Het nieuwe kabinet uit in alle toonaarden zijn bezorgdheid over het millennium-probleem. Tijdens haar toelichting op de begroting sprak minister Jorritsma (Economische Zaken) van een hardnekkige kwestie.
"Ik ben er niet gerust op", laat de vice-premier weten. Ze vraagt zich af of alle systemen in bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf op tijd 2000-bestendig zullen zijn.
Jorritsma vreest dat vooral internationaal werkende systemen het bij de eeuwwisseling zullen laten afweten. Het kabinet is bezorgd over de vrijblijvendheid waarmee veel landen met het 2000-probleem omgaan. Hierdoor ontstaan grote internationale risico’s.
De Nederlandse overheid zelf is nog allerminst klaar. Het kabinet heeft een royaal potje waaruit de ministeries kunnen putten. Departementen kunnen 41 procent van de kosten via het ministerie van Financiën vergoed krijgen.
De minister zegt dat het onmogelijk is om garanties te geven voor bepaalde overheidsdiensten. Een kwetsbare sector is de gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoopt de ergste problemen te voorkomen met voorbeeldprojecten, uitgebreide voorlichting en ‘indringende gesprekken met het veld’.
Als de situatie nijpend wordt, komt er eventueel noodwetgeving. De mogelijkheid daartoe is momenteel onderwerp van discussie binnen het kabinet, dat afgelopen vrijdag weer over het 2000-probleem beraadslaagde. Elk ministerie besteedt in zijn begroting dit jaar uitvoerig aandacht aan de eeuwwisseling. Omdat dit probleem de hoogste prioriteit heeft, is er nauwelijks ruimte om nieuwe IT-projecten te starten.
De minister laat verder weten dat er nog steeds weinig vraag is naar de arbeidspool van niet-actieven, zoals vutters, studenten en wachtgelders, die voor het 2000-probleem inzetbaar zijn. Inmiddels hebben zich 13.600 mensen aangemeld. Het opleidingsniveau is hoog. Dit betekent dat er nu voldoende capaciteit is om IT-personeel bij bedrijven te plaatsen.