Het opstellen van een professioneel CV is onmisbaar bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Een goed opgestelde CV kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of genegeerd worden. In dit artikel delen we zes handige tips om jouw CV van top tot teen te verbeteren om er voor te zorgen dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Kies een duidelijke en overzichtelijke lay-out
Een professioneel CV begint met een duidelijke en overzichtelijke lay-out. Kies voor een strak design met een goed leesbaar lettertype en voldoende witruimte. Voor een professionele uitstraling is het slim om overbodige versieringen te vermijden. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie direct opvalt. Een goede indeling heeft duidelijke secties voor persoonlijke gegevens, werkervaring, opleiding en vaardigheden is essentieel.
Pas de inhoud aan op de vacature
Een veelgemaakte fout bij het maken van een CV is het sturen van een standaard document naar elke werkgever. Pas de inhoud van je CV aan op de specifieke vacature waar je op solliciteert. Er is een groot verschil tussen laboratorium vacatures en vacatures in het onderwijs. Per vacature is het slim om je CV aan te passen voor de positie waarop je wil solliciteren.
Benadruk vaardigheden en werkervaring die relevant zijn voor de functie en laat minder relevante informatie achterwege. Dit toont aan dat je de tijd hebt genomen om jezelf te verdiepen in de functie en de organisatie.
Wees concreet en gebruik actieve taal
Een professionele CV moet concreet en to-the-point zijn. Gebruik duidelijke taal en vermijd onduidelijkheid. Beschrijf je werkervaring en prestaties op een specifieke manier, bijvoorbeeld door gebruik te maken van meetbare resultaten en getallen. Hierdoor krijgt de werkgever een duidelijk beeld van wat je hebt bereikt en wat je kunt bijdragen aan het bedrijf.
Vermeld relevante vaardigheden en competenties
Naast werkervaring is het ook belangrijk om andere relevante vaardigheden en competenties te vermelden op je CV. Denk hierbij aan technische vaardigheden, kennis van bijvoorbeeld specifieke software, verschillende talen, leiderschapskwaliteiten en sociale vaardigheden. Benadruk de vaardigheden die relevant zijn voor de functie waar je op solliciteert en geef voorbeelden van situaties waarin je deze vaardigheden succesvol hebt toegepast.
Vergeet je opleiding en certificaten niet
Naast werkervaring en vaardigheden is het ook belangrijk om je opleiding en andere certificaten te vermelden op je CV. Vermeld de naam van de opleiding, de instelling en de behaalde diploma’s of certificaten. Beschrijf ook hier relevante details, zoals afstudeerrichting, specialisaties en eventuele cum laude vermeldingen. Dit geeft werkgevers een beter beeld van jouw achtergrond.
Controleer op spel- en grammaticafouten
Een professionele CV mag geen spel- en grammaticafouten bevatten. Controleer je CV goed op fouten voordat je het verstuurt. Lees het meerdere keren door of vraag iemand anders om het te controleren. Fouten in je CV kunnen een slordige indruk achterlaten en ervoor zorgen dat werkgevers je niet serieus nemen.
Er zijn verschillende uitzendbureaus die je kunnen helpen om gemakkelijker een baan te vinden in bepaalde sectoren zoals Talentmark die specifiek werkt in de wetenschap sector. Er zijn heel wat uitzendbureaus per sector die jou kunnen helpen aan je volgende baan. Door veel te zoeken en je CV naar verschillende bedrijven te sturen, ben je binnen no-time aan het werk.