Verslaafd aan cloud computing

14-08-2012 13:42 | Door Henri Koppen | Er zijn 16 reacties op dit artikel | Permalink
Computable Expert
Henri Koppen
Henri Koppen

Cloud Computing Consultant

Expert van Computable voor de topics: Cloud Computing en BPM

Meer

Momenteel werk ik aan twee startups. Hierbij ontwerp en verzorg ik de datalaag. Elke applicatie of website heeft met data te maken en deze moet ergens opgeslagen worden.

Vroeger zette je ergens een database neer en zorgde je ervoor dat de website of applicatie met die database kon praten. Al sinds tijden heb ik dat principe achter mij gelaten en doe ik alle dataverwerking via webservices die in feite als een application interface (api) functioneren. Deze tussenlaag is fantastisch!

Ten eerste ben je niet meer gebonden aan bijvoorbeeld alleen een websites. Als iemand anders ook iets met de data wil kan hij met behulp van autorisatie de data raadplegen en eventueel bewerken. Zodoende kun je ook apps maken voor IOS of Android zonder dat je technisch hiervoor iets hoeft te doen. Een ander voordeel is dat je via deze webservice-api ook allemaal business rules af kunt vangen. Als je een record wilt aanmaken moet deze bijvoorbeeld aan bepaalde regels voldoen. Die regel hoeft maar één keer op een centrale plaats gemaakt te worden en kan dan meteen voor alle raadplegende websites en apps afgedwongen worden. Dit principe is zo krachtig dat ik niet eens meer anders wil denken.

Amazon, Microsoft en Google

Zo'n database en webservice opzetten is relatief eenvoudig maar er komt wel van alles bij kijken. Je moet een server inrichten, daarop een webserver plaatsen en deze configureren. Ook moet je ergens de database kwijt en daarnaast is er ook van alles nodig om de veiligheid goed voor elkaar te krijgen. Met de komst van Amazon AWS en Microsoft Azure is dit ook een non-issue geworden. Binnen enkele minuten heb ik het opgetuigd. Even een database aanmaken, wat standaard code plakken in Visual Studio voor de webservice. Op deploy drukken en vijf minuten later heb ik een webservice met database draaien. Als je dit kunstje eenmaal gedaan hebt, is terug gaan naar serverinrichten en al die eerdere stappen gewoon een obstakel geworden. OId Skool.

Maar dit is niet het enige. Deze tekst schrijf ik in Google Docs. Waarom? Omdat het zo heerlijk werkt. Ik kan gewoon typen en als ik in de avond thuis verder wil typen op een willekeurige andere computer of tablet dan kan dat. Verder gebruik ik ook Dropbox die in de basis voor eenzelfde principe zorgt. Tot een jaar geleden gebruikte ik Outlook als mijn e-mail client. Sinds een grote klant naar aanleiding van mijn advies is overgestapt op Google Apps en e-mail volledig via de browser behandelt heb ik die stap ook gemaakt. Ik kijk nooit meer terug.

Nog een kleine noot over Apple. Ondanks dat ik veel hardware van Apple gebruik en IOS, mist Apple op bepaalde vlakken visie. Probeer maar eens iets te delen van je iCloud.

Draagbare media hebben hun langste tijd gehad

Usb-sticks, cd's, dvd's, ik koop ze niet meer en gebruik ze niet meer. Muziek luister ik via Spotify. En zelfs een papieren boek heb ik al meer dan een jaar niet aangeraakt, ik lees liever op mijn iPad. Zelfs mijn 60 GB aan foto's sla ik op in mijn Dropbox. En mijn Dropbox back-up ik gewoon op mijn harde schijf van de computer thuis. Fikt mijn huis af, dan heb ik Dropbox als back-up. Fikt Dropbox af, dan heb ik een backup op mijn harde schijf. Weg met het gehannes van twee draagbare harde schijven die ik om de zoveel tijd omwissel met die van mijn moeder zodat er altijd een fysieke kopie buiten mijn eigen huis bewaard word. Overigens gebruik ik TrueCrypt om zo'n harde schijf te versleutelen.

