Mensen zijn online ronduit negatief over het nieuw in te voeren pensioenstelsel. Maar liefst negentig procent van de mensen laat zich bezorgd uit. Dat blijkt uit onderzoek van het pan-Europese spaarplatform Trade Republic. Het onderzoek naar meer dan 28.500 online berichten op alle openbare bronnen legt onder meer bloot dat het doorvoeren van wijzigingen met betrekking tot pensioen zeer gevoelig ligt. Over beleggen is men, ondanks economisch spannende tijden, een stuk neutraler.
Gisteren werd er over de pensioenwet gestemd in de Eerste Kamer. “Ons onderzoek toont onder andere aan dat er onder veel mensen nog onzekerheid leeft met betrekking tot het nieuwe stelsel”, vertelt Erik Mauritz van Trade Republic. “Veel mensen geven aan onzeker en negatief te zijn omdat ze het nieuwe stelsel niet begrijpen en niet goed kunnen inschatten wat er gaat veranderen. Velen snappen ook niet waarom er nou precies een heel nieuw stelsel nodig is.”
Informatiebehoefte blijkt overigens ook megagroot op het gebied van wat de gevolgen voor diverse groepen in de samenleving zijn.“Door de onzekerheid over het nieuwe stelsel ontstaat er wantrouwen en mensen uiten frustraties vooral in de richting van politici. Veel mensen hebben het gevoel dat de toekomst en houdbaarheid van hun vermogenop het spel staat. ”
Neutraal sentiment rond beleggen
Om vroeg met pensioen te kunnen en hun financiële toekomst willen veilig te stellen beginnen velen nu met beleggen. Vermogen opbouwen voor de oude dag via beleggen is een topic waar mensen zich een stuk neutraler over uitlaten. “Dat sentiment is neutraler omdat mensen online minder polariseren over dit topic en juist met elkaar het gesprek aangaan. Veel mensen hebben een grote informatiebehoefte. Ze vragen zich hardop af hoe ze moeten starten met vermogensopbouw en online worden er veel adviezen en ideeën voor strategieën uitgewisseld. ze maken zich wel zorgen over bijkomende kosten”.
Ervaren belegger oververtegenwoordigd
De ervaren belegger is de grootste groep die online actief is. Twitter en Reddit zijn voor deze groep favoriete kanalen om kennis en advies uit te wisselen. Het onderzoek wijst uit dat de leeftijdsgroep 25-34 jaar oud overheerst op dit soort platforms. “Zij maken vaak onderdeel uit van de FIRE beweging”, vertelt Erik Mauritz. “FIRE mikt op het zo vroeg mogelijk bereiken van financiële onafhankelijkheid door een groot deel van het inkomen te sparen en te beleggen. Ook opvallend is dat 55-plussers, die dichter bij hun pensioen komen, online ook zeer actief zijn op het onderwerp beleggen. Jongere-en vrouwelijke beleggers praten liever op hun eigen fora met leeftijdsgenoten en vragen elkaar online om advies.”