Heb jij op de werkvloer of bijvoorbeeld thuis al eens gewerkt met een 3D printer? Zeker in de R&D-sector groeit de populariteit van het gebruik van dit type printer, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het is niet vreemd dat juist binnen deze sector veelvuldig gebruik wordt gemaakt van een 3D printer, daar dit model printer mensen in staat stelt om in afzienbare tijd een eerste prototype te ontwikkelen. Mede doordat de afhankelijkheid van externe partijen sterk afneemt; het is slechts zaak om het ontwerp in de computer in te voeren en dit vervolgens door te zetten naar de 3D printer. In dit artikel lees je er meer over.
Zelfstandig en laagdrempelig starten met 3D printen
Je hoeft geen informatica te hebben gestudeerd om aan de slag te kunnen gaan met 3D printen. Er zijn voor particulieren verschillende betaalbare modellen verkrijgbaar. Ideaal, wanneer je zelf eens uit wil proberen welke mogelijkheden 3D printers jou bieden. Naast de printer zelf heb je filamenten nodig. Zie het als een cartridge van de gewone printer. Deze filamenten kun je eenvoudig online bestellen; er zijn verschillende partijen die ze aanbieden. Verdiep je voor het plaatsen van een bestelling in de verschillende soorten filamenten die worden aangeboden. Zo wordt er gewerkt met mengsels van materialen, filamenten in verschillende kleuren en bijvoorbeeld voorzien van verschillende effecten. Het is afhankelijk van het beoogde gebruik van de 3D printer welk filament het meest geschikt voor je is. Niet alleen voor filamenten kun je in deze webshops terecht. Je vindt er bijvoorbeeld ook losse nozzles voor je 3D printer.
Software voor het gebruik van een 3D printer
Zoals eerder aangehaald werd is het zaak om het gewenste ontwerp van een prototype of los product in de software op je computer in te voeren. Je hebt hier twee soorten applicaties voor nodig: een slicer en 3D design software. Er zijn verschillende programma’s die je op weg helpen. Populair onder beginners zijn applicaties als Cura, TinkerCAD en Leopoly. Deze softwarepakketten worden gratis aangeboden en zijn zowel te downloaden voor een Windows- als MAC-computer. Het voordeel van TinkerCAD en Leopoly is dat deze ook als een SaaS-variant worden aangeboden. Iemand met meer ervaring in het gebruik van een 3D printer zou kunnen kiezen voor programma’s als Morphi, 3D Slash en bijvoorbeeld SketchUp.