Besparen met cloud computing

Dit is geen fictie. Dit is mijn dagelijkse gang van zaken en ze hebben allemaal een link met cloud computing. De dingen die ik zelf maak, maar ook de dingen die ik gebruik. En er komt geen arbeid van anderen aan te pas. Al deze diensten is zonder menselijke tussenkomst. Dat is een ongelofelijke hefboom. Hier zit ook de crux als het gaat om besparingen. Het huren van processor kracht, dataverwerking, data en geheugen kost geld, ook bij een cloud computing leverancier, maar juist door menselijke arbeid te minimaliseren en in feite te automatiseren, maakt dit ongelofelijke besparingen mogelijk. Je kunt meer met minder mensen en bepaalde complexe zaken laat je aan een cloud computing leverancier over.

Overstappen op cloud computing is geen big bang, het zijn een serie kleine stappen. Maar pas op, eenmaal gemaakt wil je niet meer terug. Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik zou niet meer zonder willen. Verslaafd. Maar één mèt voordelen: Deze verslaving levert geld op en is niet ongezond.

Reacties op dit artikel
De redactie vindt deze reactie: OKEwout Dekkinga, 14-08-2012 22:35
Allemaal prachtig Henri maar je spreekt erg in de ik-vorm, de bring your own cloud visie. En het is heel wat eenvoudiger om een 'greenfield' naar de cloud te brengen dan bestaande client-server applicaties die lang niet allemaal web-enabled zijn. Natuurlijk heeft de cloud voordelen en kun je daarmee snel en eenvoudig aan de gang. Keus genoeg tegenwoordig en je brengt al een aantal smaken naar voren zoals Microsoft, Google en Amazon (incl. Dropbox) om data op te slaan, services te maken en functionaliteit (SaaS) af te nemen. Probleem wat ik echter voorzie, en waar ik als gebruiker van de cloud mee te maken heb is hoe we die diversiteit en verspreiding onder controle kunnen houden. Het gaat tenslotte niet om de ik-vorm bij veel organisaties maar de veelvoud in wij. Want er zit nu eenmaal een verschil tussen een 'consumer' verslaving en een 'enterprise' beleid.
 
Het is hartstikke mooi dat het installeren van een database, maken van een datalaag en opstellen van wat business regels zo makkelijk gaat. Toch ben ik daar niet zo van onder de indruk omdat dit natuurlijk ook kon in de gewone Client-server omgevingen. Kijkend naar de historie in veel applicatieporfolio's is dat een reden voor de snelle groei in aantal servers, databases en interfaces. Ontwikkelen, waarbij rekening gehouden wordt met meer dan alleen de functionele aspecten, omvat dan ook wat meer dan het knippen en plakken van stukjes code.
 
Verder is het onzin om te roepen dat je verslaving geen geld kost want alleen de zon komt voor niets op. Voor het gebruik van alle cloud diensten moet je ook nog steeds een verbinding hebben en zijn alleen de consumer versies met reclame 'gratis'. Ook de besparing in personele kosten is relatief want zoals je al aangeeft blijven er beheer werkzaamheden die jij nu zelf doet maar normaal uitgevoerd worden door de afdeling IT. Bijvoorbeeld zorgen voor updates, migreren van data en oplossen van incidenten. En laatste nemen door de diversiteit niet alleen maar toe maar worden ook steeds moeilijker op te lossen. De belangrijke vragen als wie, wat en waar zijn nu eenmaal lastiger te beantwoorden als er n-op-n relaties zijn.
 
Jij zult zelf misschien een heleboel verstoringen op kunnen lossen maar de gemiddelde gebruiker komt vaak niet verder dan de melding: 'Hij doet het niet!'
De redactie vindt deze reactie: OKwillem oorschot, 15-08-2012 9:10
Als particulier maak ook ik optimaal gebruik van de cloud en diensten die er vaak gratis beschikbaar zijn. In het bdrijfsleven is het andere koek. Ik was laatst bij een bedrijf die iets wilde testen bij AWS, hartstikke cool, maar wie zijn creditkaart gaan we gebruiken? Als particulier makkelijk, in een bedrijf is dit echt wel wat lastiger.
De redactie vindt deze reactie: OKReza Sarshar, 15-08-2012 9:23
Het gebruiken en overgang naar Cloud door een individu die alleen een dropbox, een database, een mailserver en een webserver nodig heeft is heel anders dan wat een bedrijf (bijvoorbeeld) met 100-Plus gebruikers nodig heeft. In deze omgeving hebben we het over infrastructuur, veel applicaties, processen, verwevenheden en wetgevingen en nog meer zaken.
 
