Een van de belangrijkste punten in het verlenen van zorg door een zorgverlener, is het waarborgen van patiëntveiligheid.
De verantwoordelijkheid voor patiëntveiligheid ligt bij de zorgverlener. Maar hoe wordt jouw veiligheid als patiënt precies bewaakt in de zorg? We geven een aantal voorbeelden van handelingen in de zorg die hieraan bijdragen.
Incident reporting
Ook in de zorg gaat niet alles altijd goed. De ‘grote’ voorbeelden hiervan bereiken vaak wel op de een of andere manier de buitenwereld, maar er vinden ook genoeg kleinere incidenten of bijna-incidenten plaats waar géén ruchtbaarheid aan gegeven wordt. Dat is natuurlijk ook niet in het belang van de zorgverlener. Maar het is wel in het belang van zowel die verlener als jou als patiënt dat incidenten en bijna-incidenten gemeld worden, zodat ervan geleerd kan worden en ze in de toekomst voorkomen kunnen worden. Dit noemt men incident reporting en is verplicht in de zorg.
Medicatiebeheer
Hoewel het voor jouzelf als onbelangrijk kan aanvoelen, is het voor een zorgverlener belangrijk om te weten in hoeverre zijn informatie over jouw medicijngebruik nog actueel is. Er kan immers van alles veranderen door tussenkomst van een ene zorgverlener zonder dat de andere daarvan op de hoogte. Een elektrisch patiëntendossier (EPD) biedt daar uitkomst bij, maar daar moet je dan wel toestemming voor geven. Zonder die actuele informatie van alle zorgverleners op één plek verzameld, is het cruciaal dat een zorgverlener bij jou verifieert welke medicijnen je gebruikt, zodat voorkomen kan worden dat er zaken gebeuren die daarmee conflicteren en jouw gezondheid en veiligheid in gevaar brengen.
Identiteitscontrole
Op het moment dat je je inschrijft als patiënt, wordt jouw identiteit geverifieerd. Doorgaans moet je daarbij een identiteitsbewijs laten zien. Je zou denken men vanaf dat moment ‘gewoon’ zeker weet dat jij het echt bent. Maar daar mag een zorgmedewerker niet zomaar van uitgaan. Daarom is het heel gewoon voor zorgmedewerker die geen langere relatie met jou heeft om je te vragen naar je naam en geboortedatum. Deze wordt vergeleken met de informatie die men zelf heeft om te controleren dat ze echt de juiste persoon voor zich hebben. Een klein beetje irritant misschien om daar telkens om gevraagd te worden, maar wel uiteindelijk in het belang van je eigen veiligheid.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe zorgverleners jouw veiligheid als patiënt proberen te waarborgen. Natuurlijk zijn er ook nog allerlei regels en protocollen waar men aan moet voldoen en andere maatregelen die getroffen worden in het kader van patiëntveiligheid. Gelukkig maar!