Een zakelijk overnameproces is vaak een complex en intensief traject, waarbij zorgvuldigheid en efficiëntie essentieel zijn. Gelukkig heeft de opkomst van informatietechnologie (ICT) het mogelijk gemaakt om elke fase van het overnameproces te vereenvoudigen, terwijl het ook nog eens in staat is om te zorgen voor een goede overgang tussen deze fasen. We belichten de verschillende stappen van het overnameproces en hoe ICT hieraan bijdraagt. Dit gaat van het vinden van de ideale match tot het ondertekenen van de overnamedocumenten.
Digitaal samenbrengen van vraag en aanbod
Een belangrijke ontwikkeling op de overnamemarkt is de opkomst van de zogeheten overnameplatforms. Deze platforms hebben een grote rol gespeeld in het vereenvoudigen en versnellen van het overnameproces. Ze fungeren als een centrale hub waar verkopers en kopers elkaar kunnen vinden en met elkaar in contact kunnen komen. Het gebruik van dergelijke platforms heeft de transparantie op de overnamemarkt vergroot en heeft het mogelijk gemaakt om een breder scala aan potentiële overnamekandidaten te bereiken. Hierdoor kunnen bedrijven sneller geschikte partners vinden, wat de dynamiek op de overnamemarkt heeft versterkt en het succespercentage heeft verhoogd. Het is een krachtig hulpmiddel geworden voor zowel kleine als grote ondernemers en investeerders. Tegelijkertijd heeft het bijgedragen aan de mogelijkheden op het gebied van grensoverschrijdende bedrijfsovernames.
Vertrouwelijkheid waarborgen
Een belangrijk aspect van het overnameproces is de vertrouwelijkheid. Verkopers willen hun bedrijfsinformatie wel delen met potentiële overnemers, maar ze willen ook de risico’s van deze informatie-uitwisseling beperken. Vroeger kon men vaak enkel de informatie in een veilige ruimte inkijken. Documenten mocht men niet zomaar meenemen. Tegenwoordig zijn er virtual vaults die de vertrouwelijkheid van de informatie helpen te garanderen, terwijl cyberbeveiliging lekken helpt te voorkomen. Bij Brookz, een succesvol platform voor bedrijfsovernames, bieden ze zelfs de mogelijkheid om direct een NDA te sturen naar potentiële overnemers. Dit zorgt voor een efficiënte en veilige manier om vertrouwelijkheid te waarborgen, zonder tijd te verspillen aan het opstellen van documenten.
Gestroomlijnde dataverwerking
Bij een bedrijfsovernameproces wordt er veel data uitgewisseld. Data wordt gebruikt om het risico te bepalen en om na te gaan waar er kansen liggen. Daarnaast helpt het bij het waarderen van een bedrijf. Financiers en investeerders kijken bijvoorbeeld naar financiële indicatoren, zoals de EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization), om de winstgevendheid en de operationele prestaties van het bedrijf te beoordelen en een basis te hebben voor de waardebepaling.
Al deze gegevens moeten vroeg of laat worden verwerkt. Hierbij kan ICT een belangrijke rol spelen. Door middel van geautomatiseerde data-analyse kunnen bijvoorbeeld trends en ontwikkelingen worden geïdentificeerd. Ook Artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie kan een rol spelen. Kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om patronen te identificeren of om automatisch gegevens te verzamelen en/of te verwerken. Op basis van big data en AI kan informatie worden verkregen die anders niet toegankelijk was. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt voor een betere waarde- en risicobepaling.
Onderhandelen en deal-closing met digitale tools
Na een succesvolle DD-fase (due diligence) is het tijd voor de uiteindelijke onderhandelingen en het sluiten van een deal. Ook hier speelt ICT een belangrijke rol. Het gebruik van digitale tools, zoals virtuele vergaderplatforms en de mogelijkheid tot elektronische ondertekening, maakt het mogelijk om efficiënt en effectief te communiceren zonder dat de fysieke aanwezigheid is vereist. Zeker bij een internationale overname is dit belangrijk.