Van een Cloud-adviseur verwacht ik een andere benadering dan wat ik hierboven lees!
De redactie vindt deze reactie: GoedHenri Koppen, 15-08-2012 9:57
Reza, Willem, Ewout,
 
Dit zijn precies de reacties waarop ik hoopte. Veel haakjes en mogelijkheden om op te reageren.
 
Allereerst Ewout; Ik schreef overigens niet de mijn verslaving geen geld kost, maar dat het me geld oplevert. Het is mijn werk. De verslaving is in lijn met mijn hobby en mijn werk. Een van de grootste fouten die door IT-ers gemaakt worden is dat zij een on-premise omgeving naar de cloud brengen. Dan heb je dezelfde spullen in de cloud met dezelfde problemen, maar nu heb je er ook nog eens een extra laag aan complexiteit aan toegevoegd. Niet efficient en niet effectief en zeker geen besparing. Hooguit wat extra flexibiliteit.
 
Grote bedrijven kunnen overigens een greenfield creëren. Door namelijk een zusterbedrijf op te zetten zonder legacy en klanten van de legacy organisatie om te zetten naar de nieuwe formule. Dit is een zelfde soort strategie die ik be-oog met webservices. Ook een legacy desktop applicatie heeft een data back-end. Als je daar webservice voor bouwt kun je ineens gegevens consolidiatie tussen legacy systemen geautomatiseerd samenbrengen. Geen geneuzel met dure en moeilijk integratie en eindjes aan elkaar knopen soms zelf met Excel. In een eerder opinie artikel op Computable ( http://goo.gl/FALjb ) werd al gesproken over het lastig beheersen van al die cloud applicaties. Maar met een webservice kun je juist ook een single-sign-on realiseren. Maar nu ga ik teveel in detail.
 
Dan “dan bestaande client-server applicaties die lang niet allemaal web-enabled zijn”. Juist door een webservice er overheen te leggen kun je niet webbased applicaties webbased maken. Als je dit goed doet kunnen zelfs derden software hierop schrijven en maken en kan de ouderwetse applicatie zelfs op een iPhone functioneren. Dan wordt het een platform. Als je kijkt naar een van de grote manco’s van klassiek denkende bedrijven is dat zij software maken voor de/een organisatie. Tegenwoordig moet je altijd buiten deze kaders denken. Klanten, leveranciers, consumenten moeten juist ook bepaalde aansluiting hebben met die software. Samen werken gaat zo lastig als systemen gesloten blijven.
 
Overigens propageer ik niet dat alle enterprise organisaties volledig over moeten op cloud computing. Juist dat je dit stapje voor stapje doet en waarvoor het zinvol is. Maar blijven hangen in je legacy is gewoon geen optie.
 
Willem; Als het gebruiken van een bedrijfscredit card je grootste obstakel is... In een beetje bedrijf is dat zo te regelen hoor. Even informeel pielen kost twee keer niets, en je hebt gewoon free-tiers. Servers die je gratis een aantal uren per maand online kan brengen, dat kun je ook wel even op je privé credit card als dit echt een belemmering is. Voor Microsoft Azure kan je organisatie gewoon een MAP met Cloud gebruiken. Daar zit een “cloud essentials” abonnement in waarmee je best heel wat gratis kan doen.
 
Reza, maar ook Ewout; Even ‘for the record’ ik realiseer webservices die door heel Europa heen door honderden bedrijven gebruikt worden en webbased software die door duizenden werknemers van bedrijven gebruikt worden. De vlieger van cloud is niet voor grote bedrijven gaat absoluut niet op. GMail en Google Apps is voor de consument, maar zeker ook voor de enterprise organisaties. Universiteiten stappen hierop over, niet alleen met studenten maar ook met medewerkers.
 
Mijn reactie is wat lang, maar dit zijn echt dingen die gezegd moeten worden. Denk buiten je kaders! Cloud computing is veel breder dan servers en virtualisatie. Ik zit in de nerd hoofdstad Zoetermeer op het nerd hoofdkantoor “Innovatie Fabriek” waar volgend jaar ook de Haagse Hogeschool voor ICT komt. Kom langs en laat je inspireren.
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 15-08-2012 10:49
Henri denk je niet dat je werkwijze nadelig kan zijn voor de performance van je database ?
Immers zo'n db-server heeft meestal al een standaard api (bv sql, of iets met xml) die een hoop regelt en in je database kun je vaak ook nog businesslogic inbouwen middels procedures of domweg slimme queries.
Zaken afvangen behoor je eigenlijk in de client te doen (die daarvoor relatief meer rekenkracht ter beschikking heeft)
Waneer je het over een webservice hebt, dan kan dat idd de client zijn die op zijn beurt weer server is voor de webapplicaties.
Dan nog communiceert die webservice weer met ddn DB via de voor die DB geldende gangbare API.
 
