Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Ierland al lang klaar voor de Brexit

Ierse groeibedrijven succesvol in Nederland Brexit is uitgesteld en dit uitstel is hoogstwaarschijnlijk éénmalig, aldus Jean-Claude Juncker. Maar de vraagt blijft: wat wordt de uitkomst van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk? Ongeacht de uitkomst kijken de Ieren met vertrouwen naar de toekomst. Want over één ding bestaat weinig onzekerheid: Ierse bedrijven waren al mondiaal georiënteerd, toekomstgericht en ambitieus voordat de term Brexit überhaupt bestond.

Ierland voorloper in innovatie

Op het speelveld van de mondiale economie heeft Ierland zich inmiddels ruimschoots bewezen. Over de hele wereld behalen Ierse exportbedrijven recordomzetten. Niet in het minst omdat Ierse bedrijven voorop lopen in innovatie. En dat in tal van sectoren, zoals medische technologie, hightech-bouw, financieel-technische diensten, agrotechnologie, ICT en opkomende technologieën.

Een goed voorbeeld hiervan is het Ierse bedrijf EasyFix Rubber, dat met rubberen matten – onder andere speciaal voor de veeteelt - heeft bijgedragen aan de eerste zelfvoorzienende drijvende boerderij in Rotterdam. Een innovatieve doorbraak op het gebied van duurzaamheid, die deze zomer wordt onthuld. 

Volop voordelen van vrijhandel 

Dit zogenaamde ‘Ierse Voordeel’ is vanzelfsprekend ook op de Europese markt een succesfactor. Als fervente pleitbezorgers van de EU én innovatie, verrassen Ierse ondernemingen de markt keer op keer met inventief ondernemerschap. Steevast geënt op Europese wet- en regelgeving, die vrijhandel mogelijk maakt en beperkingen, zoals douaneheffingen, invoerrechten en valutarisico’s, elimineert. Zo heeft het Ierse groeibedrijf Combilift, producent van heftrucks en logistieke oplossingen, een efficiënte samenwerking uitgebouwd met zijn Nederlandse partner Mabo Lifting NV. De Ierse technologie wordt daarmee in tal van logistieke centra in Nederland ingezet.

Ierland doorstaat elke Brexit-variant 

Net zo goed als dat Ierland integraal onderdeel blijft uitmaken van de EU, staat vast dat de Ieren elke Brexit-variant zullen doorstaan. Al sinds de uitkomst van het referendum maakt Ierland zich sterk om exporterende bedrijven voor te bereiden op een harde Brexit. Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk - vanouds een belangrijke handelspartner – zal daardoor minder ingrijpende gevolgen hebben dan gevreesd. Sterker nog, strategisch voorsorteren op een worst-case-scenario is sowieso goed voor Ierse bedrijven en hun internationale partners.

Goed nieuws voor Ierse bedrijven en hun zakenpartners.

Een belangrijke rol om de gevolgen van de Brexit te weerstaan is weggelegd voor Enterprise Ireland, dat namens de Ierse overheid bedrijven faciliteert op het gebied van international trade. Alleen al het afgelopen jaar was Enterprise Ireland actief voor meer dan duizend Ierse ondernemingen die gevolgen van de Brexit zullen ondervinden. Het agentschap keurde steunfondsen goed ter waarde van 74 miljoen euro, bestemd voor ruim 500 bedrijven die het hardst getroffen dreigen te worden door het vertrek van het VK.

Kansen voor Nederland

De bijdrage van Enterprise Ireland is ook op andere plekken in de wereld merkbaar. Zoals in Nederland waar intensief wordt samengewerkt met lokale ondernemingen om de kracht van het ‘Ierse voordeel’ ten volle te benutten. Met een groeiend netwerk van vooruitstrevende Ierse bedrijven is Enterprise Ireland de gateway die toegang biedt tot Ierse innovaties en oplossingen. Zo levert het Ierse bedrijf Druid Software technologie aan het Amsterdamse technologiebedrijf Koning & Hartman op het gebied van havenautomatisering. De private LTE-oplossing van Druid Software zal gebruikt worden in de haven van Rotterdam. 

Samen sterker

Natuurlijk blijft de Brexit een uitdaging. Maar de sleutel tot succes is een betere uitwisseling van kennis en expertise tussen Ierland en Nederland. We hebben een beter beeld nodig van waar we als land goed in zijn. Ierland is niet alleen sterk in ‘sourcing’, maar we moeten ook weten wat Ierland zelf produceert en verkoopt. Het contact tussen de Ieren en Nederlanders moet versterkt worden. Met Brexit zal een vriend ons verlaten, wat ruimte overlaat voor nieuwe vriendschappen. En wat je echt nodig hebt voor handel, is vriendschap.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-30T14:58:06.000Z Enterprise Ireland
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.