Ben je binnen de ICT werkzaam dan zit je vaak uren achter elkaar op een bureaustoel voorovergebogen naar je beeldscherm te turen. De afgelopen twee jaar was die werkplek echter niet op kantoor maar thuis vanwege het thuiswerk advies van de overheid. Veel werkplekken thuis voldoen echter niet aan de arbo-regels, iets wat natuurlijk wel noodzakelijk is.
Nu de regels in februari zijn versoepelt zullen we weer meer achter een bureau op kantoor gaan zitten werken. Ben je werkzaam binnen de ICT dan ben je in principe niet gebonden aan een bepaalde fysieke locatie. Met een laptop en een veilige internetverbinding kun je eigenlijk overal ter wereld werken. Toch zal het vanaf nu weer vaker voorkomen dat op kantoor een flexplek zult opzoeken. Het is beslist aangenaam om af en toe fysiek te brainstormen hoe je bepaalde complexe ict-problemen het beste kunt tackelen.
Bij veel werkgevers is er de mogelijkheid om via een arbodeskundige je werkplek in te richten. Deze kan diverse metingen verrichten en aan de uitkomst daarvan je ideale werkplek inrichten. Omdat er vanuit de overheid waarschijnlijk een blijvend advies zal zijn om hybride te werken, is het belangrijker dan ooit om ook de werkplek zo gezond mogelijk in te richten. Veel thuiswerkers vinden het namelijk wel heel vanzelfsprekend dat ze lekker op hun eigen bank of moderne relaxstoel kunnen zitten. Aan dat zitcomfort worden vaak hele hoge eisen gesteld. Dat vinden de experts van Easysit ook. Die weten precies wat voor model relaxfauteuil het beste bij je past en bij welke afstelling je het meest comfortabel zit.
Wettelijke regels
Dat er met thuiswerk nog gewoon aan de keukentafel of huiskamerstoel gewerkt wordt mag eigenlijk best wel als bijzonder en niet wenselijk beschouwd worden. Je wilt toch ook thuis comfortabel en arbo-proof kunnen werken. Zo moeten werkgevers zich volgens de Nederlandse wet verplicht houden aan een aantal regels die betrekking hebben op de gezondheid en veiligheid van hun personeel. Wat misschien niet iedereen weet dat die regels ook gelden voor thuiswerkers. Worden die regels thuis niet nageleefd dan kan de ondernemingsraad van een bedrijf er voor zorgen dat er ook thuis ergonomisch gewerkt kan worden.
Staat thuis je bureau of stoel niet goed afgesteld dan kun je verschillende lichamelijk klachten krijgen. Bij het bepalen van een goede werkhouding is het belangrijk om eerst goed op de beschikbare bureau stoel te gaan zitten. Vervolgens wordt de hoogte van het bureau daarop aangepast. Zo voorkom je veel voorkomende lichamelijk ongemakken zoals een muisarm, een pijnlijke nek of rugpijn. Is ook de afstand tussen bureau en het beeldscherm niet goed, dan kun je last krijgen van vermoeide of branderige ogen.
Doe je in tegenstelling tot bureauwerk veel fysieke arbeid dan wil je na werktijd graag heerlijk ontspannen. Goede stressless stoelen waarin je heerlijk comfortabel kunt zitten dragen ertoe bij dat je sneller hersteld van je zware lichamelijk inspanningen. Het is dus voor elke beroepsgroep dus niet alleen belangrijk hoe je houding tijdens het werk is maar ook wanneer je thuis bent in je eigen vrije tijd. Neem daarom vandaag nog maatregelen als je niet prettig zit.