Wat email betreft, ik werk voor een klein bedrijf en wij zijn daar ook naar google mail over gestapt, email is immers niet onze core business (en ik heb een pest hekel aan het onderhouden van mailservers maar dat is een ander verhaal)
Voor een grote organisate met een grote en goede it afdeling zou het wel eens heel anders kunnen uitpakken.
Ik zou niet graag bedrijfsgevoelige informatie onderbrengen bij een organisatie die er vrolijk in zit te neuzen (datamining) voor ons bedrijf maakt dat niet uit, 'te niche' maar voor een bedrijf met serieuze commerciele belangen lijkt me dat niet echt heel handig.
 
Waar ik echt op afknap is je opmerking over google docs 'omdat het zo heerlijk werkt'
Keer op keer lees ik reacties van vakcolega's over alle misstanden die tot zoveel problemen in de automatisering leiden.
Misstanden die meestal voortkomen uit een gedrag dat je kunt samenvatten als 'omdat het zo lekker werkt'
 
Ik hoop echt dat ik er met mijn inschatting over je artikel volkomen naast zit.
De redactie vindt deze reactie: OKEwout Dekkinga, 15-08-2012 10:49
@Henri
Het opzetten van een zusterbedrijf, een nieuwe BV om daarmee een greenfield te maken en klanten daar heen te brengen klinkt niet echt aardig. Net alsof je de eerste vrouw waarmee je vermogen opgebouwd heb aan de kant zet voor een jong hertje;-)
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 15-08-2012 11:57
@Ewout, zulk een aantrekkelijk voorstel, why blame him !
De redactie vindt deze reactie: OKHenri Koppen, 15-08-2012 12:33
Ewout; Gelukkig heeft Legacy geen gevoelens ;-)
 
Pascal; Ik wil niet teveel in detail treden over specifieke technieken, maar stuur een berichtje met je e-mail, dan kan ik een en ander nader toelichten.
 
Wat betreft rekenkracht op clients en logica uitvoeren op de client; ik zie dat echt anders, het is iets wat je juist centraal moet houden zodat het voor meer dan 1 platform geschikt is, en als je kijkt naar web applicaties/sites dan wordt alleen het opbouwen van het scherm lokaal uitgevoerd, en dat is fijn; dan kun je de clients goedkoop, licht en generiek houden en hoef je nooit na te denken over updating en dergelijke.
 
Universiteiten zitten boordevol "gevoelig" materiaal, toch bieden universiteiten Google aan voor medewerkers (veel) en studenten (heel veel). Dus wellicht is je achterdocht minder relevant of achterhaald of zijn we massaal blind geworden, ik laat dit in het midden.
 
Dan over Google Docs dat zo lekker werkt. Ik schrijf misschien luchtig, maar ben bloedserieus. Natuurlijk zit er een hele wereld achter waarom ik Google Docs gebruik en heb ik daar best lang en diep over nagedacht, maar ik zal je de belangrijkste reden geven: Kunnen samenwerken over organisaties heen.
 
De laatste maanden heb ik met veel partijen samengewerkt om ambitieuze doelen te verwezenlijken. Als ik deze samenwerking had moeten doen met het heen en weer sturen van attachments, via fysieke vergaderingen of door allemaal een (tijdelijk) account te maken bij de centrale opdrachtgever had dit veel tijd/moeite/geld/frustratie gekost en geleid tot een langere doorlooptijd. Daarnaast doe ik ook veel met andere partijen. Steeds meer is Google Docs de centrale manier van samenwerken geworden en samen met de Google 2-factor authentication voel ik me veilig in deze manier van handelen. Het zoeken en vinden van e-mails en documenten is absurd krachtig. Daarnaast is het geweldig om te zien hoe je met drie man tegelijk in één document zit te werken.
 
Ik heb echt mijn best gedaan om Office365 te adopteren, maar het is me gewoonweg niet gelukt. Probeer maar eens met iemand van een andere organisatie iets te delen.
 
