De vooruitzichten voor de Nederlandse ict-overnamemarkt in 2025 waren veelbelovend. Maar sinds de herverkiezing van Donald Trump als de Amerikaanse president en de ingestelde importheffingen is de sfeer omgeslagen en heerst vooral de onzekerheid. Al was er in het eerste kwartaal van 2025 nog voldoende activiteit te zien. Financieel adviesbureau CFI, gespecialiseerd in overnames, registreerde in samenwerking met Computable 140 deals.
Tekst: RIK SANDERS Beeld: ENVATO
In het eerste kwartaal van 2025 werden 140 transacties geregistreerd (zie het overzicht onderaan dit artikel), een stuk meer dan in het slotkwartaal van 2024 en beduidend meer dan de 109 deals in het eerste kwartaal van vorig jaar.
De tractie op de markt die we in het vierde kwartaal van 2024 zagen, trok door in het eerste kwartaal van 2025, zegt Randy de Visser, director in het ict-team van CFI. ‘Je ziet in zo’n eerste kwartaal altijd een doorloop van deals die in het voorgaande vierde kwartaal net niet gesloten konden worden.’ Hij spreekt van een stabiel kwartaal waarin de private equity-activiteiten wel zijn teruggelopen. Dat is een ontwikkeling die al wat langer zichtbaar is, onder meer door hogere rentes en geopolitieke spanningen. Dit is versterkt door de handel belemmerende maatregelen van het Trump-regime. ‘Investeerders zijn terughoudend om in te stappen in bedrijven die mogelijk geraakt worden door heffingen, vooral binnen de supply-chain-economie. De ict-sector lijkt dan een aantrekkelijk alternatief, denk aan artificial intelligence, cloud en software, maar ook daar is terughoudendheid mogelijk, gezien een rem op ict-investeringen aan de kant van eindgebruikers. Dat is de keerzijde van de medaille en vormt evenmin een aantrekkelijk vooruitzicht voor kapitaalverschaffers.’
En onzekerheid, daar houdt private equity niet van, benadrukt De Visser. Dat zie je dan ook terug in de afname van eerste platforminvesteringen. Ook startups ondervinden daar last van. Er stroomt minder risicodragend kapitaal (venture capital) naar toe. Verkoopprocessen duren ook langer, merkt hij. ‘Eerst duurde het gemiddeld zo’n zes maanden voordat een deal rond was, nu ligt het tussen de zeven en negen maanden. Er wordt meer tijd genomen voor een grondige due diligence – het boekenonderzoek.’
‘Private equity is ook minder geneigd om een exit te doen als de onzekerheid blijft’, vervolgt De Visser. ‘Op Trump kun je ook geen beleid voeren omdat hij voortdurend de regels verandert. De komende maanden zullen uitsluitsel moeten geven over wat de Amerikaanse regering precies gaat doen en hoe de markt erop reageert. Komen er vanuit de Europese Unie bijvoorbeeld importheffingen op clouddiensten? Of richt de EU zich vooral op Amerikaanse goederen, en niet zozeer op diensten, waar het nu naar uitziet? En als de Trump-storm is uitgeraasd, keert de stabiliteit dan terug? Kortom, genoeg vragen waar nog geen antwoorden op zijn.’
Los van alle macro-economische strubbelingen en de onzekerheid die is ontstaan, was er in het eerste kwartaal genoeg activiteit te zien op de Nederlandse ict-markt. Ook in het tweede kwartaal droogt de stroom deals vooralsnog niet op. (De Visser: ‘Bij CFI zijn het nog steeds drukke tijden’). Er zijn nog genoeg strategische kopers actief en ook de add-ons, om een platform uit te bouwen, blijven in trek. Zo liet Main Capital zich in de eerste drie maanden van 2025 weer gelden met een handvol aankopen, onder meer voor zijn deelneming WoodWing. Deze Amsterdamse aanbieder van contentmanagement-software voor software nam branchegenoot Qonqord uit Hilversum over. Main verwierf in februari 2020 een meerderheidsbelang in WoodWing en helpt het softwarebedrijf bij zijn (internationale) expansie. Eerder al nam het bedrijf Scientia en Expansion over.
Een ander voorbeeld van een partij die vervolgovernames deed, is de Futureproof Group. Deze groep is een cluster van it-bedrijven voor het mkb, met steun van het MKB Fonds. In het eerste kwartaal liet Futureproof het oog vallen op drie regionaal opererende it-dienstverleners: RIN en Steal IT uit Wijchen, bij Nijmegen, en Andante, uit Leek (Groningen). De Visser: ‘In de ict-markt ‘zwemmen’ heel veel kleine visjes en weinig grote vissen. Private-equity-partijen willen door middel van platform-investeringen zelf zo’n grote vis ‘kweken’ om die later te verkopen.’
