Verslaafd aan cloud computing | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Verslaafd aan cloud computing

14-08-2012 13:42 | Door Henri Koppen | Er zijn 16 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Henri Koppen
Henri Koppen

Cloud Computing Consultant

Expert van Computable voor de topics: Cloud Computing en BPM

Meer

Momenteel werk ik aan twee startups. Hierbij ontwerp en verzorg ik de datalaag. Elke applicatie of website heeft met data te maken en deze moet ergens opgeslagen worden.

Vroeger zette je ergens een database neer en zorgde je ervoor dat de website of applicatie met die database kon praten. Al sinds tijden heb ik dat principe achter mij gelaten en doe ik alle dataverwerking via webservices die in feite als een application interface (api) functioneren. Deze tussenlaag is fantastisch!

Ten eerste ben je niet meer gebonden aan bijvoorbeeld alleen een websites. Als iemand anders ook iets met de data wil kan hij met behulp van autorisatie de data raadplegen en eventueel bewerken. Zodoende kun je ook apps maken voor IOS of Android zonder dat je technisch hiervoor iets hoeft te doen. Een ander voordeel is dat je via deze webservice-api ook allemaal business rules af kunt vangen. Als je een record wilt aanmaken moet deze bijvoorbeeld aan bepaalde regels voldoen. Die regel hoeft maar één keer op een centrale plaats gemaakt te worden en kan dan meteen voor alle raadplegende websites en apps afgedwongen worden. Dit principe is zo krachtig dat ik niet eens meer anders wil denken.

Amazon, Microsoft en Google

Zo'n database en webservice opzetten is relatief eenvoudig maar er komt wel van alles bij kijken. Je moet een server inrichten, daarop een webserver plaatsen en deze configureren. Ook moet je ergens de database kwijt en daarnaast is er ook van alles nodig om de veiligheid goed voor elkaar te krijgen. Met de komst van Amazon AWS en Microsoft Azure is dit ook een non-issue geworden. Binnen enkele minuten heb ik het opgetuigd. Even een database aanmaken, wat standaard code plakken in Visual Studio voor de webservice. Op deploy drukken en vijf minuten later heb ik een webservice met database draaien. Als je dit kunstje eenmaal gedaan hebt, is terug gaan naar serverinrichten en al die eerdere stappen gewoon een obstakel geworden. OId Skool.

Maar dit is niet het enige. Deze tekst schrijf ik in Google Docs. Waarom? Omdat het zo heerlijk werkt. Ik kan gewoon typen en als ik in de avond thuis verder wil typen op een willekeurige andere computer of tablet dan kan dat. Verder gebruik ik ook Dropbox die in de basis voor eenzelfde principe zorgt. Tot een jaar geleden gebruikte ik Outlook als mijn e-mail client. Sinds een grote klant naar aanleiding van mijn advies is overgestapt op Google Apps en e-mail volledig via de browser behandelt heb ik die stap ook gemaakt. Ik kijk nooit meer terug.

Nog een kleine noot over Apple. Ondanks dat ik veel hardware van Apple gebruik en IOS, mist Apple op bepaalde vlakken visie. Probeer maar eens iets te delen van je iCloud.

Draagbare media hebben hun langste tijd gehad

Usb-sticks, cd's, dvd's, ik koop ze niet meer en gebruik ze niet meer. Muziek luister ik via Spotify. En zelfs een papieren boek heb ik al meer dan een jaar niet aangeraakt, ik lees liever op mijn iPad. Zelfs mijn 60 GB aan foto's sla ik op in mijn Dropbox. En mijn Dropbox back-up ik gewoon op mijn harde schijf van de computer thuis. Fikt mijn huis af, dan heb ik Dropbox als back-up. Fikt Dropbox af, dan heb ik een backup op mijn harde schijf. Weg met het gehannes van twee draagbare harde schijven die ik om de zoveel tijd omwissel met die van mijn moeder zodat er altijd een fysieke kopie buiten mijn eigen huis bewaard word. Overigens gebruik ik TrueCrypt om zo'n harde schijf te versleutelen.

Besparen met cloud computing

Dit is geen fictie. Dit is mijn dagelijkse gang van zaken en ze hebben allemaal een link met cloud computing. De dingen die ik zelf maak, maar ook de dingen die ik gebruik. En er komt geen arbeid van anderen aan te pas. Al deze diensten is zonder menselijke tussenkomst. Dat is een ongelofelijke hefboom. Hier zit ook de crux als het gaat om besparingen. Het huren van processor kracht, dataverwerking, data en geheugen kost geld, ook bij een cloud computing leverancier, maar juist door menselijke arbeid te minimaliseren en in feite te automatiseren, maakt dit ongelofelijke besparingen mogelijk. Je kunt meer met minder mensen en bepaalde complexe zaken laat je aan een cloud computing leverancier over.

Overstappen op cloud computing is geen big bang, het zijn een serie kleine stappen. Maar pas op, eenmaal gemaakt wil je niet meer terug. Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik zou niet meer zonder willen. Verslaafd. Maar één mèt voordelen: Deze verslaving levert geld op en is niet ongezond.

Sponsored content
Kennispartner

VCD IT Groep: één partner voor IT Gemak

Bij VCD hebben we maar één doel voor ogen: het bieden van IT Gemak. Met betrokken vindingrijke professionals bieden wij u professionele oplossingen, van consultancy en software tot infrastructuur, Cloud en beheer. Dit om uw organisatie productiever en slagvaardiger te maken en u te ontzorgen.