En alsjeblieft! Neem eens een paar uur of een dag de tijd om meer te zien van Microsoft Azure, tik eens "learn microsoft azure" in en volg wat links en kijk wat filmpjes. Let vooral op filmpjes van 2012 of zelfs deze zomer. Dit is echt mind blowing. Easy te learn, hard to master. Azure heeft nu echt mooie oplossingen om de cloud en on-premise naadloos in elkaar over te laten lopen.
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 15-08-2012 15:45
Henri bedankt voor je toelichting,
Ik zal je wat later een emailtje sturen.
 
Azure en Office395 ken ik idd niet, ik ben een die hard unix (tegenwoordig natuurlijk Linux) man en heb aldus de neiging om MicroSoft zoveel mogelijk te vermijden (sorry daarvoor, al heb ik daar duidelijk onderbouwde redenen voor)
Het samen werken waar je het over hebt ken ik wel, Ik ben momenteel bezig met een project waarin het uitwisselen van incompatibele gegevens ook speelt, maar heb daar een prima oplossing voor gevonden.
 
Hoewel ik heel wat documentatie tik maak ik overigens zelden gebruik van een office pakket. Ik voel mij een stuk meer op mijn gemak met LaTeX (jazeker dat soort lui bestaan nog).
De redactie vindt deze reactie: GoedReza Sarshar, 15-08-2012 23:47
Henri,
Misschien is het handig als je in het begin van je artikel aandacht besteedt aan de scope en specificatie van de organisatie en zijn ict, waar je het over schrijft. We kunnen lang over “verlichting” van een auto discussiëren en elkaars criteria`s afwijzen of deels bevestigen. Deze discussie kunnen we ook voorkomen als we in het begin aangeven dat ik het b.v. over mistlampen heb en jij het over remlichten! Dit is duidelijk communiceren. Door een verkeerde beeldvorming praten we langs elkaar.
 
Zoals ik al eerder aangaf, ik vind dat je artikel zou kunnen valide zijn voor een individu of een kleine onderneming tot b.v. 50 gebruikers met een simpele ict-omgeving, mailserver, webserver, office suite, database, file server en nog wat applicaties. De Cloud-componenten die je benoemd hebt zijn niet geschikt voor de ict-omgeving van een volwassene organisatie met een complete infrastructuur, complexe applicatielandschap, complexe databaseomgeving, etc etc. Als een universiteit gebruik maakt van Google suite toch is dit anders dan als b.v. ING met haar applicatieomgeving van Google gebruik gaat maken (dan zou je zien dat Google of Office365 geen oplossing kan bieden)
Als je ooit een transitietraject van een volwassene ict-omgeving naar een ander omgeving die anders ingericht is, meegemaakt hebt dan weet je waar ik het over heb.
 
Je suggestie over web-enable maken van applicaties vind ik zeer gewaagd! Als je dat zegt dan denk ik dat de grote bedrijven zoals Microsoft, Citrix, Google, VMware, Quest etc jou gemist hebben en ze hebben zo veel tijd en geld verspild in het oplossen van dit vraagstuk!
 
Ten slotte, we communiceren schriftelijk en via deze site. Dit kan veel misverstanden en onduidelijkheden met zich meebrengen. Vooral als we het over dit wazige onderwerp “Cloud” hebben. Dit was mijn laatste reactie op je artikel, ik zie graag je volgende artikel.

 

