Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

SaaS: dreiging voor gebruiker of ICT-professional?

27-05-2009 07:36 | Door Willem Massier | Lees meer artikelen over: GPS, RFID | Lees meer over de bedrijven: Microsoft, Rabobank, IBM, Computable | Er zijn 8 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Willem Massier

Begin dit jaar schreef ik enkele artikelen over de combinatie cloud computing en open source. Vier artikelen waarin ik de toegevoegde waarde van die combinatie duidelijk heb gemaakt. Sindsdien volg ik de discussie en erger ik mij enorm aan de bijdragen via Computable van ict-professionals, die zich bezighouden met bangmakerij gebruikmakend van drogredenen aangevuld met pure onzin!

Dat zijn harde woorden. Ik licht mijn ergernis graag toe en hoop dat de lezer bereid is om het hele artikel te lezen en pas daarna te reageren. Ik beloof vooraf, dat ik dit inleidende artikel zal laten volgen door artikelen, waarbij ik dieper in ga op thema's als 'cloud computing biedt de klant meer veiligheid', 'cloud computing is kostenbesparend', 'cloud computing biedt ongekende mogelijkheden op het gebied van schaalbaarheid' en 'cloud computing levert een (via lokale servers bijna niet te bereiken) availability'. Vandaag wil ik vooral mijn ergernis de ruimte geven.

Bij veel op SaaS-opinies geplaatste reacties viel mij op, dat het cloud-concept al of niet gemeend als wazig en verdacht wordt neergezet. Kort door de bocht komt de boodschap steeds neer op wantrouwen, waarbij de klant zich voor wat betreft belangrijke data en zelfs de applicaties uitlevert aan de SaaS-leverancier. Peter van Eijk gaat in Computable enkele weken geleden zelfs zover, dat hij cloud computing als een reeds achterhaalde hype benoemt, waarbij de ontnuchtering zou zijn, dat men er de controle over de eigen bedrijfsgegevens uit handen geeft. Volgens hem is de levenscyclus van de technologie rond cloud computing al ongeveer voorbij 'de overspannen verwachtingen en een teleurstelling' en is het gebruik van cloud computing eigenlijk alleen geschikt voor statische teksten en plaatjes en moet je de bedrijfskritische gegevens op je eigen servers laten staan. In hetzelfde stukje schrijft hij dat pc's een beheerchaos opleveren, maar dat 'we' daar mee om hebben leren gaan. Wat een vreemde redenatie!!!

Op de Computable-site staat een vrij recent artikel met als titel 'Zet geen gevoelige data op straat'. Rond 1 april was er groot rumoer over een wereldwijd virus, dat vele pc's zou besmetten. Enkele weken geleden kreeg ik een mail van een relatie die me meldde dat hij mij bepaalde gegevens niet meer kan laten zien, omdat zijn usb-stick en laptop zijn gestolen. Peter R. de Vries heeft er inmiddels hele programma's op tv aan gewijd. Als je al die ongein leest, die je altijd gratis lijkt mee te krijgen bij het ict-gedoe op locatie en op je pc, zou je toch denken dat een oplossing die de klant dat en ander gedoe en de daarmee gepaard gaande zorgen uit handen neemt, dat zo'n oplossing toch minimaal het overwegen waard zou moeten zijn. Ik daag ict-professionals, die met droge ogen durven beweren dat internetbankieren bij de Rabobank onveilig is, uit om ons allemaal uit te leggen hoe dat dan zit. Cloud computing biedt de klant veel meer betrouwbaarheid en veiligheid dan servers op locatie, omdat een cloud-leverancier daarop wordt afgerekend. Niet goed presteren betekent voor zo'n leverancier: 'out of business'.

De onafhankelijke professional zou toch voorbij de eenvoudig te overwinnen drempels vooral de enorme meerwaarde van de mogelijkheden van cloud computing moeten kunnen zien. Lees je bijvoorbeeld eens hoe Microsoft's managing director of scalable and multicore systems, Dan Reed spreekt op research.microsoft.com over een NIEUW tijdperk en over een revolutie. Als eerder geschreven zou ik graag zien dat Microsoft ook zijn visie op open source verder gaat bijstellen, omdat de ideale combinatie van SaaS (maar dan wel via cloud computing) en open source gebaseerd is op meer dan techniek. Ga maar na: SaaS opdat de klant geen gedoe meer heeft betreffende installatie, updates, back-ups en beveiliging en hij constant kan schalen voor wat betreft het aantal gebruikers. Cloud computing vanwege de onafhankelijkheid van beschikbaarheid van de locatie en om daarmee de best denkbare high availability. Open source om de onafhankelijkheid van de leverancier te garanderen en volledige transparantie mogelijk te maken. Om daarmee de cloud te kunnen inzetten als een geïntegreerd systeem. Dit is geen belofte. Ik spreek uit ervaring en mijn klanten zijn er gelukkig mee, omdat ik ze verlost heb van hun ict-zorgen. Het is nu mijn zorg!

Laten we stoppen met allerlei drogredenen te bedenken om de klant (nog) niet over te helpen stappen op cloud computing. Als ict-professional doe je jouw klant tekort, wanneer je hem de nieuwe mogelijkheden onthoudt uitsluitend vanwege je eigen gebrek aan visie enerzijds en het belang van je eigen portemonnee anderzijds. Paul Ferron (managing director van Qualys Benelux) schreef voor Computable dat onderzoek uitwijst dat SaaS-oplossingen gemiddeld genomen zeven maal goedkoper zijn dan de traditionele oplossingen. Inderdaad, dan gaat het over de portemonnée van de klant.

Volgens mij staan we inderdaad, zoals de door Van Eijk genoemde Nicolas Carr én Microsoft's Dan Reed beschrijven, aan het begin van een nieuw tijdperk. Eerder schreef ik over de combinatie van cloud computing en open source, maar er is zoveel meer. Over de thema's kostenbesparing, veiligheid, schaalbaarheid, beschikbaarheid, mobiliteit en milieu schrijf ik graag in volgende artikelen. Hier wil ik afsluiten met een citaat van Frank van der Wal, ict-architect bij IBM, die zegt dat bedrijven noodzakelijkerwijs vanuit het oogpunt van continuïteit snel zouden moeten overstappen naar cloud computing. Hij zegt: 'Veel bedrijven en zelfs ict-managers hebben geen idee hoeveel rekenkracht we in de nabije toekomst nodig gaan hebben nu vrijwel alle dingen worden voorzien van een chip en onderling kunnen communiceren: je iPhone, gps, rfid, noem maar op. We gaan met zijn allen zo verschrikkelijk veel data produceren... Er is maar één manier om hiermee om te gaan: samenwerken en servercapaciteit delen.' (einde citaat) Ict-specialisten die alle voordelen en noodzakelijke keuzes niet willen uitdragen naar de klant, zijn toch eigenlijk volstrekt ongeloofwaardig? Zijn we het eens?

Willem Massier
CEO
Covide

Deel dit artikel via LinkedIn
Deel dit artikel via Facebook
Deel dit artikel via Twitter

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1379 6.82
Klik voor meer info 2 1019 6.80
Klik voor meer info 3 1799 6.73
Klik voor meer info 4 2543 6.72
Klik voor meer info 5 1184 6.65
Klik voor meer info 6 876 6.50
Klik voor meer info 7 540 6.50
Klik voor meer info 8 539 6.35
Klik voor meer info 9 1275 6.30
Klik voor meer info 10 1064 6.29