Big data: de angst de boot te missen is voelbaar | Expertverslag | Computable

Big data: de angst de boot te missen is voelbaar

24-01-2013 16:54 | Door Victor Meerloo | Lees meer artikelen over: Big data | Er zijn 9 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink

Hoe wordt big data toegepast in de praktijk? Met die vraag ging business consultant Victor Meerloo van storage-leverancier i3 Groep naar het Big Data Forum 2013 op 22 januari in Almere. Hij raakt geïnspireerd en droomt van allerhande supercomputers om big data mee te lijf te gaan. Hij geeft het congres het rapportcijfer 7.

Ik wilde een antwoord op de vraag hoe big data wordt toegepast in de praktijk. Dat het onderwerp leeft was te zien, maar het toont ook de vertwijfeling die iedereen ervaart hoe big data in zijn eigen organisatie toe te passen. De vrees om de boot te missen is voelbaar.

Tijdens het forum was er vaak een overlap tussen de onderwerpen ketenintegratie en big data. Voorbeeld was de luchtvaartindustrie waar de klant volledig vanaf huis naar z’n hotel in een ander land wordt geholpen. Super leerzaam hoe gegevens uit vele bronsystemen aan elkaar worden gekoppeld om meerwaarde te leveren, maar of het de kern van big data raakt, weet ik niet. Voor mij gaat de essentie van big data over het slim benutten van een grote verscheidenheid aan databronnen waarin voor de organisatie waardevolle informatie ligt opgeslagen, die voorheen niet werd benut. Hoe groot deze zijn is niet wezenlijk belangrijk.

Er is wel een ontwikkeling die zich uitstekend leent voor het analyseren van big data: de klant die steeds meer centraal komt te staan. Je ziet het in de zorg, waar processen zich rond patiënten vormen en in de reisbranche waar alle diensten zich steeds meer rond de reiziger vormen. Een geweldige mogelijkheid om de afstand tussen de organisatie en de klant te verkleinen door meer over de klant te weten te komen. Zeker als de sociale media in de analyse worden betrokken.

Ruis

Tijdens het forum werd de omvang van de data als probleem wel duidelijk. Je hebt wat aan je big data tot het moment dat je het niet langer kan verwerken, doordat de omvang te groot is. Daarna wordt het chaos en gaat het onderscheid tussen signaal en ruis verloren. Ofwel: de hoeveelheid data wordt dan zo groot dat een organisatie er geen toegevoegde waarde uit kan halen.

In mijn fantasie werd het AlmereGrid ingeschakeld om de data te kraken. AlmereGrid is als het Seti-project waarbij wereldwijd processortijd wordt gebruikt van vrijwilligers om radiosignalen te analyseren op het bestaan van buitenaardse beschavingen. Almere heeft de eigen variant die wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Aan de andere kant heeft de RUG in Groningen een Blue Gene staan. Met deze middelen kun je geweldig je big data te lijf gaan.

HPC-hardware

Natuurlijk kun je ook meer toegankelijke gespecialiseerde high performance computing hardware kopen om deze data te analyseren. De vraag speelt alleen: als je 100TB aan data hebt, hoeveel geld heb je dan over om deze data te gaan analyseren. Op een conventioneel platvorm wordt het een uitdaging. Hoe ziet je business case er uit voor het actief voeren van een big data-beleid en hoe betrouwbaar zijn de gegevens waaruit je je conclusies trekt. Voor veel organisaties vormt dit een weg die nog moet worden geslecht. Daarna is deze vrij om de waarde van big data als bedrijfsmiddel verder uit te bouwen.
Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1399 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1858 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2634 6.57
Klik voor meer info 6 561 6.53
Klik voor meer info 7 1120 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 920 6.32
Klik voor meer info 10 1277 6.31