Tegenwoordig worden er zoveel nieuwe laptops ontwikkelt waardoor de gemiddelde consument de bomen door het bos niet meer ziet. Een krachtige Windows laptop, MacBook, of toch een Chromebook? Wij leggen uit waar u op moet letten om een razendsnelle laptop te vinden.
Is snelheid prioriteit? Kies niet voor een Chromebook
Chromebooks zijn in het leven gebracht voor de gebruiker die een laptop zoekt voor alleen basistaken. Hieronder verstaan we simpele taken zoals het versturen van mails, surfen op internet of scrollen op social media. Een Chromebook is bijna altijd voorzien van een matige processor en videokaart, en heeft daarnaast ook weinig RAM en opslagruimte. Mocht u op zoek zijn naar een razendsnelle laptop, dan valt een Chromebook dus al snel af.
MacBook versus Windows laptop
Voorheen waren Windows laptops een stuk sneller dan MacBooks, maar MacBooks zijn sinds de komst van de M1 en M2-chip geëvolueerd. Het ‘al wat oudere’ 2020 model MacBook met M1-processor heeft veel betere prestaties dan het gros van Windows laptops op de markt, en dat voor maar rond de €1.100 als u een goede MacBook aanbieding te pakken hebt. De M2-chip van Apple is er grafisch enorm op vooruit gegaan, aangezien deze een 8-core CPU en 10-core GPU bevat.
Dit betekent natuurlijk niet dat Windows laptops gelijk afvallen. Er zijn talloze Windows laptops te vinden met geweldige specs. Op welke specs u moet letten, dat leggen we hieronder uit.
Belangrijke specs voor een snelle laptop
Om te beoordelen of een goede laptop ook echt snel is, moet er rekening worden gehouden met een paar verschillende componenten. Dit zijn:
- Processor
- Videokaart
- RAM
Processor (CPU)
De processor is de motor van een laptop, en zorgt voor de aansturing van alle andere componenten. Een snelle processor is dus een vereiste wanneer u op zoek gaat naar een snelle laptop. Bij het bekijken van een processor zijn er een paar belangrijke factoren:
- Welke kloksnelheid heeft de processor?
- Hoeveel threads en cores heeft u nodig?
- Moet de processor kunnen overklokken?
Videokaart (GPU)
Mocht u veel grafisch intensieve programma’s draaien zoals games of bijvoorbeeld voor videobewerking, dan is een goede videokaart een must. Let bij het kiezen van een videokaart vooral op het geheugen. Dit wordt vaak aangegeven in MB of GB en hoe meer geheugen, hoe sneller grafisch intensieve taken kunnen worden uitgevoerd.
Werkgeheugen (RAM)
De RAM (random access memory) is het werkgeheugen van de laptop. Dit bepaalt in combinatie met de processor hoeveel taken een laptop tegelijkertijd kan draaien. De RAM wordt uitgedrukt in gigabyte waarbij geldt ‘hoe meer hoe beter’. Voor de meeste taken zit u met 8 of 16 GB aan RAM zeker goed.