Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De toenemende populariteit van SD-WAN

Dit artikel delen:

“Software-defined wide-area networking”, is een verzamelterm voor een specifieke manier om bedrijfsnetwerken te beheren. Het is een vervolgstap op “Software Defined Networking” (SDN), die het uitbreidt tot een applicatie waarmee men snel een hybride WAN systeem kan creëren.

Het bestaat doorgaans uit een combinatie van zakelijke IP VPN’s, internet (breedband) en draadloze diensten. Door veel en slim gebruik van de Cloud kunnen applicaties hiermee op een voordelige manier worden beheerd. 

Door intelligente software wordt verkeer automatisch en dynamisch doorgestuurd naar het meest efficiënte en geschikte pad. Deze intelligentie houdt rekening met omstandigheden van het netwerk, met eventuele beveiligingen, en met kosten. Het is bovendien ook nog configureerbaar.

De voordelen

Bedrijven zijn erg actief bezig met het adopteren van deze nieuwe technologie vanwege de uitgebreide financiële en operationele voordelen. Zo verlaagt het de vereiste OpEx, CapEx, maar ook de totale eigendomskosten (door meer gebruik van de Cloud).

Een bijkomend voordeel is een grotere zakelijke flexibiliteit, waardoor bedrijven beter kunnen reageren op nieuwe trends binnen de IT. SD WAN ondersteunt ook het gebruik van meerdere veilige verbindingen, wat allerlei logische voordelen heeft (geen backhaul boetes, minder gevoelig voor DDoS, etc.)

Deze meerdere verbindingen zijn niet alleen veiliger, maar maken het ook mogelijk om je interne verkeersstromen aan te passen op basis van omstandigheden. Zo kan het dus ook de prestaties van je netwerk meer stroomlijnen.

Tot slot levert versleuteld WAN-verkeer tot een betere netwerkbeveiliging, en is de segmentatie van het netwerk een groot voordeel in de zeldzame instanties waarbij men alsnog inbreekt. Door de segmentatie is het lastiger om veel schade in een korte tijd te berokkenen.

Waar dient het voor

SD-WAN gebruikt software en Cloud gebaseerde technologie om WAN-services eenvoudiger te kunnen leveren. Met behulp van software gebaseerde virtualisatie is het mogelijk om netwerk operaties te versimpelen. Het is dus eigenlijk een logische volgende stap voor alle bedrijven die op dit moment nog WAN-technologie afnemen.

In een wereld waar steeds meer bedrijven Cloud, SaaS en videocommunicatie gebruiken is dit belangrijker dan ooit. Slimme organisaties zouden dus moeten overwegen om deze oplossingen te integreren met hun bestaande netwerk, en de intelligente software zijn voordelen laten leveren qua verkeersmanagement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-27T15:47:50.000Z Internet Impact


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.