In New York hangt sinds 2020 de ‘Climate Clock’. Deze telt af tot ‘de deadline van de aarde’. Volgens de Climate Clock organisatie moet nog voor 2030 actie zijn ondernomen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celcius, zo is te lezen in the New York Times. Dit geeft aan dat werken aan een duurzame toekomst belangrijker is dan ooit. Hoewel we vooruitgang boeken, zijn wetenschappers het erover eens: er is nog een lange weg te gaan. Gelukkig zien veel bedrijven de noodzaak van actie op dit gebied. Het is belangrijk dat bedrijven zich richten op oplossingen die hen niet alleen helpen hun doelstellingen voor CO2-reductie te bereiken, maar ook de klimaatdoelen van hun klanten. Een van de industrieën met potentie is die van de datacentra. Hoewel deze slechts een klein deel uitmaken van de totale IT-sector, dragen ze volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) substantieel bij aan het stroomverbruik en de CO2-uitstoot. De noodzaak van verduurzaming is in deze tijd onvermijdelijk. Er is genoeg te doen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren door bijvoorbeeld een groener elektriciteitsnet te realiseren, zoals vastgelegd in het VN Energiepact 2021. Wat daarbij de rol van datacenters is, lees je hieronder.
Hernieuwbare energie
Datacentra moeten zich realiseren dat het, naast de dienstverlening die ze hun klanten bieden, hun de taak is om zich in te zetten voor de planeet. Duurzaamheid moet verweven zijn in hun hele bedrijfsvoering. Belangrijk hierbij is dat het datacentrum zelf ook een deel van de duurzaamheidsoplossing is. Certificeringen voor duurzaam bouwen, waaronder BREEAM, is hierin een eerste stap.
Exploitanten van datacenters nemen grote hoeveelheden elektriciteit af. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen kan ook op dit punt veel worden gewonnen om de CO2-uitstoot te verminderen. Gelukkig zien we dat steeds meer datacentra op zoek zijn naar duurzamere energievoorzieningen. Datacenterbedrijven, zoals Iron Mountain, kopen duurzame energie op grote schaal in en leveren hun klanten de stroom die ze nodig hebben. Daarmee bieden ze klanten duurzame en betrouwbare oplossingen voor hun dagelijkse bedrijfsvoering. Datacenters profiteren van het monitoren van hun emissies, zodat ze inzicht krijgen in de impact van hernieuwbare energie en waar daarvan nog meer kan worden gewonnen.
Alternatieve bronnen
Een van de bronnen die de laatste tijd meer aandacht krijgt, is waterstof. Echter kan waterstof op dit moment nog niet commercieel worden ingezet. Er zijn nog veel barrières te overwinnen voordat waterstof effectief als energiebron kan worden gebruikt. De kosten zijn hoog, en ook de distributie is uitdagend.
Uiteindelijk is het aan bedrijven, waaronder datacentra, om zich te realiseren dat bijdragen aan duurzaamheid niet langer een keuze is. Als meer datacentra groene energie gebruiken, dalen de prijzen. Daardoor kunnen telkens meer bedrijven gebruik maken van de duurzame oplossingen van datacentra. Dit is essentieel om een groener elektriciteitsnet te realiseren. De noodzaak is groot: de tijd tikt.
Door: Chris Pennington, Director Energy & Sustainability bij Iron Mountain