Wat verder opviel in het eerste kwartaal van 2025 was de daling van het aantal grensoverstijgende deals, vertelt Bart Rutgrink, analist van het CFI-team. Er bestaat altijd veel buitenlandse interesse, met name vanuit Engeland, de Verenigde Staten en Scandinavië, voor de ict-markt in Nederland. Bedrijven zijn hier goedkoper om over te nemen en ook andere voorwaarden, zoals een goede it-infrastructuur, het beheersen van de Engelse taal en het hoge niveau van het technisch onderwijs, maken het vissen in de Nederlandse ict-vijver aantrekkelijk. Maar in de eerste drie maanden van dit jaar gooiden de buitenlandse kopers wat minder vaak een hengel uit, met name vanuit de VS. Of dit doorzet in het komende kwartaal moet nog blijken, aldus Rutgrink.
Hij wijst nog op de strategische deal die Fiserv afrondde met CCV (Computercentrum Cor van de Velden), een betaalverwerker uit Arnhem die zich richt zich op de levering en het onderhoud van point-of-sale-terminals en financiële-transactiediensten. Fiserv is een grote Amerikaanse aanbieder van financiële technologie die in Europa wil uitbreiden. ‘Dit was een van de weinige echt grote transacties in het afgelopen eerste kwartaal. Het is een typische Amerikaanse deal, waarbij de overname van een Nederlands bedrijf wordt gezien als de opstap voor groei in continentaal Europa.’
– Er vielen diverse cloudservice-deals te registreren, waaronder van Your.Cloud. Dit is een bedrijvenconglomeraat van Strikwerda Investments, gericht op it-, cloud- en communicatie-oplossingen voor het mkb, zowel in Nederland als daarbuiten. Your.Cloud nam in januari HDUK over, een Britse hosted-specialist voor de accountancysector in het Verenigd Koninkrijk.
– Softwaregroep Blinqx uit Barendrecht begint zich steeds meer te ontpoppen als een Nederlandse kopie van de Noorse Visma Group. Het bedrijf ging eind 2019 van start onder de naam de Dias Group, na de overname van de tak Financiële Intermediairs van Unit4 met bijbehorende Dias-producten (assurantiesoftware en software voor hypotheekadviseurs). De afgelopen jaren kocht het met de regelmaat van de klok allerlei andere verticale-softwarepartijen, met steun van de Noorse investeerder Hg (die ook bij Visma ondersteunt). In dit kwartaal nam Blinqx het Belgische GeoDynamics over, een leverancier van software voor complexe tijd- en activiteitenregistratie.
– Maar liefst tien transacties sloot ‘slokop’ Total Specific Solutions (TSS) in de eerste drie maanden van 2025. Daaronder de eerste deal in Indonesië waar TSS PT Realta Chakradarma kocht, een leverancier van het softwarepakket Rhapsody Hotel voor de horeca. Realta vormt voor TSS, onderdeel van de Canadese beursgenoteerde software-investeerder Constellation Software, de basis voor verdere expansie in dit Aziatische land en daarbuiten.
– In Nederland viel de overname van ISoft uit Leiden op. Dit bedrijf, bekend om het huisartsinformatiesysteem MicroHIS, kent een bewogen geschiedenis die teruggaat tot 1973. Toen startten zorgautomatiseerders van het Leids Universitair Medisch Centrum het bedrijf Basis, dat overging in Hiscom waarna het via diverse overnames als ISoft in handen kwam van DXC. Dat concern stootte het inmiddels Britse ISoft in 2021 af aan de Italiaanse zorgautomatiseerder Dedalus. Die heeft nu de Nederlandse tak weer verkocht aan TSS.
– Een vreemde eend in de bijt is de overname in België van Cipal-Schaubroeck. Dit is niet zozeer een softwarebedrijf maar eerder een it-dienstverlener voor de Vlaamse gemeenten en andere publieke organisaties. Cipal-Schaubroeck was, zoals de naam doet vermoeden, voor de helft in handen van de familie Schaubroeck en voor de rest in die van een 280-tal lokale besturen via de intercommunale Cipal. Het was voor TSS de vierde Belgische overname.
– Een grote deal was de aankoop voor zo’n vierhonderd miljoen euro van de Noorse software-as-a-service-aanbieder Admincontrol door Euronext. De overname verdubbelt het governance-aanbod van het beursbedrijf met hoofdzetel in Nederland. Admincintrol was in handen van Visma.
