Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Fixi: vuil op straat blijft grootste ergernis

Dit artikel delen:

Vuil op straat is nog altijd ergernis nummer 1 voor Nederlanders. Net als vorig jaar ontvingen gemeenten in 2019 de meeste meldingen over afval en viezigheid op straat. Op nummer 2 en 3 staan klachten over openbaar groen en over wegen en trottoirs. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Fixi, het platform waarmee burgers melding kunnen maken over problemen in de openbare ruimte.

Inwoners uit 53 Nederlandse gemeenten gaven via Fixi in totaal 158.000 meldingen door over de openbare ruimte. Daarvan ging 20% over vuil op straat, 17,5% over openbaar groen – loshangende takken, overhangend struikgewas – en 16,5% over wegen, trottoirs en fietspaden – zoals losliggende stoeptegels of gaten in het wegdek. 

Met Fixi kunnen inwoners een melding maken door simpelweg een foto van het probleem te maken. De foto komt binnen bij de gemeente, zodat die er direct mee aan de slag kan. Is het probleem opgelost, dan maakt de gemeente daar een foto van en wordt deze naar de indiener gestuurd. “Het platform verkleint de kloof tussen inwoners en gemeente”, vertelt Wendy van Duijvenvoorde van ICT-bedrijf Decos, ontwikkelaar en eigenaar van het platform. “De overheid wil meer burgerparticipatie. Je kunt je afvragen of de burger daar wel op zit te wachten. Uit de groei die Fixi dit jaar heeft doorgemaakt, blijkt dat je de burger wel degelijk mee kunt krijgen, als je het maar goed faciliteert. Fixi geeft aan de ene kant Nederlanders de mogelijkheid om snel en eenvoudig een melding te doen over hun straat of wijk. Aan de andere kant bieden de website en app een makkelijke en snelle manier voor gemeenten om deze meldingen op te lossen.”

Stevig gegroeid

Het bereik van Fixi is stevig gegroeid in 2019. Steeds meer Nederlandse gemeenten stappen over op de mobiele applicatie. In 2019 kwamen er weer 23 gemeenten bij. Het totaalaantal meldingen is ruim verdubbeld: van 72.185 eind 2018 naar 158.058 eind 2019.

Uitrol naar buitenland

Na de succesvolle lancering van Fixi in 2015 en de gestage groei onder Nederlandse gemeenten is Decos toe aan de volgende stap. “We willen Europa ingaan met het platform”, aldus Van Duijvenvoorde. “Daarom hebben we het eind november gepresenteerd op het Smart City Expo World Congress in Barcelona. We hebben daar nuttige contacten gelegd met beleidsmakers uit gemeentes over de hele wereld. Nu gaan we onderzoeken of er bij hen wat betreft leefbaarheid vergelijkbare problemen spelen als bij ons. Doordat Fixi een cloud-based oplossing is, is hij gemakkelijk en flexibel in te richten voor welke gemeente dan ook.”

Over Fixi

Met de interactieve app en website van Fixi verhogen gemeenten op laagdrempelige wijze de burgerparticipatie. Daarmee worden meldingen sneller opgelost en wordt de tevredenheid van inwoners verhoogd. 

Voor meer informatie: www.decos.nl/product/fixi en www.fixi.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-23T10:14:00.000Z Decos
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.