Beursgenoteerde bedrijven zijn vaak zelf betrokken bij aandelenspam. Dat vertelde Dimitri Alperovitch van SecureComputing gisteren op het congres van RSA in Londen.
Volgens Alperovitch zijn er veel misverstanden over zogenoemde pump & dump spamberichten, die nog altijd zo'n 30 procent van het spamverkeer uitmaken. "Het idee dat velen hiervan hebben is dat spammers aandelen van onbekende bedrijven kopen en via spam de koers proberen op te drijven. Maar koersstijgingen zie je zelden, vaak gaat de koers zelfs omlaag. Meestal zijn het de spammers zelf die gratis aandelen van de bedrijven krijgen met geen ander doel dan ze in de markt weg te zetten, tegen welke koers dan ook."
In veel gevallen zijn de betrokken bedrijven zelf onderdeel van het complot. "Vaak zijn het ondernemingen met weinig meer dan een postadres, zonder aandeelhouders, die hun naam of tickersymbool regelmatig veranderen, zodat ze het spel weer opnieuw kunnen spelen. Deze bedrijven willen een kunstmatige markt voor hun aandelen creëren met geen ander doel dan er geld aan te verdienen."
Om niet in de gaten te lopen bij de Amerikaanse toezichthouder SEC wijken de spammers steeds vaker uit naar buitenlandse beurzen, bijvoorbeeld die van Duitsland, Frankrijk en Canada.
Een andere vorm van aandelenmanipulatie is volgens Alperovitch sterk aan het opkomen: in dat geval kopen criminelen met eigen geld aandelen op van belangrijke beursgenoteerde bedrijven. Daarna kraken ze via phishing bestaande accounts van beleggers. "Die accounts worden helemaal leeggetrokken en van het laatste restje geld kopen ze aandelen die ze willen promoten," zegt Alperovitch. Zelf verdienen de criminelen aan gouden tips die ze aan beleggers geven. "Dat gebeurt via beleggingsadviseurs die op internet adverteren en heel erg betrouwbaar overkomen." Met behulp van hun perfecte voorspellingen verdienen deze criminelen al gauw zo'n 100.000 dollar per gouden tip. "Ze blijven op deze manier nagenoeg onzichtbaar."
Volgens Alperovitch is de georganiseerde misdaad nauw betrokken bij deze schandalen die overigens wel steeds meer aandacht krijgen van de SEC. Die legde eerder dit jaar al eens de handel in aandelen van 35 verdachte bedrijven stil. In juli werden twee Texanen gearresteerd die via spam aandelen in zeker 13 bedrijven probeerden te verkopen. Op hun rekeningen werd 4,2 miljoen dollar aangetroffen.
Alperovitch verwacht niet dat de spam snel zal verdwijnen. "Niet zolang er flink veel geld mee wordt verdiend."