Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe staat het met de Huawei boycot?

Dit artikel delen:

Het Chinese techbedrijf Huawei leek behoorlijk op weg naar de top en hierbij een geduchte concurrent te worden voor Samsung en Apple. Nog steeds doet Huawei het goed, maar vorig jaar is er wel een kink in de kabel gekomen door onenigheid met Amerikaanse overheid. De Amerikaanse overheid heeft zelfs een boycot ingesteld, waarbij Amerikaanse bedrijven geen zaken meer met Huawei mogen doen.

Wat is er aan de hand?

De Amerikaanse overheid beschuldigt Huawei dat zij via haar producten voor de Chinese overheid spioneert. De onenigheid begon met het oppakken van de financiële topvrouw van Huawei in Canada. Zij wordt door de Amerikanen beschuldigd van fraude en het omzeilen van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Amerika zegt bewijzen te hebben dat Huawei voor de Chinese overheid spioneert en probeert andere landen ervan te overtuigen om niet met Huawei in zee te gaan bij het bouwen van een 5G-netwerk, iets waar Huawei in gespecialiseerd is. In mei 2019 heeft de Amerikaanse overheid een boycot ingesteld tegen Huawei. Het is voor alle Amerikaanse bedrijven verboden om zaken te doen met Huawei. Dit heeft verregaande gevolgen voor Huawei. Zo mag Huawei geen chips meer afnemen van Intel en het bedrijf kan het implementeren van het 5G-netwerk in de Verenigde Staten ook wel vergeten. Het meest verstrekkend is wel dat Google ook geen zaken meer met Huawei mag doen. Google heeft haar Android-licentie voor Huawei moeten intrekken. Om welke Huawei smartphone het ook gaat en welk telefoon-abonnement er gebruikt wordt, Huawei heeft op al haar smartphones Android als besturingssysteem staan.

Gevolgen voor Huawei

Vooral de intrekking van de Android-licentie heeft grote gevolgen voor Huawei en wellicht ook voor iedereen die een telefoon-abonnement heeft op een Huawei smartphone. Huidige gebruikers van een Huawei smartphone hoeven nog niet direct te vrezen, zij kunnen nog van alle voordelen van Android genieten. Waar gebruikers wel rekening mee moeten houden, is dat de telefoon nog wel van veiligheidsupdates voorzien kan worden, maar upgraden kan niet meer. Voor nieuwe Huawei smartphones geldt dat hierop nog wel Android geïnstalleerd kan zijn, maar er is geen toegang meer tot Google Play, de app store van Android. Populaire apps, zoals Maps en Gmail zijn dus niet meer mogelijk en moet er een alternatief gezocht worden.

Oplossing van Huawei

Huawei moet dus op zoek naar alternatieven. Huawei brengt nog steeds populaire smartphones uit met goede specificaties. Huawei heeft daarom een nieuwe besturingssysteem ontwikkeld: Harmony OS. Het is de verwachting dat dit besturingssysteem binnenkort op nieuwe smartphones wordt geïnstalleerd. Hierop staat een eigen Huawei app store, maar de store is nog niet zo gevuld als Google Play. Ook geeft Huawei oude modellen opnieuw uit, die een upgrade hebben gekregen met een nieuwe camera of extra geheugen. Voor deze toestellen hoeft geen nieuwe toestemming te komen om Google diensten af te nemen, dus hier draaien Android en Android apps normaal op. Wel blijft er een risico, want upgrades zullen er niet meer komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-05T14:34:37.000Z Twenty Four Webvertising
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.