Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Brandveiligheidstips bij de installatie van nieuw machines of systemen

Worden er technische aanpassingen gemaakt in jullie bedrijfsruimtes, zoals de installatie van zonnepanelen, of grote machines? Vergeet dan zeker niet om ook op de brandveiligheid te letten, zowel tijdens de installatie als achteraf. Er zijn namelijk bepaalde machines die wat extra beveiliging tegen brand kunnen gebruiken. De belangrijkste brandveiligheid tips lees je hieronder.

Constante brandpreventie

Brandpreventie is van groot belang. Daarom is het nodig om de mogelijkheden is tot brand te bekijken wanneer er een nieuw systeem of machine wordt geïnstalleerd. Stel: er moet heel veel worden gezaagd met een slijpzaag en dat zorgt voor veel brandlucht, dan kan het nodig zijn om de brandmeldinstallatie (BMI) tijdelijk uit te zetten en brandwachten in te schakelen om te patrouilleren. 

Brandmeldinstallatie aanpassen

Sommige machines vragen om aanpassingen aan de huidige brandmeldinstallatie van een bepaalde ruimte. Om een voorbeeld te geven: er wordt een grote machine geplaatst in een ruimte die momenteel leeg staat en waar enkel een brandalarm hangt. Dan is de kans groot dat de ruimte nieuwe, uitgebreidere systemen nodig heeft. Voorbeelden zijn een CO2-melder, een hittemelder en een brandblusapparaat of een branddeken. Er kan zelfs gekozen worden om de ruimte uit te rusten met een poederblussysteem of een CO2-blussysteem. 

Bouwbesluit 2012

Lees het Bouwbesluit 2012 goed. Hier staan alle regelgeving rondom brandpreventie in bedrijfsgebouwen uitgeschreven. Zo weet je exact aan welke regels je allemaal moet voldoen. Twijfel je of de genomen stappen wel genoeg zijn? Ga dan in zee met een veiligheidskundige in die alles van kop tot teen kan checken. Zo ben je zeker dat jouw bedrijfsgebouw volledig beveiligd is, ook na het toevoegen van nieuwe machines of systemen. 

Na het volgen van de bovenstaande tips ben jij voorbereid zodra je voor hete vuren komt te staan, letterlijk. Niet geheel onbelangrijk als het op nieuwe machines en apparatuur aankomt toch? Wij wensen je succes met de installatie!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-12T12:29:36.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.