Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Cisco bouwt reuzecampus, netwerkbranche populair

31 oktober 2000 - 23:006 minuten leestijdAchtergrondCarrière
Jeroen Bezem
Jeroen Bezem

"Natuurlijk willen we er zelf óók de vruchten van plukken", geeft Paul Straathof, directeur marketing van Cisco Nederland, volmondig toe. "Als er geen mensen zijn die computernetwerken bouwen en onderhouden, kunnen wij onze producten tenslotte niet kwijt. Maar Cisco heeft de Networking Academy niet uit eigenbelang opgericht.

Cisco Systems, de marktleider op het gebied van netwerkcomponenten, kwam dit voorjaar uitgebreid in het nieuws toen het zijn plannen ontvouwde voor de bouw van een nieuw, grootschalig kantorencomplex in Amsterdam Zuid-Oost. De Amerikaanse onderneming, die al een kleinere vestiging in Amsterdam heeft, wil in deze Cisco Amsterdam Campus het aantal arbeidsplaatsen uitbreiden naar vijfduizend. Nu werken er ruim achthonderd mensen bij Cisco Nederland. Het nieuwe complex, waarin zo’n 270 miljoen gulden wordt geïnvesteerd, wordt de op-één-na-grootste Cisco-vestiging buiten de Verenigde Staten.
De bedoeling is binnen vijf jaar zo’n honderdduizend vierkante meter kantooroppervlakte te bouwen. Het eerste deel van het project is in 2002 klaar. De Amsterdam Campus wordt een uitgebreid complex van gebouwen die onderling met elkaar zijn verbonden. Het complex zal vele faciliteiten herbergen, waaronder duizenden vaste en flexibele werkplekken, een Technical Training Center met ‘e-learning’-faciliteiten, een Executive Briefing Facility met presentatieruimten en een demolab, conferentiefaciliteiten, ontspanningsruimten, cafetaria en verschillende personeelsfaciliteiten. Verder moet het kantorencomplex een etalage worden voor de nieuwste oplossingen en technologieën van Cisco, met zowel vaste als draadloze verbindingen, Voice-over-IP, videoconferencing en ATM.

Weinig ICT’ers

Cisco is de grootste investeerder in Amsterdam van de laatste twintig jaar. De gemeente heeft de voorbije jaren veel buitenlandse bedrijven weten te lokken, vooral op ICT-gebied. Dat is natuurlijk goed voor de werkgelegenheid in de hoofdstad, maar Paul Straathof benadrukt dat het hier niet expliciet gaat om ICT-banen. "Zeker, we hebben veel nieuwe mensen nodig", erkent hij, "maar de Amsterdam Campus drijft vooral op logistieke functies, marketing- en verkoopfuncties – waaronder telesales – en op ondersteuningsfuncties. In het complex zullen naar verhouding weinig ‘echte’ ICT’ers aan de slag gaan. Bovendien zal een substantieel deel van de nieuwe werknemers uit andere Europese landen komen, want de Amsterdam Campus heeft een belangrijke rol als Europees logistiek centrum."
Straathof geeft toe dat de vergissing voor de hand ligt. Wanneer een groot computerbedrijf als Cisco een kolossale nieuwe vestiging bouwt, denkt iedereen nu eenmaal snel aan ICT-werkgelegenheid. En de onderneming heeft nóg iets geleerd: als je in Nederland zo’n complex de naam ‘Campus’ geeft, associeert iedereen dat meteen met zaken als scholing en opleiding. In de Verenigde Staten is het begrip ‘campus’ echter veel breder dan het universiteitsterrein waaraan wij Nederlanders automatisch denken.

Lesprogramma

Dat tweede misverstand heeft er mede voor gezorgd dat in de Nederlandse pers de Amsterdam Campus vaak in één adem wordt genoemd met een ander initiatief van Cisco: het Networking Academy Programma. Toch zijn dit twee totaal verschillende zaken. Straathof: "In oktober 1997 is Cisco’s voormalige president-directeur, John Morgridge, in de Verenigde Staten begonnen met de Networking Academy. Onder zijn bezielende leiding zijn lesmethoden ontwikkeld waarmee studenten in 280 lesuren kunnen leren netwerken te ontwerpen, te bouwen en te onderhouden. Leerlingen die de opleiding met goed gevolg hebben afgelegd, kunnen met netwerken van alle merken overweg. Zij krijgen daarvoor een certificaat en kunnen overal aan de slag waar behoefte is aan netwerkontwerpers, -bouwers of -beheerders. Bijvoorbeeld bij Internet Service Providers."
"De Networking Academy is echter geen fysiek scholingscentrum", voegt Straathof toe. "Het is een lesprogramma dat inmiddels over de hele wereld door bestaande opleidingsinstituten wordt aangeboden. Inmiddels bieden dertig Nederlandse instituten het Cisco Networking Academy Programma aan. Op drie scholen na – die het aanbieden als keuzevak – hebben ze het programma allemaal ingebed in hun eigen lesprogramma. Daarnaast zijn er in ons land nog vijf commerciële Cisco-trainingspartners die Cisco-certificicatieprogramma’s in cursusvorm aanbieden. Die programma’s bieden voor een groot deel dezelfde informatie, maar niet in hetzelfde format."
Hoewel Cisco op het Networking Academy Programma volgens Straathof momenteel sec geld moet toeleggen, plukt de onderneming er op termijn natuurlijk wél de vruchten van. Daar windt de directeur marketing dan ook geen doekjes om: "Natuurlijk hebben wij er belang bij dat het tekort aan netwerkprofessionals wordt weggewerkt. Als er geen mensen zijn die computernetwerken bouwen en onderhouden, kunnen wij onze producten tenslotte niet kwijt. Maar de Networking Academy is er niet niet alleen voor Cisco. De gehele ICT-sector kan er zijn voordeel mee doen."

