De overname van de winkels van het te begraven mobiele merk Orange dwingt retailconcern Macintosh om haar centrale merk Belcompany te herpositioneren. Telefoonkopen.nl wordt volgens de moeder de prijsvechter en eerste partij waar de winkelketen de webwinkel volgt.
Met 29 winkels door heel Nederland komt Orange als winkelketen terug onder de naam Telefoonkopen.nl vanaf 1 juli 2008. Het wordt een discountketen met ‘allerscherpste aanbiedingen’ voor mobiele telefonie. De winkels zijn overgenomen door Macintosh van T-Mobile dateen flink aantal Orange-winkels verkocht.
Dat was verrassend. In januari nog liet T-Mobile enthousiast weten begonnen te zijn aan het overbrengen van de Orange-winkels in de eigen stijl: "De eerste omgebouwde winkels gaan open in Amsterdam (Kinkerstraat) en Emmen, gevolgd door Amsterdam (Bijlmerplein), Goes, Groningen, Sittard en Rotterdam (Beursplein)."
Toen had T-Mobile circa 110 winkels, waarvan 45 T-Mobile winkels van eigen makelij plus 65 overgenomen Orange shops. Eind april opende T-Mobile naar eigen zeggen haar 79ste winkel, in Veenendaal, zonder gewag te maken van verkoop van Orange-winkels. Dat staat ook niet bij de persberichten. Belcompany maakte met de bekendmaking van de komst van Telefoonkopen.nl terloops de overname van de winkels bekend.
Telefoonkopen.nl is gevestigd in Alkmaar, Alphen ad Rijn, Amersfoort, Amsterdam Buikslotermeer
Amsterdam Kalverstraat, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Eindhoven Woensel, Enschede, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, Hoogeveen, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Maastricht, Nijmegen, Roosendaal, Utrecht (Lange Elisabethstraat), Veenendaal, Venlo, Vlaardingen, Zaandam, Zeist, Zwolle
Voor het eerst, zegt Macintosh, komt er een winkelketen die ondergeschikt is aan de webshop. "Dat is uniek in Nederland. Zoiets is er nog niet: de winkelketen is altijd leidend en de webshop ondersteunend", aldus Belcompany.
Wat dat nu exact betekent, is nog niet helemaal duidelijk. "De winkels worden servicepunten, steunpunten voor de klanten van de webshop. Ze krijgen daar advies en worden geholpen met problemen." Kost dat extra geld na de aankoop? "Nee."
Telefoonkopen.nl is al online. In de kleuren van Kruidvat.nl (geen familie) en ook met de eenvoud van de webwinkel van de drogist met online warenhuisaspiraties, maar dan nog verder doorgevoerd. De homepage toont nu groot vier heldere aanbiedingen voor toestellen.
De centrale van Telefoonkopen.nl in Veenendaal heeft een (gewoon vast) telefoonnummer dat direct bereikbaar is, ook om online orders te annuleren. Op de webshop geldt ook de teruggeefgarantie van zeven dagen.
In Veenendaal zit ook Belcompany zelf, die het beheer voert over Telefoonkopen.nl. Is er interne concurrentie met de 170 Nederlandse winkels van Belcompany? "Telefoonkopen.nl snoept niet van de Belcompany-omzet af nu. Belcompany zal zich meer en meer richten op de kwaliteit van het advies en zich herpositioneren", aldus de woordvoerder.
Telefoonkopen.nl zal zich, afgaand op de woorden van Belcompany, vooral aan de onderkant van de markt begeven. Zoals Kruidvat dat als drogisterij doet. "Inderdaad, en Belcompany zal meer dan nu het geval is op de bovenkant van de markt gericht worden."
Met een nieuw team van 180 medewerkers (125 fte’s) gaat de nieuwe winkelketen zich profileren met, behalve mobiele telefoons, straks ook internetaansluitingen en tv-abonnementen. BelCompany en Telefoonkopen.nl kopen samen in
Macintosh spreekt in het recent uitgebrachte jaarverslag over 2007 van een ‘nieuwe generatie telecomwinkels’. De omzet van 2007 bedroeg 320 miljoen euro, samen met Halfords. De brutowinst bedroeg 18 miljoen euro, 6 procent van de omzet slechts. De omzet van Belcompany daalde ook licht ten opzichte van 2006. Met Telefoonkopen.nl wil Belcompany beter gericht zijn op de vervangingsmarkt waar het meer en meer om prijs en laagdrempelige service zal draaien.
Amerikaans onderzoek dat slechts 10 procent van de Amerikaanse telefoonkopers zegt dat internet een beslissende invloed had op de aankoop. Zwaarwegende invloeden kwamen, in deze volgorde, van verkoper/expert (59 procent), winkel(46 procent) en internet (39 procent).
Wel ruim 40 procent zei prijsvoordeel te behalen door online oriëntatie, maar slechts 12 procent koopt de telefoon ook online. Amerikaanse telefoonkoper ziet een attractief telefoontje in een winkel, kijkt online verder (76 procent) en stapt na het bezoek aan de vergelijkingsites op het web (59 procent) toch naar een winkel (78 procent). Ook zegt 48 procent dat het zoeken via internet hen op een ander model/merk bracht dan oorspronkelijk in gedachten was.
Het model van Telefoonkopen wijkt daar, in de nu naar voren gebracht theorie, van af: online kopen wordt als standaard gezien, de winkels zijn er voor ‘service’.