Kaspersky stuit op cyberspionage-campagne

14-01-2013 16:39 | Door Sander Hulsman | Lees meer artikelen over: Cybercrime, Exploits, Hacking | Lees meer over het bedrijf: Kaspersky Lab | Er zijn nog geen reacties op dit artikel | Permalink
Kaspersky Lab

Securityleverancier Kaspersky Lab heeft een cyberspionage-campagne geïdentificeerd, dat gedurende ten minste vijf jaar ongrijpbaar is gebleken. De aanval richt zich op diplomatieke, overheids- en wetenschappelijke onderzoeksorganisaties in verschillende landen. De primaire focus van deze campagne is gericht op landen in Oost-Europa, de voormalige Sovjet-republieken en landen in Centraal-Azië. Slachtoffers zijn echter overal te vinden, inclusief in West-Europa en Noord-Amerika.

De belangrijkste doelstelling van de aanvallers was het verzamelen van gevoelige documenten van de getroffen organisaties. Hiertoe behoorden geo-politieke informatie en toegangsgegevens tot beveiligde computersystemen, persoonlijke mobiele apparaten en netwerkapparatuur.

Operatie Red October

Experts van Kaspersky Lab startten in oktober 2012 een onderzoek naar aanleiding van een reeks aanvallen op computernetwerken, gericht op internationale diplomatieke diensten. Tijdens het onderzoek werd een grootschalig cyberspionagenetwerk blootgelegd en geanalyseerd. Volgens de onderzoeksanalyse van Kaspersky Lab is ‘Operatie Red October’ in januari 2013 nog altijd actief en betreft het een langdurige campagne die terugvoert tot in 2007.

Kaspersky Lab voerde het onderzoek uit met internationale organisaties, wetshandhavingsinstanties en Computer Emergency Response Teams (CERT’s), waaronder de CERT’s van de Verenigde Staten, Roemenië en Wit-Rusland.

Belangrijkste onderzoeksuitkomsten

Lees de belangrijkste onderzoeksresultaten in het achtergrondartikel ‘Rocra heeft eigen unieke modulaire architectuur’.

3 vacatures
Security officer

Ministerie van Veiligheid en Justitie, Immigratie- en Naturalisatiedienst , Rijswijk ZH

Senior ICT-Beheerder

Gemeente Breda , Breda

Systeembeheerder Kantoorautomatisering

SURFsara , Amsterdam

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1556 6.2
Klik voor meer info2 1288 6.0
Klik voor meer info3 1261 6.2
Klik voor meer info4 1065 6.2
Klik voor meer info5 971 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 754 6.2
Klik voor meer info8 515 6.1
Klik voor meer info9 392 6.0
Klik voor meer info10 389 6.2