Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe werken de subsidies voor particulieren met elektrische auto’s (in 2023)

Alle Europese plannen wijzen dezelfde richting uit: men moet uiteindelijk van de auto’s op brandstof af. Elektrisch rijden lijkt de volgende stap. Maar hoe zorg je er nu voor dat naast alle zakelijke rijders ook de particulieren hun diesel- of benzineauto verruilen voor een elektrische auto? De overheid hoopt met subsidies. En die zien er in 2023 als volgt uit.

Zakelijk vs. particulier

Om elektrische rijden te stimuleren, trekt de overheid al meerdere jaren verschillende subsidiepotjes open. In eerste instantie enkel op de zakelijke rijder gericht, maar ook de particuliere bestuurder kan sinds enkele jaren op steun rekenen. Bij zakelijke rijders werd de bijtelling zeer vriendelijk, particulieren kunnen een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen door middel van subsidies. Zie het als een steun voor particulieren, net zoals bedrijven krijgen in de vorm van bijvoorbeeld een wbso aanvragen na het wbso voordeel berekenen

Dit jaar ook?

Maar hoe werkt dit nu precies? Ook dit jaar was een speciale subsidiepot gevuld met geld vanuit de overheid om particulieren aan een elektrische auto te helpen. Op 1 januari 2022 zat er 71 miljoen euro in die pot. Wie als eerste was, genoot als eerste van het financiële steuntje in de rug. Dat leek snel te gaan, want begin juni was de pot met subsidies alweer leeg. 

Hoogte van subsidie

Goed nieuws voor 2023: meer mensen kunnen dan gebruik maken van de subsidie. Het bedrag per particulier wordt dan namelijk iets naar beneden geschroefd, waardoor meer mensen een aanvraag kunnen doen. Bij de subsidie wordt een belangrijk onderscheid gemaakt: de aankoop van een gloednieuwe of gebruikte elektrische auto. Voor beide soorten aankoop ligt een specifiek gedeelte van het geld klaar. De hoogte van de subsidie verschilt dan ook in deze gevallen! Tijd voor een klein overzicht:

  • In 2022 kon je als particulier bij de aankoop van een nieuwe elektrische auto rekenen op een subsidie van 3.350 euro. De auto mocht dan alleen niet duurder dan 45.000 euro zijn. Was-ie duurder? Dan kreeg je niks. 
  • Voor een gebruikte auto lag het subsidiebedrag op 2.000; zonder plafond van aankoopbedrag.

In 2023 dan? 

Voor 2023 liggen de bedragen iets anders. Ten eerste is de algehele pot iets minder vol: namelijk 67 tegenover 70 miljoen euro. Voor een nieuwe auto is het bedrag daarbij teruggeschroefd naar 2.950 euro per particulier. Hierdoor kunnen dus wel iets meer mensen gebruik maken van de subsidie. Was er in 2022 ruimte voor 20.895 bestuurders, maken volgend jaar 22.711 mensen kans op de subsidie. Voor gebruikte elektrische auto’s verandert er niks. Hier kunnen 16.200 mensen gebruik van maken in 2023. 

Ben jij als particulier in de running voor een elektrische auto? Wees er dan dus snel bij voordat de subsidiepot leeg is!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T14:32:45.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.