Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe lees je een tachograaf uit?

Dit artikel delen:

Tachograaflezen is een belangrijke vaardigheid om onder de knie te krijgen in de transportsector. Als je weet hoe je een tachograaf moet lezen, kun je je dagelijkse schema bijhouden en voldoen aan de nationale voorschriften voor wegvervoer. Daarnaast ben je verplicht om deze gegevens te verzamelen en te analyseren, omdat je de rij- en rusttijden van de chauffeurs moet respecteren. In dit artikel laten we je zien hoe je de meetwaarden van de tachograaf kunt begrijpen, zodat je jouw eigen activiteiten en dat van jouw chauffeurs beter kunt beheren.

Begrijp de gegevens van de tachograaf

Voordat je een tachograaf probeert uit te lezen, is het belangrijk dat zowel chauffeurs als wagenparkbeheerders eerst de verschillende soorten gegevens begrijpen die door dit apparaat worden geregistreerd. De meest gebruikelijke vorm van gegevens staat bekend als 'digitale informatie', die alle rijtijden, rusttijden en afgelegde afstanden van elk rijdend voertuig registreert. Deze digitale gegevens worden vervolgens opgeslagen in het apparaat, waar ze toegankelijk zijn via een externe printer of kunnen worden gedownload naar een cloud met gespecialiseerde software, bijvoorbeeld van FleetGO. Zodra je al deze informatie tot je hebt genomen, wordt de tachograaf uitlezen een eitje!

De digitale tachograaf uitlezen is verplicht

Sinds 2006 is het volgens de Europese Wetgeving verplicht om als bedrijf regelmatig de digitale tachograaf uit te lezen en de gegevens te analyseren. Wanneer er een inspectie komt, dien je alle informatie te kunnen verstrekken, zorg dus dat je alle gegevens op orde hebt! Daarnaast geeft de tachograaf ook waarschuwingen als je bijna aan je maximale rijtijd zit. Dankzij dit apparaat kun je je planning optimaliseren en voldoen aan de wettelijke verplichtingen en zo eventuele EU-vorderingen te vermijden. Het voordeel van een digitale tachograaf is dat alles automatisch wordt verzameld en berekend. Op die manier heb jij er heel weinig werk aan, terwijl alles keurig wordt verzameld.

Hoe vaak moet je een tachograaf uitlezen?

Het is belangrijk dat de tachograaf minimaal 1 keer per 90 dagen wordt uitgelezen. Je download dan alle gegevens van dit apparaat en kunt dan controleren of alles klopt en of de chauffeurs zich aan de regels hebben gehouden. Dit track en trace systeem houdt alle belangrijke informatie bij en je kunt live de ritten volgen. Dat is nuttig zodat je processen kunt optimaliseren en verdachte activiteiten kunt opsporen. Met de tachograaf kun je namelijk de gereden routes volgen, de rij afstanden bijhouden, bezochte locaties en de tijdsbesteding zien. Kortom, je verzamelt met de tachograaf alle nuttige informatie over het voertuig en over de chauffeur. Je kunt een vast moment in de maand gebruiken om de tachograaf uit te lezen, dan weet je zeker dat het iedere maand op orde is in het geval dat je een controle krijgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-16T15:18:52.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.