Stichting Internetonderwijs

Precies daarom heeft Cisco eind september, in de aanwezigheid van John Morgridge, de Stichting Internetonderwijs Nederland opgericht. Deze stichting heeft zich officieel tot doel gesteld ‘een belangrijke bijdrage te leveren aan het terugdringen van het grote tekort aan geschoolde ICT-specialisten, door een nauwe samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en educatieve instellingen’. Dit tracht de stichting te bewerkselligen via e-learning en het aanbieden van het Cisco Networking Academy Programma.
Volgens onderzoek zal Nederland in 2002 kampen met een tekort van bijna 58.000 netwerkprofessionals. En dat terwijl in zowel de ‘nieuwe’ als de ‘oude’ economie computernetwerken steeds vaker een kritische succesfactor betekenen. De opleidingen blijken vaak nog niet toereikend om dit tekort op te vangen. Veel scholen hebben te weinig computers voor alle leerlingen, en als ze er al zijn, is er te weinig budget of technische expertise voor onderhoud en vervangingen. Ook lang niet alle klaslokalen hebben een internetverbinding.
"Alle partijen hebben hier dus iets te winnen", concludeert Straathof. "Studenten willen beter worden voorbereid op de kansen en banen die door de nieuwe economie worden geschapen. Bedrijven willen geschikt personeel, en dat ook graag gemakkelijker vinden. De onderwijsinstellingen willen zeker weten dat zij hun studenten de kennis en vaardigheden bijbrengen die in de maatschappij worden gevraagd en willen voor relatief weinig geld kunnen beschikken over de benodigde technische faciliteiten. En last but not least de overheid, die ziet de kwaliteit van het onderwijs graag toenemen en de economische groei voor een langere tijd gegarandeerd. Daarvoor moeten de personeelstekorten in cruciale sectoren, zoals de ICT, worden weggewerkt."

Geld

De Stichting Internetonderwijs zou dat allemaal binnen handbereik moeten brengen. Met de oprichting van de stichting is het Networking Academy Programma bovendien financieel los komen te staan van Cisco. Waardoor de weg vrij is voor financiële deelname door andere partijen. Telecombedrijf Versatel en IT-dienstverlener Roccade hebben al toegehapt en er zullen ongetwijfeld meer bedrijven volgen. Maar het allerliefst ziet Cisco natuurlijk dat ook de Nederlandse overheid geld steekt in de stichting.
En als we het dan toch over geld hebben, het certificaat van de Cisco Networking Academy legt een beginnende netwerkprofessional geen windeieren, zo blijkt uit onderzoek van CSU Graduate Market Trends in Groot-Brittannië. Starters met een Cisco Networking Associate (CCNA)-certificaat verdienen in het Verenigd Koninkrijk startsalarissen van 69.000 tot 76.000 gulden per jaar. Met een auto erbij heeft hun arbeidsvoorwaardenpakket een totale waarde van zo’n 96.000 gulden. Vergeleken met andere beroepen biedt de netwerkbranche de hoogste startsalarissen aan mensen zonder universitaire titel. En gezien het feit dat het nog immer gestaag groeiende internet het omvangrijkste netwerk ter wereld vormt, zijn ook de carrièrevooruitzichten niet erg somber.

Meer over

NetwerkenTelecom

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform voor 2,9 miljard dollar

    OpinieCarrière

    Spoelstra Spreekt: Je baan verdwijnt

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    man kijkt naar het korte nieuwsoverzicht van Computable
    ActueelCarrière

    Kort: Aanvalsdetectie ai-agents, kenniskloof cio’s, overnames Wolters Kluwer, Esprit ICT en Main

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    ActueelCarrière

    Unica-ceo Andringa: ‘Wij nemen de regiefunctie nog steviger in handen’

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs