Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Dit moet je weten over de verschillende coronatests voor op kantoor

Om de verspreiding van het coronavirus te diagnosticeren en in te dammen, is testen van cruciaal belang. Er zijn twee soorten Covid-19-tests: tests die zijn ontworpen om te detecteren of je de infectie nu hebt, of tests die zijn gemaakt om te controleren of je eerder bent geïnfecteerd door het virus SARS-CoV-2 dat de ziekte veroorzaakt. Net als elk ander product hebben deze tests een verschillende mate van nauwkeurigheid en betrouwbaarheid en kunnen ze worden gebruikt om verschillende doelen te bereiken. Onderstaand vind je meer informatie over de verschillende soorten coronatests.

Gevoeligheid en specificiteit zijn belangrijk 

Deze twee maten worden gebruikt om de geloofwaardigheid van een test te bepalen: Hoe goed detecteert hij ziekte en hoe goed detecteert hij de afwezigheid van ziekte. Gevoeligheid wordt gedefinieerd als het percentage patiënten met Covid-19 dat correct een positief resultaat krijgt, terwijl specificiteit het percentage patiënten zonder infectie is dat de test correct als negatief identificeert. Over het algemeen heeft een zeer gevoelige test een laag percentage fout-negatieven, maar loopt het risico op fout-positieven als de specificiteit niet voldoet. Aan de andere kant loopt een zeer specifieke test een risico op vals-negatieven als de gevoeligheid van de test slecht is, maar zal over het algemeen een laag percentage valse positieven hebben. PCR-tests worden beschouwd als de gouden standaard omdat ze over het algemeen zeer gevoelig en zeer specifiek zijn, wat bij zelftesten corona kopen minder het geval is. 

PCR- en antigeentests werken anders

Terwijl antigeentests naar eiwitten op het oppervlak van het virus zoeken om de aanwezigheid van de ziekteverwekker vast te stellen, worden PCR-tests (polymerasekettingreactie) ontworpen om genetisch materiaal te zoeken dat RNA wordt genoemd en dat het virus instrueert om deze eiwitten te maken. Beide tests vereisen ook een uitstrijkje van de achterkant van je neus of keel als monster en kunnen niet bepalen of je besmettelijk bent als je positief bent, maar daar houden de overeenkomsten op. Ga je een sneltest kopen? Je weet nu dus dat deze tests heel anders zijn dan de tests die je krijgt bij de GGD. De zelftests kun je immers zelf doen in je eigen huis, hiervoor hoef je nergens naartoe te gaan. PCR-tests worden uitgevoerd in een teststraat en vervolgens gestuurd naar een laboratorium waar het resultaat uiteindelijk gevonden worden. 

Persoon die test toedient cruciaal 

In het VK werd een antigeentest, de Innova laterale flow-test genaamd, in de stad Liverpool uitgeprobeerd als onderdeel van de plannen van de regering om massale vaccinaties in het land uit te voeren. Het doel was om werknemers weer in kantoren te laten komen en families hun dierbaren weer te laten knuffelen in verzorgingshuizen. Deze strategie mislukte doordat de mensen die de tests uitvoerden niet goed genoeg waren, zo bleek uit de gemiste coronabesmettingen. Hoe meer ervaren mensen die de test doen zijn, hoe minder gevallen zullen worden gemist. Er zijn een aantal fasen die heel zorgvuldig moeten worden gevolgd, bij het uitvoeren van een zelftest, zoals het nauwkeurig lezen. Voer het dus goed uit voor een betrouwbaar resultaat! 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-22T11:11:56.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.