De toekomst is aan mobile apps-ontwikkelaars | Opinie | Computable
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet het redactionele gedachtegoed van Computable.

De toekomst is aan mobile apps-ontwikkelaars

24-01-2013 10:30 | Door Kees Kranenburg | Lees meer artikelen over: Backoffice, Legacy, Projectmanagement, Apps | Er zijn 6 reacties op dit artikel | Dit artikel heeft nog geen cijfer (te weinig beoordelingen) | Permalink
Computable Expert
Kees Kranenburg
Kees Kranenburg

Offering manager

Expert van Computable voor de topics: Softwarebeheer en Development

Meer

Eurocommissaris Neelie Kroes verwacht een grote schaarste aan app-ontwikkelaars in de Europese ict-markt. Zij heeft berekend dat er in de digitale economie de komende jaren zevenhonderdduizend banen vrijkomen. Dit zijn niet alleen ontwikkelfuncties, maar zijn ook functies als strategen, projectmanagers, interactieve ontwerpers, visual designers en testers.

De grote schaarste aan kennis op de mobile app-markt is op dit moment een actueel onderwerp. De behoefte aan mobile app-ontwikkelaars groeit snel. Aanleiding voor Kroes om jongeren op te roepen zich te laten opleiden in de ict-sector. Volgens haar liggen in deze branche de echte kansen. Kroes benadrukt dat als zij zich nu laten bijscholen in deze sector zij alle kans hebben binnen een aantal jaar een baan te vinden.

Eerder voorspelden industrie-analisten een tekort aan ict-personeel. Het is moeilijk voor te stellen in de huidige tijd van economische recessie en krimpende it-budgetten, maar de boodschap wordt keer op keer herhaald. In mijn blog 'Een Plan Mansholt voor de ict-industrie' pleit ik er voor dat de ict-industrie de productiviteit drastisch moet verbeteren om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag. Maar dat zal niet genoeg zijn.

Het merendeel van de ict-personeelpopulatie zit vast in de dagelijkse operatie en support van legacy systemen. Deze professionals kennen de bedrijfsprocessen als geen ander, maar missen de kennis van de moderne technologieën. Zou het niet mooi zijn als we deze professionals zouden kunnen inzetten voor de ontwikkeling van mobile apps? En hun kennis van de bedrijfsprocessen kunnen toepassen voor de integratie met de BackOffice-systemen?

Een mogelijk scenario hiertoe zou kunnen zijn het applicatiebeheer van de legacy systemen geleidelijk uit te besteden aan een ict-dienstverlener. De aldus vrijgekomen ict-professionals worden bijgeschoold in nieuwe, moderne ontwikkelomgevingen, zoals mobile apps ontwikkeling, gebruikmakend van de mobile apps opleidingsfaciliteiten van de ict-dienstverlener. Bijgeschoold personeel vervangt ingehuurde subcontractors en vervult de vacatures in het mobile apps werkveld.

Dit scenario heeft een paar voordelen. Het zal de ict-competenties en it-ontwikkeling versterken met bedrijf- en proceskennis. Het scenario kan geleidelijk worden uitgevoerd. Vacatures worden door eigen personeel ingevuld. Financieel bezien leidt dit scenario tot een verlaging van de inhuurkosten en verlaging van de beheerkosten van het legacy landschap. En het geeft personeel dat vast zit aan legacy sytemen nieuw perspectief.  Maar vooral, het maakt ict-professionals vrij voor de ontwikkeling en integratie van mobile apps.

Top 10 reagerende bezoekers
      Aantal
reacties
Gemiddelde
waardering
Klik voor meer info 1 1401 6.80
Klik voor meer info 2 1048 6.77
Klik voor meer info 3 1864 6.76
Klik voor meer info 4 1195 6.69
Klik voor meer info 5 2649 6.56
Klik voor meer info 6 562 6.53
Klik voor meer info 7 1123 6.43
Klik voor meer info 8 539 6.34
Klik voor meer info 9 922 6.33
Klik voor meer info 10 1278 6.31