– Cenosco, een Haagse leverancier van software voor enterprise asset management (eam) voor de industrie, kreeg Summit Partners als nieuwe eigenaar. De Amerikaanse investeerder neemt het meerderheidsbelang over van Fortino Capital. Het is voor deze Belgische geldschieter de grootste exit tot nu toe, al blijft het nog wel met een minderheidsbelang aan boord.
– Microsoft-huis Rubicon uit Leusden haalt IceLake Capital aan boord. De investeringsmaatschappij gaat de it-dienstverlener financieel ondersteunen bij zijn buy & build-aanpak. Om in de toekomst te kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar agile-ontwikkeldiensten, veilige cloudoperaties en artificiële-intelligentie-innovaties wil Rubicon overnames plegen.
– Hacktic, gespecialiseerd in industriële it-oplossingen uit Terneuzen, koopt Exshop.nl. Dit is een specialist in Atex (ATmosphères EXplosibles)-producten, zoals mobiele telefoons, tablets, camera’s en andere ex-apparatuur. Met de overname breidt Hacktic zijn portfolio met explosieveilige producten uit.
– Automatiseringshuis IG&H, gesteund door IK Partners, is de laatste tijd kooplustig. Het bedrijf uit Utrecht, nam in dit kwartaal Feniqs over, een in 2019 opgerichte Nederlandse specialist in pensioenadministratie en it-oplossingen uit Rotterdam. Ook kocht het begin 2025 het Poolse Sourceful ICT over, een dienstverlener gespecialiseerd in low- en high-codesoftware.
– Adivo uit Dordrecht versterkt zijn marktpositie met de overname van ID Systemen Nederland en ID Webshop. ID Systemen heeft in de afgelopen zestien jaar een positie opgebouwd als specialist in identificatie-oplossingen. Adivo is een distributeur op het gebied van pos- en auto-id-oplossingen en onderdeel van de EyeTi groep.
– Een aantal Nederlandse investeerders stapt in bij Open.cx, waaronder Adriaan Mol (oprichter Mollie) en Koen Köppen (directeur Mollie). De startup automatiseert complexe klantenservice-interacties middels een met artificiële intelligentie (ai) verrijkt platform. In de opbouw hiervan was betaalaanbieder Mollie een van de testklanten. Ook de Amerikaanse startup-incubator Y Combinator is mede-investeerder. Vanwege deze deelnemer is Open.cx in San Francisco gevestigd.
– Undagrid krijgt een Duitse eigenaar: EnOcean. Het zo’n tien jaar geleden gestarte internet of things (iot)-bedrijf voor het tracken van assets (onder meer in de luchtvaart en logistiek) uit Utrecht, wordt overgenomen door de grotere iot-spin-off van Siemens, gevestigd in Oberhaching.
– One Fox, een Utrechtse it-dienstverlener gespecialiseerd in processturing, informatiebeheer en samenwerking (en een belangrijke OpenText-partner), sluit zich aan bij Atabix, gevestigd in Amsterdam en Arnhem, Dat bedrijf richt zich op het digitaliseren van kritische processen bij (semi-)overheidsinstanties. Dit doet zij met software uit de Atabix Suite, zoals een zaaksysteem, Formulieren- en Mijn Portaal oplossing. Atabix voert een actieve buy & build-strategie en kocht eerder al onder andere Kodision, Oberon en Mozard.
– Risk, een Utrechtse tech-dienstverlener voor de financiële wereld (met name volmachtbedrijven en verzekeraars), laat zijn oog vallen op Finckers. Dit bedrijf uit Nijmegen bestaat uit een zogeheten ‘financieel content netwerk’ met jaarlijks bijna tien miljoen bezoekers, bestaande uit de websites HomeFinance.nl, Lening.nl, Actuelerentestanden.nl, AutoLease.nl en Berekenen.nl.
– OneThird uit Enschede haalt 3,5 miljoen euro op in een Series A-financieringsronde, geleid door het in Nederland gevestigde Invest International, met deelname van eerdere investeerders Pymwymic, Shift Invest en Oost NL. OneThird, opgericht in 2019, stelt met zijn ai-gestuurde nabij-infrarood (NIR)-technologie boeren, distributeurs en supermarktketens in staat om verspilling te verminderen door de houdbaarheid nauwkeurig te voorspellen en besluitvorming te optimaliseren, wat de productkwaliteit in de hele toeleveringsketen verbetert.
– Het Amsterdamse Tacstone Technology heeft Tingk overgenomen, een bedrijf uit Purmerend dat is gespecialiseerd in het Microsoft Powerplatform met kennis van rpa, low-code, ai, apps, bi en process mining. Tacstone, opgericht in 2006, houdt zich bezig met procesoptimalisatie, digitale transformatie en besturingsvraagstukken.
Zie verder dit overzicht met alle geregistreerde deals in het eerste kwartaal van 2025.