De redactie vindt deze reactie: OKHenk, 15-08-2012 23:47
Henri ben je niet heel erg achter op de ontwikkelingen? Office applicaties in de cloud kent iedereen al jaren. ERP en CRM zitten nu in de cloud, door bijvoorbeeld SAP. Inclusief maatwerk en custimizing en interfaces naar bijvoorbeeld legacy. Voordelen zijn pay per use en schaalbaarheid. Dus letterlijk betalen per transactie. En geen technisch beheer meer nodig. Wat je daarmee bereikt is dat vaste kosten worden omgezet in variable kosten.
Het zullen juist de hele grote enterprises zijn die hierop gaan overschakelen.
Er zijn best nog zaken op te noemen die nu niet worden aangeboden in de markt. In feite zijn er geen technische beperking meer.
Als je kijkt naar ICT uitgaven is jouw genoemde office markt maar een heel klein deel van de ICT uitgaven. De grote winst zit in de zware enterprise applicaties. En daar gaat de komende jaren heel veel veranderen
De redactie vindt deze reactie: OKPascal, 16-08-2012 10:34
@Reza Shazar,
Ik heb ook al vaker gemerkt dat er hier spraak verwarring in discussies ontstaat.
Hoewel je oorzaak en oplossing goed onderbouwt lijkt me dat toch lastig te voorkomen. Immers eerst lopende de discussie kom je er pas achter dat er sprake is van de door jouw bedoelde verwarring over hetgeen precies bedoeld wordt.
De redactie vindt deze reactie: OKHenri Koppen, 16-08-2012 10:42
@Reza: Dit is een opinie artikel. Infotainment. Voor scope & definitie is zo'n kort stukje niet geschikt. Het doel is om te prikkelen en te informeren. Scope en definitie gaan ten koste van leesbaarheid.
 
En zoals Henk vermeld bestaat cloud computing in vele soorten en maten. De laatste keer dat ik met SAP te maken had hadden ze wel een browser interface, maar was er nog nauwelijks sprake van cloud computing, ik geloof best dat de ontwikkelingen daarin steeds verder gaan.
 
Je schrijft "Office applicaties in de cloud kent iedereen al jaren.", dat is wellicht wel zo, maar als ik kijk naar Office365 hebben ze de spijker nog niet op de kop geslagen en ook Google Apps is er nog lang niet.
 
Eigenlijk is de onderliggende strekking van mijn verhaal dat het gaat om het consumeren van IT en dat alles wat er nodig is om dit te realiseren niet interessant is, maar een noodzakelijk kwaad. En dat je met behulp van cloud computing de complexiteit automatiseert zodat je efficiënter functionaliteit kan realiseren.
 
Ik ben het absoluut met je eens dat de waarde van IT niet zit in het stukje office en de generieke zaken, maar in het beheersen van specifieke (branch gerelateerde) vertikale bedrijfsprocessen. Aanbieders hiervan, zoals SAP, zullen ook toegroeien naar cloud computing zodat updaten en techniek zoveel mogelijk bij een leverancier blijft en de klant vooral kan consumeren en zich niet hoeft te bekommeren over updates en het in de lucht houden.
 
Als je eenmaal op dat pad zit, wil je er niet meer vanaf, hence my point.
De redactie vindt deze reactie: OKPaul, 16-08-2012 13:31
Henri, mij valt op dat je wel aandacht voor beveiliging van je harde schijf hebt (truecrypt), maar daarnaast ook alles op dropbox hebt staan. Dropbox heeft een slechte pers als het gaat om beveiliging. Cloud is mooi (kan mooi zijn), maar informatiebeveiliging gaat daarbij niet vanzelf. Als onderneming zul je je clouleverancier moeten kennen en daar ook specifieke afspraken mee moeten maken. En als de leverancier bekend is en volledig transparant, is het dan nog een cloud dienst? Dan is het weer gewoon een IT dienstverlener zoals we al decennia kennen.
De redactie vindt deze reactie: OKHenri Koppen, 16-08-2012 15:20
Paul,
 
Je zegt het goed; Dropbox heeft slechte pers. Dropbox is een wrapper om Amazon S3 dienst. Je data staat dus niet eens bij Dropbox, maar bij Amazon, en overigens alleen op servers op Amerikaanse grond. Er zijn een aantal incidenten geweest, 1 dat ze tijdens een nieuwe release een soort van "debug" mode aan hadden staan waardoor iedereen op elkaars account kon komen. Van deze epische blunder is echter geen misbruik gemaakt en zal in mijn ogen niet meer gebeuren. Het recentere incident gaat erover dat een medewerker zijn credentials heeft laten phishen en dat er in zijn dropbox een lijst stond met usernames van andere dropbox gebruikers. Slordig? Ja, maar de enige "schade" die geleden is dat deze mensen SPAM kregen op hun e-mail adres.
 
Dropbox is vooralsnog dus niet gehackt.
 
Ik gebruik een uniek en sterk wachtwoord en aangezien mijn data op Amazon S3 staat zit daar nog een sleutel extra tussen, ik acht de redelijkerwijs veilig. Mijn kantoor en laptop acht ik niet bijzonder veilig en die beveilig ik dus door alles op de harde schijf te versleutelen.
 
