“De kracht van geografie blijft, de impact wordt groter.” CTO Jeroen van Winden van Esri Nederland nam de ruim 1000 deelnemers aan de Esri GIS Tech 2018 mee in hoe het ArcGIS-platform als Web GISorgansiaties helpt om de digitale transformatie aan te gaan. Nadat een overzicht werd gegeven van de technologische ontwikkelingen in het platform op desktop, enterprise/online en apps, volgde een duik in wat er de komende tijd aankomt. Er werd de rest van de dag door de deelnemers volop genetwerkt.
Digitale transformatie en agenda
Verandering is niet nieuw, vertelt CTO Van Winden. Maar het tempo waarin een organisatie meegaat is voor elke organisatie weer anders. “Hoe start je met de Web GIS-transitie?”, vraagt Van Winden hardop. Het kan al met ArcGIS Online. En wie gebruikt het al? Bijna alle landen gaan de lucht in. Geografie wordt steeds belangrijker in organisaties. “Jullie rol is daarin heel belangrijk, want jullie staan aan de basis van de kwaliteit van geo-informatie.”
Digitale transformatie invullen met ArcGIS
Joris Bak, manager product consultancy en content, laat met veel collega’s zien hoe de transitie van de digitale transformatie concreet wordt met de nieuwe mogelijkheden die er zijn in het ArcGIS-platform. Via desktop (analyses en ArcGIS Pro) wordt een brug gemaakt naar enterprise/online (webservices beheren) en apps (gebruiken geo-informatie). Er zijn presentaties van product consultant Ernst Eijkelenboom, product manager Niels van der Vaart, content specialist Jeske van der Velden, en product consultant Ruben Bruijning.
Joris Bak sluit het eerste deel van de ArcGIS-ontwikkelingen af door de gebruikte content van de presentaties uit te lichten. “Er zijn actuele luchtfoto’s gebruikt; sinds kort is de versie van 2017 beschikbaar, via de samenwerking met CycloMedia. De puntenwolk komt binnenkort beschikbaar via een webservice. Een dataset met historische gegevens van verkeersongevallen zijn beschikbaar. Alle thema’s van de Klimaateffectatlas zijn via een samenwerking met Climate Adaptation Services beschikbaar om te gebruiken. Ten slotte wordt binnenkort de BGT dagvers.”
GIS-onderwijs en verdieping
John Stuiver, onderwijs en onderzoeksmedewerker van de Wageningen Universiteit krijgt uit handen van Joris Bak van Esri Nederland de GIS Pro Award. De award is een bekroning voor de jarenlange inzet van John Stuiver voor de ontwikkeling van het GIS-onderwijs.
De parallelle sessies van het middagprogramma de Esri GIS Tech 2018 zijn onderverdeeld in 5 tracks. Er zijn sessies over onder meer ArcGIS Pro, content, apps, imagery, ArcGIS Hub en Web GIS. Verder geven de docenten Katinka Kamerman en Wybren Raap een hands-on workshop over Insights for ArcGIS. De DevDay gaat verder met sessies over Javascript, Python en REST.
DevDay
Net als vorig jaar was er een speciale DevDay, want developers hebben tijdens de Esri GIS Tech behoefte aan meer ‘technische’ diepgang. Na de visie voor developers – ‘JSON is de gemeenschappelijke taal voor het geo-informatiemodel’ – zijn er gave demo’s getoond van de nieuwe features van de JavaScript API, de Python API, het debuggen van Python-tools in Visual Studio, het Utility Network in ArcGIS Pro en het maken van expressies met Arcade. In de middag gaan de developers dieper in op deze onderwerpen.
Zo werd tijdens de Esri GIS Tech 2018 op verschillende manieren gekeken naar hoe het ArcGIS-platform steeds weer vernieuwt en zo steeds relevanter wordt voor organisaties. De conclusie van het evenement: het ArcGIS-platform blijkt het middel om de stap naar de digitale transformatie te bereiken.