Vandaag de dag speelt mobiliteit een belangrijke rol in het bedrijfsleven. Volgens een IDC-prognose zullen mobiele werknemers 25 procent van de totale wereldwijde beroepsbevolking in 2006 uitmaken. In absolute aantallen is dit ongeveer anderhalf maal de totale bevolking van de EU.
Mobiele medewerkers, werknemers die vanuit huis of andere kantoren werken, hebben continue behoefte aan toegang tot het bedrijfsnetwerk, ongeacht hun locatie. Ict-managers van organisaties met een mobiliteitsstrategie dragen de verantwoordelijkheid om mobiel personeel overal toegang tot het netwerk te verschaffen via het internet, zonder van de bedrijfsrichtlijnen en -regels af te wijken.
Een ander recent rapport meldt dat mobiele werknemers in toenemende mate gebruik maken van WiFi-hotspots in Europa. In een periode van zes maanden is dit percentage met 74 procent gestegen. De opleving van het gebruik van verschillende draadloze breedband technologieën wereldwijd, in het bijzonder die van WiFi-hotspots, hebben het mogelijk gemaakt voor mobiele werknemers om hun productiviteit en snelheid van reageren te verbeteren op momenten dat zich buiten het kantoor bevinden. In veel gevallen is het nadeel hiervan, dat de ict-afdelingen worden opgezadeld met onvoorspelbare kosten die veroorzaakt worden door het gebruik van de mobiliteitsdiensten.
Tot nu toe werden ict-managers en financiële medewerkers belast met de oncontroleerbare uitgaven van het mobiele personeel. Vaak worden gebruikskosten voor connectiviteitservices gedeclareerd via de personeelsonkosten en worden deze doorberekend als ict gerelateerde kosten. Deze komen vervolgens in het beruchte 'black budget' terecht welke volgens analist Gartner kan oplopen tot zo'n 70 procent. Het is fantastisch om over een mobiliteitsoplossing te beschikken, maar in staat zijn om de terugkerende maandelijkse kosten te controleren is minstens zo belangrijk.
Om optimaal efficiëntie- en concurrentievoordelen te kunnen benutten, hebben bedrijven voorspelbaarheid van kosten nodig. Deze voorspelbaarheid bij mobiliteitsoplossingen is te realiseren door bijvoorbeeld een ‘flat rate pricing plan', inclusief wereldwijde connectiviteitservices gebaseerd op verschillende toegangstechnologieën, zoals dial-up, Ethernet en WiFi. Hiermee zullen ict-managers in staat zijn met meer zekerheid de kosten voor remote en mobiele toegang te budgetteren. Dit komt ten goede aan de algehele aanvaarding van mobiliteitsoplossingen door verschillende afdelingen en zal zo een spil zijn voor de productiviteit binnen de complete organisatie. Verminder uw financiële risico's en haal het beste uit mobiliteit door het onvoorspelbare te voorspellen.
Rene Hendrikse
Managing Director EMEA bij iPass