Beheerders van datacenters vinden steeds meer manieren om ‘meer met minder’ te doen. Virtualisatie is dan de redding. Alleen, de beloften van flexibiliteit en de reductie van de tco worden niet altijd ingelost.
In veel gevallen maken technische en beheercomplicaties de beloofde voordelen van virtualisatie ongedaan. Hieronder beschrijf ik de vier belangrijkste uitdagingen van virtualisatie en hoe ze het hoofd te bieden.
Zoals bij elke technologie werkt virtualisatie het best en meest rendabel als het breed wordt ingezet. Wanneer de implementatie een kritische massa bereikt, stijgt de Return on Investment (ROI) en kan een bedrijf de kosten voor training, software, installatie en support sneller terugverdienen. Door op grote schaal te virtualiseren, voorkomen bedrijven dat beheerders op een inefficiënte manier moeten schakelen en synchroniseren tussen een fysieke en een virtuele omgeving.
Total Cost of Ownership (TCO)
Virtualisatie optimaliseert het hardwaregebruik en minimaliseert de ‘facility footprints’. Dit zou de TCO moeten verhogen. In de praktijk blijkt echter vaak dat virtuele infrastructuren besparingen op hardware ongedaan maken en administratiekosten juist verhogen. De reden hiervoor is, dat virtuele en specifieke infrastructuren altijd naast elkaar moeten bestaan. Daardoor is er behoefte aan aparte beheeromgevingen voor zowel de virtuele als de fysieke infrastructuur.
Flexibiliteit
In theorie is een virtuele IT-omgeving flexibeler bij veranderende bedrijfsbehoeften. Bijvoorbeeld door het pre-testen van omgevingen en het migreren van virtuele systemen naar nieuwe, fysieke servers. Het configureren van deze servers is betrekkelijk eenvoudig. Het migreren van virtuele omgevingen naar nieuwe hardware is meestal minder makkelijk, zeker als de omgeving ‘actief’ in gebruik is. Het gevolg kan zijn dat virtuele infrastructuren stroperig gaan werken tijdens piekbelastingen, precies op het moment dat flexibiliteit het meest gewenst is.
Risicobeperking
Een volledig geïmplementeerde, veilige en probleemloze virtualisatieoplossing zou risico’s moeten verminderen. Virtualisatie stelt bedrijven in staat een degelijke back-up van kritische bedrijfsinformatie te onderhouden, inclusief disaster recovery. Virtualisatie maakt centrale opslag van gebruikersprofielen zonder extra hardware mogelijk. En het vergemakkelijkt de beveiliging en het beheer van thin clients.
Terwijl bovengenoemde voordelen binnen handbereik zijn, staan praktische obstakels de effectiviteit van virtualisatie vaak in de weg. Een gedegen plan en inventarisatie vooraf zijn cruciaal voor de overgang van een fysieke naar een gemengde serveromgeving. Zorg voor beheertools die controle mogelijk maken vanuit één managementconsole voor zowel virtuele als fysieke omgevingen. Daarnaast stelt het gebruik van virtuele servers zwaardere eisen aan de fysieke servers op het gebied van zowel prestaties als betrouwbaarheid. Wanneer een fysieke server binnen een virtuele omgeving uitvalt, kan dit een enorm effect hebben op de productiviteit. En vergeet niet dat een virtuele omgeving altijd een fysieke omgeving nodig heeft om op te draaien.
Nils ’t Hart
Country Manager voor Avocent in Nederland