Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Kan ik gelijk een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Omdat deze hulp behoorlijk duur is, is het niet prettig als je dit uit eigen zak moet betalen. Ben je momenteel nog niet verzekerd voor rechtsbijstand? Dan wil je misschien alsnog zo’n verzekering afsluiten. Vandaag de dag hoef je hier de deur niet meer voor uit, want je kunt online een aanvraag indienen. Hierdoor kun je weliswaar gelijk een rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar je kunt er niet altijd direct gebruik van maken. In deze tekst leggen we je uit hoe dit precies zit.

Wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering 

De reden dat je niet direct gebruik kunt maken van een rechtsbijstandverzekering is omdat veel verzekeraars bij deze verzekering met een wachttijd werken. De duur van de wachttijd kan bij iedere verzekeraar anders zijn, maar vaak is dit de eerste paar maanden nadat je de verzekering hebt afgesloten. Sluit je een rechtsbijstandverzekering af en is er sprake van een wachttijd van drie maanden? Dan betekent dit dat je de eerste drie maanden na het afsluiten van deze verzekering geen recht hebt op juridische hulp bij een conflict. Hier blijft het niet bij, want je bent bovendien niet verzekerd voor een geschil dat tijdens de wachttijd ontstaat. 

Rechtsbijstand zonder wachttijd 

Sommige mensen denken dat er bij een rechtsbijstandverzekering altijd sprake is van wachttijd, maar dat is niet het geval. Bij veel verzekeraars zijn er namelijk uitzonderingen. Is er sprake van letselschade? Dan geldt rechtsbijstand zonder wachttijd. Dit is ook het geval bij een geschil in het verkeer en een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is. Wanneer je betrokken raakt bij een dergelijk conflict kun je direct juridische hulp inschakelen zonder dat je zelf opdraait voor de kosten. 

Ben je op dit moment verzekerd voor rechtsbijstand, maar wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Dan sluit je een nieuwe verzekering af. Daarom denk je misschien dat je opnieuw te maken krijgt met wachttijd. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval. Vereiste is dan wel dat de nieuwe verzekering aansluit op de oude. Bovendien moet het geschil verzekerd zijn op de oude verzekering als je in aanmerking wilt komen voor rechtsbijstand zonder wachttijd. 

Hoe sluit je een rechtsbijstandverzekering af? 

Wie een rechtsbijstandverzekering af wil sluiten kan hier beter niet te lang mee wachten. Hoe eerder je deze verzekering afsluit, des te sneller de wachttijd verstreken is. Ga overigens nooit over één nacht ijs bij een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Je komt namelijk voor een aantal keuzes te staan bij het afsluiten van deze verzekering. Zo moet je bij de meeste verzekeraars namelijk minimaal één aanvullende module kiezen naast de standaarddekking. Sluit niet lukraak een aanvullende module af, maar kies een module die het beste aansluit bij jouw situatie. 

Als je weet hoe jouw rechtsbijstandverzekering eruit komt te zien, kun je berekenen hoeveel premie je betaalt. De meeste verzekeraars hebben hier een handige tool voor, zodat je weet waar je aan toe bent. Staat de premie je aan? Dien dan direct een aanvraag in. Een verzekeraar buigt zich hier vervolgens over. Doorgaans duurt het niet lang voordat zij een aanvraag voor een rechtsbijstandverzekering accepteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-18T16:19:30.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.