De kijk van Van Eijk: Italianen: wat nu weer? | Columns | Computable

De kijk van Van Eijk: Italianen: wat nu weer?

07-01-2013 11:30 | Door Peter van Eijk | Lees meer artikelen over: Consulting | Er zijn 3 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Peter van Eijk

Peter van Eijk

In de brievenbus zit een envelop uit Italië die er erg officieel uitziet, ook al zijn mijn straatnaam en woonplaats fout gespeld. Er zit een document in dat is opgesteld in een soort Google-Nederlands, getiteld: 'notulen van onderzoek en uitdaging van overtreding van de code van de weg'.

Het duurt even voor ik begrijp wat er in de brief staat, maar het lijkt er op dat ik beschuldigd word van te hard rijden met een huurauto in het zuiden van Italië. Zo te zien was dat ergens aan het begin van juli, maar op die dag had ik een zakelijke afspraak in Amsterdam.

Verbazingwekkend. Wat is dit? Het doet me een beetje denken aan brieven die ik vroeger uit Nigeria kreeg, waarin mijn medewerking werd gevraagd aan het overmaken van grote sommen geld. Een aantal van mijn cloud security cursisten is van mening dat dit een bekende 'scam' is, in dezelfde categorie als internetadvertenties die een virus op je computer menen te hebben gevonden. Ik weet dat er aardig wat Afrikanen de Middellandse Zee zijn overgepeddeld, maar ik had nog niet gehoord dat daarmee ook deze praktijken waren meeverhuisd.

Maar misschien komt het echt van de Italiaanse justitie en is dit haar manier om een bijdrage te leveren aan de schuldvereffening tussen Noord- en Zuid-Europa. Toch maar eens een fax versturen naar het nummer dat op de brief staat.

Twee dagen later zit er in mijn mail een kopie van een autohuurovereenkomst inclusief spelfouten in het adres maar met correct rijbewijsnummer en geboortedatum. Er staat ook een creditcard-imprint op, maar daarvan is, geheel volgens de PCI-DSS regels, maar heel weinig leesbaar.

Nu zit ik rechtop! Hoe komen mijn rijbewijsgegevens in Zuid-Italië terecht? Ik heb nog nooit een auto gehuurd in Italië, dat doet mijn vrouw altijd. Het zal trouwens niet de eerste keer zijn dat ik word verdacht van een misdrijf met een auto op basis van foute identiteitsgegevens. Zoek bijvoorbeeld naar mijn column daarover met de woorden 'brigadier ingeluisd'. Die Nigerianen worden steeds gewiekster. Of is er iets anders aan de hand? Noch de ANWB, noch mijn rechtsbijstandsverzekering hebben dit eerder aan de hand gehad, evenmin als de politie in mijn woonplaats waar ik uiteindelijk aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting doe, want identiteitsfraude kennen ze niet.

Het onderzoek loopt nog. Wordt vervolgd.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1875 6.85
Klik voor meer info 2 1403 6.76
Klik voor meer info 3 1049 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.70
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 1130 6.49
Klik voor meer info 7 2651 6.46
Klik voor meer info 8 1280 6.45
Klik voor meer info 9 542 6.35
Klik voor meer info 10 926 6.18