De meeste data (ik sla een groot deel van mijn administratie op in Dropbox) is niet verleuteld omdat de impact van lekken niet bijzonder groot is.
 
Data die wel gevoelig is, of niet van mij en wel gevoelig, sla ik op in kleine TrueCrypt partities welke ik gewoon in Dropbox zet. Door deze stappen voel ik mij vrij zeker. Het nadeel van dit laatste is overigens dat ik die bestanden dus niet kan bekijken op mijn iPhone of iPad, maar dat is voor mij perfect acceptabel.
 
Je redenatie over dat transparantie leidt tot traditionele IT dienstverlener zie ik niet. Daar is wat meer toelichting over samen met de definitie wat je als cloud computing ziet.
 
Het is heel simpel. Bij het uitbesteden van IT (cloud en niet cloud) dien je een risico analyse te maken en een exit strategie. Risico bevat bijvoorbeeld zaken als; "wat als ik niet bij mijn data kan?", "wat betekent het dat mijn data elders staat en hoe"
 
Exit strategie bestaat uit; "Hoe kan ik afscheid nemen van mijn huidige leverancier?" en "Hoe kan ik mijn data meenemen als ik stop met de dienst?"
 
Wat ik niet begrijp (of stiekem wel) is dat mensen allemaal moeilijke vragen stellen over cloud terwijl ze servers in een datacenter zetten (van iemand anders) heel gewoon vinden. Dit bevat voor een heel groot deel dezelfde risico's. Maar erger vind ik nog dat alle PC's van een organisatie internet toegang hebben. Als er iets riskant is, dan is dit het, maar over dit gevaar is al heen gestapt en vind men maar normaal.
 
Elke PC aan het internet is gevoelig voor infectie en overname (zoals we onlangs hebben gezien), als we dit accepteren, dan is de acceptatie voor cloud computing in mijn ogen niet ver weg logischerwijs.
De redactie vindt deze reactie: TopAd Gerrits, 06-10-2012 12:29
Henri, het is bijna eng, maar ik ben het in vrijwel alles volledig met je eens. Een paar toevoegingen:
- Een groot deel van je 'cloud werkt (voor mij)' pleidooi is gebaseerd op het feit dat je gebruik kunt maken van webservices als manier om makkelijk en veilig bij data te komen. Dat benadrukt nog eens extra hoe belangrijk het is dat je voldoende servicegericht ontwikkelt (ik zal het beladen woord 'soa' maar niet noemen). Cloud, ketensamenwerking, open data, in mijn ogen allemaal zaken die direct voordeel hebben van de aanwezigheid van bruikbare services.
- De terugkerende stelling dat veel van wat je vanuit je eigen ervaringen zegt niet opgaat voor een bestaand bedrijf, is in mijn ogen maar ten dele waar. Natuurlijk heb je daar met meer factoren rekening te houden, maar heel veel zaken zijn prima vanuit eenzelfde visie op te pakken ipv alsmaar de last van het verleden achter je aan te sjouwen. Je 'modern zusterbedrijf' is een wat rigoureuze oplossing, maar wel degelijk eentje die prima werkt om in praktijk te laten zien wat er mogelijk is om daarmee veel van de 'ja-maars' te kunnen weerleggen.
Al met al een van die artikelen waar ik enorm goeie zin van krijg!

Proactief en voorspellend beheer

Leveranciers van beheertools en organisaties die IT-beheer uitvoeren prijzen veelvuldig hun proactief karakter. Maar is......

20 vacatures
Netwerk- Systeembeheer

Wazda-IT Solutions , Goor

Managed Services Engineer m/v / systeembeheerder

PK Automatisering , Assen

Senior Systeembeheerder

ORTEC bv , Zoetermeer

Senior systeembeheerder

Openbare Bibliotheek Amsterdam , Amsterdam

Junior Projectleider ICT

Grant Thornton , Alphen aan den Rijn

Top 10 Reagerende members
  Aantal reacties
met 3+ sterren
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info1 1560 6.2
Klik voor meer info2 1293 6.0
Klik voor meer info3 1266 6.2
Klik voor meer info4 1066 6.2
Klik voor meer info5 976 6.1
Klik voor meer info6 901 6.1
Klik voor meer info7 755 6.2
Klik voor meer info8 519 6.1
Klik voor meer info9 394 6.0
Klik voor meer info10 391 6.2