In de huidige samenleving wordt zo’n beetje verwacht dat je ‘digitaal geletterd’ bent. Maar doordat computersystemen steeds slimmer worden en meer en meer werk van ons overnemen − zowel thuis als op het werk − verandert ook de rol van de mens in de maatschappij, die in een transitie zit van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving.
Zakelijke coaching: voor wie?
Door digitalisering veranderen diverse beroepen razendsnel, waardoor veel mensen beginnen te twijfelen aan hun loopbaankeuzes. ‘Ben ik nog wel op mijn plek?’ Dat geldt ook voor leidinggevenden. Mensen in leidinggevende functies lopen tegen andere uitdagingen aan dan voorheen. Hun rol verschuift gestaag van inhoudsdeskundige en procesbewaker naar die van verbinder, wat vraagt om andere competenties, die ze niet hebben geleerd op hun opleiding of in de praktijk. De andere, vaak hogere, eisen die aan iemand worden gesteld, zorgen voor de nodige werkstress. In dit geval kan een zakelijk coachingstraject je tot waardevolle nieuwe inzichten brengen.
Ondernemers en leidinggevenden lopen tegen zaken aan als:
- Zich uitgeblust voelen;
- Vaak over de eigen grenzen heen gaan;
- Niet weten hoe zij zichzelf en/of hun bedrijf verder kunnen ontwikkelen;
- Telkens tegen conflicten met collega’s of medewerkers aanlopen en niet weten hoe dit patroon te doorbreken;
- Geen duidelijk toekomstperspectief op hun loopbaan of onderneming hebben.
Wie hier tegenaan loopt heeft baat bij loopbaan- of leiderschapscoaching. Deze vorm van zakelijke coaching helpt je te bepalen waar jij als mens én professional naartoe wilt én welke stappen je moet zetten om daar te komen. Je wordt je bewuster van je passies, beweegredenen, persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten, wat je vooruit helpt in zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Door je toegenomen zelfbewustzijn krijg je meer grip op je loopbaan en leven, en ervaar je meer (werk)geluk.
Om op je werk en leven te reflecteren en tot nieuwe inzichten te komen, is het vaak nodig om een stapje terug te doen en als het ware van buitenaf naar jezelf en je omgeving te kijken. Behalve de hulp van een coach kan een verandering van omgeving daarbij helpen. Mede daarom groeit de belangstelling voor zakelijke coachingsreizen naar het buitenland.
Diverse invulling zakelijke coachingsreizen
De duur van deze coachingsreizen varieert van een lang weekend of midweek tot reizen van één of zelfs twee weken. Vaak zijn de deelnemers afkomstig uit verschillende organisaties, maar het is ook mogelijk om voor een team, afdeling of hele organisatie een reis op maat te laten maken, waarbij er naast persoonlijke ontwikkeling ook aandacht is voor teambuilding. De inhoud van het reisprogramma is natuurlijk afhankelijk van het doel van de deelnemers. Die doelen kunnen uiteenlopen van coaching op zakelijk gebied, loopbaanontwikkeling en leiderschapsontwikkeling tot het voorkomen of herstellen van een burn-out. De reizen bestaan vaak uit een mix van coaching en trainingen, ontspanningsvormen zoals meditatie en mindfulness, en avontuurlijke activiteiten als trekking en duiken.
Wie bekostigt zulke coachingsreizen?
Ben je werknemer, informeer dan bij je werkgever of de coachingsreis geheel of gedeeltelijk vergoed wordt vanuit een persoonlijk ontwikkelingsbudget (POB) of een andere regeling, bijvoorbeeld in het kader van preventie ziekteverzuim. Ben je net ontslagen, dan kun je de reis bekostigen vanuit je transitievergoeding, waar je wettelijk recht op hebt. Voor zelfstandig ondernemers zijn de reiskosten geheel of gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten.