Er komt eindelijk een PUE-standaard | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

Er komt eindelijk een PUE-standaard

17-01-2013 13:53 | Door Loek Wilden | Lees meer artikelen over: ISO | Er zijn 8 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Loek Wilden
Loek Wilden

Systems Engineer bij Schneider Electric

Expert van Computable voor de topics: Infrastructuur, Cloud Computing en Datacenters

Meer

Al jaren proberen datacenters elkaar de loef af te steken als het gaat om energieverbruik. Met name de Power Efficiency Usage (PUE)-waarde is daarbij populair. Tot nu toe was het echter onduidelijk hoe die PUE-waarde nu precies wordt vastgesteld. De kans op manipulatie was hierdoor levensgroot. Daar komt nu een einde aan. De internationale standaardisatie-organisatie ISO heeft namelijk besloten om een officiële PUE-norm op te stellen.

Meetwaarden, zoals PUE, ITTE (‘IT equipment energy efficiency’) en ITUE (‘IT equipment utilizaiton’), zijn zeer nuttig. Zij zorgen er namelijk voor dat datacenters meer en meer rekening kunnen houden met energie-efficiëntie. Maar de diversiteit in meetsystemen maakt het er niet overzichtelijker op. Daarnaast bestaat er heel wat kritiek op het gebruik van dit soort meetwaarden. Zo is The Green Grid van mening dat het vaak volstrekt onduidelijk is hoe - bijvoorbeeld - een PUE berekend moet worden en wat een bepaalde meetwaarde in de praktijk nu precies betekent. Daarom wordt nu gewerkt aan een standaard voor het meten van energie-efficiëntie in het datacenter.

Voor de realisatie van dit initiatief, dat voluit ‘Global Harmonization of Datacenter Energy Effeciency Metrics’ wordt genoemd, zijn de afgelopen periode tal van meetsystemen onderzocht. Onder het onderzoek vielen meetsystemen als PUE, DPPE (‘datacenter performance per energy’), ITTE en ITEU . Op basis van deze inventarisatie schrijft de International Standards Organization (ISO) nu een officiële norm.

Deze ISO-standaard komt geen dag te vroeg. Energie-efficiency is namelijk een zeer belangrijk thema voor datacenters. Het helpt met het terugdringen van het energieverbruik, maar helpt natuurlijk ook om het imago van een datacenter te verbeteren. Die laatste doelstelling heeft de laatste jaren helaas soms wat al te veel de nadruk gekregen. Daarom is de komst van een officiële ISO-norm voor PUE heel belangrijk. Meetmethoden worden nu gestandaardiseerd, zodat de meetwaarde eindelijk goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1875 6.85
Klik voor meer info 2 1403 6.76
Klik voor meer info 3 1049 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.70
Klik voor meer info 5 564 6.63
Klik voor meer info 6 1130 6.49
Klik voor meer info 7 2651 6.46
Klik voor meer info 8 1280 6.45
Klik voor meer info 9 542 6.35
Klik voor meer info 10 926 6.18