft 365 werken waardoor je ook documenten in de cloud laat staan. 

Vergelijking desktop laptop: gamen

Voor gamen wint de desktop het van de laptop, en volgens vele gamers ook van consoles zoals een Playstation. Met pc gamen kun je eindeloos sleutelen aan je desktop. Met een desktop voor gaming kopen, kun je naderhand de grafische kaart upgraden en instellingen hierin aanpassen zodat het geheel naar jouw wensen is. Uiteraard geldt dit ook voor upgraden wanneer het jou uitkomt. Dit kan met allemaal accessoires, zoals een 4K beeldscherm, SSD kaart, gaming toetsenbord en muis etc. Dit vind je niet in een laptop en zelfs niet in een console.

Conclusie: laptop of desktop

Je hebt gelezen over de voordelen van een laptop of desktop kopen. Met een laptop kun je hem na aanschaf uit de doos halen en er direct op werken. Je kunt hem makkelijk meenemen en er jarenlang plezier van hebben. Echter, na een aantal jaar zul je waarschijnlijk je laptop willen vervangen aangezien de prestaties verouderd raken. Bij een PC heb je dit nadeel niet, doordat er lange tijd meer upgrade mogelijkheden zijn. Met cloud based werken is de noodzaak van je bestanden op één plek hebben afgenomen en voor veiligheidsredenen kan het zelfs slimmer zijn om niet je bestanden op de laptop in het openbaar bij je te hebben.

Bepaal je behoeftes bij een laptop of desktop kopen

Voor specifieke behoeftes waarbij het extreme van een PC gevraagd wordt, denk aan gamen of videobewerking, zal een desktop de voorkeur hebben. Voor gebruik voor tekstverwerken en internetten zal een laptop ook voldoende prestaties bieden. Een Chromebook of tablet met toetsenbord zal zelfs voldoende kunnen zijn. Bepaal wat je nodig hebt en pas je aankoop daarop aan. Laat je niet gek maken met technische specificaties, maar kijk naar gebruik. Want, als je niet het nieuwste nodig hebt, is een refurbished laptop kopen misschien ook voldoende.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-20T13:52:24.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.