Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Veel belangstelling voor datagestuurd werken op Overheid 360°

'Bezoekers willen informatie en kennisdeling over digitale transformatie'

Dit artikel delen:

Utrecht 29 oktober 2018, Overheid 360° werd dit jaar bezocht door zo'n duizend man, afkomstig vanuit voornamelijk gemeenten en rijksoverheid. Het eendaagse congres over informatiemanagement binnen de overheid werd gehouden op 10 oktober 2018 in de Jaarbeurs in Utrecht. De volgende editie staat gepland op 9 oktober 2019.

Twee derde van de bezoekers werkt bij gemeenten en ruim tien procent bij de rijksoverheid, een stijgend aantal in vergelijking met de editie van 2017. Verder zijn de bezoekers werkzaam bij de provincies, zelfstandige bestuursorganen, waterschappen en overige organisaties, zoals kenniscentra.

Paul Verdult, brandmanager Overheid 360°, is zeer tevreden over deze derde editie van het congres. Hij merkt dat het aantal deelnemende informatiemanagers - bijna een kwart van de bezoekers - en het aantal beleidsadviseurs (ruim tien procent) stijgt. 'Verder viel het me op dat veel sessies drukbezocht werden. Er is veel behoefte aan kennisuitwisseling en informatie over alles wat met de digitale transformatie te maken heeft.'

Kennis opdoen

Bezoekers waren zeer te spreken over de beursvloer en het inhoudelijke programma met 63 sessies. Er was veel belangstelling voor datagedreven werken, waaronder sessies over datascience en de waterschappen en het project datagestuurd werken in Zaanstad. Ook het samen organiseren van een moderne it-architectuur via de Common Ground-beweging stond in de belangstelling.

Daar sloot de openingstoespraak van Henri Lenferink, burgemeester van de gemeente Leiden, voorzitter College van Dienstverlening en lid van het VNG-bestuur, goed bij aan. Hij constateerde dat Nederland in Europa qua digitalisering tot de top behoort, met name als het gaat om connectiviteit (breedband, 4G). Maar de online publieke diensten moeten beter, met name die voor bedrijven. Volgens Lenferink kunnen gemeenten, gesteund door de digitale agenda van het kabinet, de komende tijd een flinke stap voorwaarts maken. Hij riep op tot meer snelheid, samenwerking, transparantie en regie op het gebied van digitale dienstverlening. Dat leidt tot beter bestuur, meer efficiëntie en een hogere tevredenheid bij burgers en ondernemers.

Sessies Computable

Hoofdmediapartner Computable organiseerde twee sessies: één over blockchain; de ander over opensource. In de sessie over blockchain fileerde ict-publicist en -ondernemer René Veldwijk de hype rond blockchain en vroeg hij zich af waar de businesscase blijven. In de andere sessie werd het publiek de weg gewezen door het opensourcelandschap in Europa en Nederland, in het bijzonder. Belangrijke constatering: de overheid is goed bezig maar er ligt nog een wereld open, met name in het contact leggen met opensourcegemeenschappen. Op de website Computable.nl is hierover meer te lezen in het verslag: 'Blockchain en opensource op de weegschaal bij Overheid 360°'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-29T10:42:00.000Z Overheid 360⁰
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.