Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waarom is glasvezelinternet eigenlijk zo snel?

Dit artikel delen:

Glasvezelinternet wordt binnengehaald als dé internetverbinding van de toekomst. In groeiend tempo worden steeds meer huizen aangesloten op het glasvezelnetwerk met de belofte van ongeëvenaarde snelheden. Hoe kan het eigenlijk dat glasvezelinternet zo veel sneller is dan andere typen internetverbinding? We bespreken de unieke techniek en voordelen van glasvezel internet.

Geen onderbrekingen

De term verraadt het al: in tegenstelling tot bij kabelinternet (televisiekabel) en DSL-internet (telefoonkabel), wordt bij glasvezelinternet gebruik gemaakt van vezels van glas. Bij de aanleg worden deze met duizenden tegelijk door een buis geschoten. Het voordeel van glas is dat het reflecteert en terugkaatst. Daardoor is er geen sprake van onderbrekingen. Dat zorgt ervoor dat de beloofde snelheid ook daadwerkelijk bij jou thuis gehaald kan worden (mits je natuurlijk een glasvezelaansluiting hebt) en is tevens de reden dat glasvezelinternet zo’n stabiele verbinding biedt.

Licht

Je kent vast wel de uitdrukking ‘sneller dan het licht’. Die uitdrukking komt goed van pas bij het uitleggen waarom glasvezel zo snel is. De eerdergenoemde glasvezels worden benut om data te verzenden door het gebruik van licht. Op het moment dat er data wordt vervoerd door de glasvezels, gaat automatisch in hoge snelheid het licht in de kabels aan en uit. Dit zorgt ervoor dat er een snelweg ontstaat waarover heel veel data in hoge snelheid kan worden vervoerd. Daardoor is glasvezelinternet weliswaar niet sneller dan het licht, maar wel bijna net zo snel. Om precies te zijn 200.000 kilometer per seconde, wat inhoudt dat een glasvezelsignaal in een seconde bijna 16 keer de wereld rond kan gaan.

Enorme bandbreedte

Bandbreedte speelt een rol in de kwaliteit van je internetverbinding. Een beperkte bandbreedte kan ervoor zorgen dat de verbinding overvraagd wordt en gaat haperen. De maximale capaciteit van het kopernetwerk dat voor DSL-internet wordt gebruik is al in zicht. Daarbij moet je in het achterhoofd houden dat er vaak diverse diensten, apparaten, applicaties en opslagvoorzieningen via dezelfde verbinding lopen. Zo klein en fijn als glasvezel is, kan het een bijna oneindige stroom van informatie tegelijkertijd verwerken. Zelfs het dataverkeer explosief zou toenemen, hoeft er dus nog geen probleem te ontstaan rondom de capaciteit van het glasvezelnetwerk.

Weinig latency

Wat ook een interessant voordeel is dat glasvezelinternet met zich meebrengt, is de lage ‘latency’. Dat is de vertraging, oftewel hoe lang een blok data erover doet om van A naar B te komen. Dit speelt onder andere een belangrijke rol bij bellen of videobellen via de internetverbinding. Zo is de kans op een soepel gesprek zonder haperingen aanzienlijk groter bij gebruik van glasvezelinternet dan bij bellen via een ander type internetverbinding. Het is zelfs goed mogelijk om gebruik te maken van videobellen in 4K!

Symmetrische snelheid

Wat uniek is voor een glasvezelverbinding in verhouding tot internet via de televisiekabel of telefoonkabel, is symmetrische snelheid. Waar je bij andere typen internetverbinding te maken hebt met een uploadsnelheid die aanzienlijk lager ligt dan de downloadsnelheid, gaat uploaden en downloaden via een glasvezelverbinding even snel. Deze snelheden zijn dus synchroon.

De techniek van een glasvezelverbinding verschilt dus flink van ‘ouderwetse’ verbindingen via de telefoonkabel of televisiekabel. De beloftes van hoge snelheden zijn niet loos. Kom je een aanbieding tegen voor glasvezel-kabelinternet? Wees dan op je hoede. Dit kan erop duiden dat het laatste deel van de verbinding alsnog via de kabel loopt en je dus niet optimaal profiteert van de voordelen van een volledig glasvezelverbinding.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-14T10:09:56.000Z DBOM


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.