Paul Vitányi ontvangt koninklijke onderscheiding

10-09-2007 10:10 | Door Jolein de Rooij | Er is 1 reactie op dit artikel | Permalink
Kolmogorov

Andrei Kolmogorov

Andrei Kolmogorov

Theoretisch informaticus Paul Vitányi is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Vitányi is vooral bekend omdat hij het wiskundige concept van de Kolmogorov complexiteit praktisch toepasbaar maakte.

Vrijdag ontving Paul Vitányi een koninklijke onderscheiding uit handen van de Amsterdamse wethouder Hennah Buyne. Als onderzoeker bij het CWI en als hoogleraar Computer Science aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) is Paul Vitányi al 35 jaar wereldwijd een van de meest vooraanstaande wetenschappers op het gebied van de theoretische informatica, in het bijzonder de algoritmiek en complexiteitstheorie. Door de jaren heen heeft hij de grondslagen van de complexiteitstheorie en informatietheorie op een hoog niveau gebracht met een oeuvre dat vandaag de dag de internationale standaard vormt.

Samen met Ming Li (University of Waterloo, Canada) schreef Vitányi een standaardwerk over Kolmogorov complexiteit - de theorie die de complexiteit van een object meet aan de hand van de kortste beschrijving van het object. Onderzoekers beschouwden deze tak van wetenschap als zeer theoretisch maar met hun boek maakten Li en Vitányi een fundamenteel verschil. Kolmogorov complexiteit bleek verrassend toepasbaar op een verscheidenheid aan onderzoeksgebieden waardoor diverse praktische toepassingen mogelijk werden. De theorie kan gebruikt worden om een objectieve afstandsmaat tussen allerlei soorten bestanden uit verschillende onderzoeksgebieden te definiëren. Zo heeft de methode bijvoorbeeld geheel automatisch ontdekt dat het SARS-virus een variant is van het Corona-virus. De computer zou ook kunnen herkennen of een toneelstuk echt door Shakespeare is geschreven. Vitányi heeft op het CWI de quantum computing groep opgericht. Hij is CWI Fellow en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Het CWI is sinds 1946 het nationale onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. De komende jaren richt het CWI zich op vier thema's: aard- en levenswetenschappen, data-explosie, maatschappelijke logistiek en software als service.

Reacties op dit artikel
Geen ratingRonald Heinen, 10-09-2007 13:41
Op de URL https://docs.google.com/Doc?docid=dds86766_8df35sj is een methode te vinden welke gebaseerd is op de Kolmogorov Complexity. Iedereen met toegang tot een zoekmachnine (bijvoorbeeld Google) en een rekenmachine kan deze methode gebruiken voor de meest uiteenlopende toepassingen.
 
De beschrijving van een voorbeeld toepassing is te vinden op de URL https://docs.google.com/Doc?docid=dds86766_9cchgsv
 
Dit voorbeeld heb ik gebruikt om m'n stem op een politieke partij tijdens de afgelopen verkiezingen (mede) te bepalen. De voorspelling van de methode blijkt in de praktijk te werken, dus ik heb veel baat gehad bij het gebruik van deze methode.

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

35 vacatures
Storage Engineer

Rabobank International , Utrecht

Project Manager / Business Analyst

GlobalOrange BV , Amsterdam

Service Delivery manager

Belastingdienst , Apeldoorn

Business intelligence specialist

De Nederlandsche Bank , Amsterdam

IT Security Consultant

FastFlex , 's-Gravenhage

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1572 6.2
Klik voor meer info2 1305 6.0
Klik voor meer info3 1271 6.2
Klik voor meer info4 1072 6.2
Klik voor meer info5 993 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 524 6.1
Klik voor meer info9 405 6.2
Klik voor meer info10 399 6.0