Paul Vitányi ontvangt koninklijke onderscheiding | Nieuws | Computable

Paul Vitányi ontvangt koninklijke onderscheiding

10-09-2007 10:10 | Door Jolein de Rooij | Er is 1 reactie op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Kolmogorov

Andrei Kolmogorov

Andrei Kolmogorov

Theoretisch informaticus Paul Vitányi is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Vitányi is vooral bekend omdat hij het wiskundige concept van de Kolmogorov complexiteit praktisch toepasbaar maakte.

Vrijdag ontving Paul Vitányi een koninklijke onderscheiding uit handen van de Amsterdamse wethouder Hennah Buyne. Als onderzoeker bij het CWI en als hoogleraar Computer Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is Paul Vitányi al 35 jaar wereldwijd een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van de theoretische informatica, in het bijzonder de algoritmiek en complexiteitstheorie. Door de jaren heen heeft hij de grondslagen van de complexiteitstheorie en informatietheorie op een hoog niveau gebracht met een oeuvre dat vandaag de dag de internationale standaard vormt.

Samen met Ming Li (University of Waterloo, Canada) schreef Vitányi een standaardwerk over Kolmogorov complexiteit - de theorie die de complexiteit van een object meet aan de hand van de kortste beschrijving van het object. Onderzoekers beschouwden deze tak van wetenschap als zeer theoretisch maar met hun boek maakten Li en Vitányi een fundamenteel verschil. Kolmogorov complexiteit bleek verrassend toepasbaar op een verscheidenheid aan onderzoeksgebieden waardoor diverse praktische toepassingen mogelijk werden. De theorie kan gebruikt worden om een objectieve afstandsmaat tussen allerlei soorten bestanden uit verschillende onderzoeksgebieden te definiëren. Zo heeft de methode bijvoorbeeld geheel automatisch ontdekt dat het SARS-virus een variant is van het Corona-virus. De computer zou ook kunnen herkennen of een toneelstuk echt door Shakespeare is geschreven. Vitányi heeft op het CWI de quantum computing groep opgericht. Hij is CWI Fellow en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Het CWI is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. De komende jaren richt het CWI zich op vier thema's: aard- en levenswetenschappen, data-explosie, maatschappelijke logistiek en software als service.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1398 6.80
Klik voor meer info 2 1044 6.75
Klik voor meer info 3 1854 6.73
Klik voor meer info 4 1195 6.68
Klik voor meer info 5 2628 6.64
Klik voor meer info 6 560 6.49
Klik voor meer info 7 1115 6.38
Klik voor meer info 8 915 6.37
Klik voor meer info 9 539 6.34
Klik voor meer info 10 1277 6.32