Naarmate bedrijfsflexibiliteit steeds meer prioriteit krijgt, werken organisaties uit allerlei sectoren aan een grootschalige vernieuwing van hun IT-infrastructuur. Deze digitale transformatie stelt bedrijven in staat sneller te innoveren, gefragmenteerde processen te stroomlijnen, de flexibiliteit te verhogen en uiteindelijk een competitief voordeel te behalen.
Digitale transformatie is een echt buzzword geworden. Het beslaat onder meer het verplaatsen van delen van het bedrijfsnetwerk naar de cloud, het bouwen aan een nieuw experimenteel raamwerk en het implementeren van nieuwe compliance-criteria. Het ultieme doel is concrete kostenbesparingen en minder beheer. No-brainers voor iedere manager. Maar er echt werk van maken, kan door een gebrek aan een heldere strategie of te weinig support vanuit de organisatie nog lastig zijn. Terwijl stilstand al snel achteruitgang kan betekenen.
Wanneer dit type projecten eenmaal up en running zijn, leiden ze vaak tot extra operationele en netwerkgerelateerde activiteiten die de toch al overbelaste IT-afdeling nog meer druk bezorgen. Daarnaast hebben legacy-netwerken niet de flexibiliteit noch de capaciteit om een echte digitale transformatie te ondersteunen. Het is dan ook noodzakelijk om de overstap te maken naar een volgende-generatie, software-defined architectuur.
SD-WAN-technologie maakt het beheren van een netwerk vele malen efficiënter. Daarom verwacht IDC dat deze markt in 2021 goed zal zijn voor meer dan 8 miljard dollar.
Wat is SD-WAN?
SD-WAN gebruikt een softwarelaag om netwerkgebruik en -beheer te centraliseren. Dat is belangrijk voor bedrijven, omdat ze daardoor kunnen profiteren van een cloudinfrastructuur en digitale services sneller kunnen uitrollen.
Elke IT-architect of andere betrokkene bij digitale initiatieven zou goed moeten kijken naar de adoptie van SD-WAN-technologie. Het beheren van netwerkverkeer, het zorgen voor voldoende bandbreedte en het ondersteunen van de juiste prestaties kan een uitdaging zijn voor de IT-afdeling, vooral vanwege de complexiteit van de traditionele netwerken. SD-WAN maakt het in dat verband gemakkelijker, omdat het voorziet in een vereenvoudiging van de infrastructuur, wat het gebruiks- en beheergemak vergroot. Uiteindelijk wordt SD-WAN-technologie de kritische component van een vernieuwde infrastructuur.
De voordelen van SD-WAN
De twee belangrijkste redenen voor de inzet van SD-WAN-technologie zijn kostenbesparingen en het optimaal benutten van resources. Dat zijn weliswaar open deuren, maar ze kunnen niet vaak genoeg herhaald worden wanneer de voordelen van een transitie en van SD-WAN aan de business en aan IT-teams worden uitgelegd.
Nu steeds meer applicaties en workloads naar de cloud verplaatst worden, krijgt connectiviteit ook meer prioriteit, naast een efficiënt netwerk. SD-WAN heeft in dit verband het voordeel dat het kan profiteren van additionele bandbreedtebronnen, zoals breedbandinternet, dat goedkoper is dan het traditionele MPLS (multiprotocol label switching). Daarnaast biedt het een helder inzicht in de stabiliteit en flexibilieit van het netwerk. Dat vereist overigens wel een grootschalige push op het gebied van compliance. Dankzij de centrale beheermogelijkheden van een SD-WAN-oplossing zijn taken op dat gebied – die voorheen erg arbeidsintensief waren – nu met een paar klikken uit te voeren.
Ook voor eisen op het gebied van netwerk-provisioning zorgen de centrale beheermogelijkheden van SD-WAN voor veel snelheid en voor uitstekende mogelijkheden om alle netwerk-resources te monitoren. Zo komt de overall netwerk-performance nooit in gevaar.
Een nieuwe infrastructuur met SD-WAN
Door SD-WAN te implementeren als onderdeel van een vernieuwde infrastructuur, zijn de kosten die horen bij een traditioneel netwerk te verlagen. Daarnaast kunnen organisaties flexibeler opereren en de operationele efficiency van de IT-afdeling verbeteren. Zo kan SD-WAN-technologie veel waarde toevoegen bij initiatieven op het gebied van cloud first en digitale transformatie.
Sebastian Morales, Country Manager Benelux, bij Riverbed Technology