Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Nieuwe generatie kijkt kritisch naar werkplek en ICT

Dit artikel delen:

De generatie werknemers die nu de arbeidsmarkt opkomt, de zogenoemde millennials, stelt andere eisen aan de werkplek dan werknemers uit eerdere generaties. De behoefte om onafhankelijk van plaats- en tijd te werken is enorm gegroeid en de ict-systemen en apparatuur die binnen een bedrijf worden gebruikt vormen een belangrijke afweging in de keuze voor een werkgever.

Het tijdperk waarin werknemers de ict-tools die een werkgever aanbood zomaar accepteerden, is voorbij. Technisch onderlegde jonge professionals die op de arbeidsmarkt komen, zijn gewend aan geavanceerde en efficiënte technologieën in het dagelijks leven en verwachten dat de ict en werkplek die ze bij hun werkgever gebruiken vergelijkbaar en gebruiksvriendelijk is.

Voor die groeiende groep werknemers is het hele concept van de tussenkomst van een ict-medewerker voor bijvoorbeeld het wijzigen van een wachtwoord of de vraag om een eigen device mee te mogen nemen absurd. Zij hebben een nieuwe werkstijl die thuis- en werkactiviteiten gedurende de dag, de avond en het weekend combineert en waarbij zij gebruik maken van simpele interfaces en apps, die geïnspireerd zijn op hun eigen ervaringen. 

Risico's schaduw-ict

Werkgevers die star vasthouden aan hun bestaande ict en niet luisteren naar de wensen van nieuwe jonge eindgebruikers lopen het risico dat die medewerkers allerlei omwegen verzinnen om toch hun favoriete apparaten en systemen te gebruiken. Gebruikers zetten bijvoorbeeld slecht beveiligde diensten in voor de uitwisseling van bestanden. Of ze gebruiken onbeveiligde apparatuur waarmee ze proberen in te loggen op bedrijfsapplicaties. Dat fenomeen dat ook wel 'schaduw-ict' wordt genoemd.Die zakelijke eindgebruikers die  ict-middelen gebruiken die niet zijn goedgekeurd en ondersteund worden door de ict-afdeling, vormen een groot beveiligingsrisico.

Het is dan ook belangrijk dat een werkgever een werkomgeving creëert die aantrekkelijk is voor huidige én toekomstige generaties. Flexibel werken past daar bij uitstek bij. Organisaties die niet meebewegen worden in de toekomst oninteressant voor potentiële medewerkers. Slimme bedrijven zijn al gestart met herinrichten van de organisatie en wachten niet.

Stappenplan Online samenwerken

Weten hoe u uw organisatie klaarstoomt voor de nieuwe generatie medewerkers en beter online kunt samenwerken?

Lees dit gratis stappenplan en leer hoe u online samenwerken optimaliseert door, de huidige situatie in kaart te brengen, behoeften te bepalen, passende oplossingen en technologie te kiezen en die vervolgens optimaal te benutten. Download gratis het stappenplan: Zo werk je in 5 stappen online samen.

Dit artikel delen:

Webinar

Terugblik webinar Personeelsdossiers digitaliseren in de praktijk

Tijdens het webinar ‘Personeelsdossiers digitaliseren in de praktijk’ zijn o.a. de praktijkervaringen van TMZ en Jumbo met het automatiseren van documentintensieve HR-processen gepresenteerd.

Bekijk WebinarBusiness Case

Mobiel Printen Erasmus Universiteit

25.000 studenten printen vanaf hun eigen mobiel bij Erasmus Universiteit


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-28T14:02:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.