Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

‘Open source niet geschikt voor grote releases’

02 april 2009 - 14:43ActueelSoftware & DevelopmentGetronicsMicrosoftOracle
Rik Sanders
Rik Sanders

Het release management van open source software is slecht, vooral bij grote implementaties. Dan ontstaan er beheerproblemen en lopen de kosten op. Dat stelt directeur Alexander van der Hooft van Getronics Consulting, de adviestak die betrokken is bij het rijksproject Goud.

Of een open source-omgeving per se goedkoper is dan een meer gesloten oplossing, vindt Alexander van der Hooft nog lang niet overtuigend bewezen. "Het 'release management' van open source software is slecht. Neem een willekeurige combinatie van gesloten' pakketten van bijvoorbeeld Microsoft, Oracle en het webcontentsysteem Tridion. Daar zit samenhang tussen. Dat zie je amper bij open source oplossingen, laat staan bij een grote uitrol. Dan ontstaat er een significante andere beheersbaarheidssituatie."

Van der Hooft is directeur Getronics Consulting, het onderdeel van Getronics dat als apart merk in de markt wordt gezet. Bij de adviestak voor werkplek- en communicatieinfrastructuren, gericht op de grootzakelijke en overheidsmarkt, werken zo'n 1600 medewerkers. Het onderdeel is nauw betrokken bij het veelbesproken, grootschalige project Goud: de Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop, waarbij een nieuwe open standaarden werkplek voor 21.000 rijksambtenaren wordt ontwikkeld. Getronics levert de software voor GOUD en zorgt voor de aansturing van de migratie. De automatiseerder baseert de werkplekken op het concept ‘Future-Ready Workspace' en deze worden standaard uitgerust met Microsoft Office 2007. De uitrol vindt plaats vanaf april 2009 (oorspronkelijke planning: begin 2008). Departementen zullen zelf moeten beslissen om ze ook OpenOffice willen laten installeren.

Open source compatible

Hoewel de 'open source'-bal bij de deelnemende ministeries ligt maande de projectorganisatie van Goud een aantal maanden geleden Getronics serieuzer na te denken over de ontwikkeling van een werkplekversie op basis van open standaarden. Anders zou het bedrijf het gevaar lopen geen rol meer te spelen bij de verdere ontwikkeling van de Digitale Werkplek Rijksdienst (2011-2012), waarin open standaarden een belangrijkere rol gaan spelen.

Die kritiek vindt Van der Hooft onterecht. "Goud is open source compatibel. Wij hebben daarvoor een bewezen werkende stabiele omgeving opgeleverd met afspraken over interfaces voor andere software. De oplossing is getest op Open Office en allerlei Microsoft-smaken, waaronder XP en zelfs Vista."

Zie voor een uitgebreid interview met Alexander van der Hooft: Getronics Consulting: vraagbaak voor infrastructuren.

Meer over

ConsultingOfficeOpensource

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Resultaatgericht Samenwerken (RGS).

    RGS is een gestructureerde methode die vastgoedprofessionals direct ondersteunt bij kwaliteitsverbetering, kostenefficiëntie en verduurzaming.

    Meer lezen

    Computable.nl
    AchtergrondSoftware & Development

    ‘Open source is klaar voor de zorg’

    Computable.nl
    OpinieGovernance & Privacy

    Open source bij overheid: discussie met verkeerde argumenten

    Computable.nl
    ActueelCarrière

    ICT-student mist basiskennis open technologie

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    Kabinet steekt 2,3 miljoen extra in open source

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    ‘GOUD vereist meer open source van Getronics’

    Computable.nl
    ActueelOverheid

    GOUD kleurt wél beetje open source

    36 reacties op “‘Open source niet geschikt voor grote releases’”

    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »
    1. KTF schreef:
      2 april 2009 om 20:41

      @Pieter

      [quote]
      Beheerder waren er ook niet over te spreken: Microsoft Office heeft in ieder geval nog updates en hotfixes in kleine downloads, bij openoffice kan je bij een update het hele pakket opnieuw uitrollen.
      [/quote]

      Dat geeft aan dat je een slechte provisioning strategie hebt als het uitrollen van een pakket als OpenOffice zo lastig is. Voor mij is het uitrollen van een nieuwe applicatie net zo eenvoudig als patch op een bestaande. En daar heb je geen eens Novell ZENworks voor nodig. Voor Linux heb je daar bijvoorbeeld SpaceWalk voor: https://fedorahosted.org/spacewalk/ .

      Login om te reageren
    2. Gosse schreef:
      2 april 2009 om 21:37

      Met deze strategie of benadering zal Getronics het niet lang meer uithouden bij de overheid. Dit gezien het uitstekende initiatief van de overheid om meer gebruik te gaan maken van Open Source Software en Open Standaarden.

      Duidelijk is dat Getronics Consulting met Alexander van der Hooft, de verkeerde, en een niet deskundige, aan het hoofd heeft.

      @Alexander van der Hooft: Lees je “iets” meer in, in de OSS & OS praktijk, voordat je een dergelijk interview geeft op Computable…

      Login om te reageren
    3. Nem schreef:
      3 april 2009 om 00:29

      ‘Het Is blijkbaar niet alles GOUD wat er glimt…

      Ik hoop niet dat de overheid onze centen gaat uitgeven aan iets wat straks een halfbakken product blijkt te zijn dat zich niet aan de standaarden houdt maar dat wel financieel Getronics Consulting overeind houdt.

      Login om te reageren
    4. Gast schreef:
      3 april 2009 om 05:07

      Zonder de software pakketen te noemen die Getronics getest zou hebben klinkt dit toch helaas een beetje als FUD.

      Vind het nogal een boute uitspraak om 1000?den (give or take a few) software pakketen over ??n kam te scheren.

      Daarnaast mis ik een open source insteek: namelijk wat kan ik doen om de software te verbeteren als het niet werkt. En dan heb ik het over bijvoorbeeld bedrijven zoals AMD Athlon, HP, Intel, Novell en Nvidia die wel een bijdrage leveren.

      Meen dat bijvoorbeeld Suse Linux Enterprise en Red Hat Enterprise inmiddels toch wel redelijk bekende namen zijn. En dat deze ook door (grote) bedrijven worden gebruikt. Apache en Mysql zijn mede twee bekende applicaties die naar boven komen. Op grote schaal enterprise deployment heb ik geen ervaring mee dus ik hoor graag meningen.

      In plaats van een Microsoft promotie verhaal, wat een persoon goed recht is om aan te prijzen. Had ik graag een wat meer onderbouwde stelling gezien.

      Login om te reageren
    5. Wouter Broekman schreef:
      3 april 2009 om 05:26

      Vind het ook een vrij ongenuanceerd verhaal en opvallend gezien de focus op OSS bij de overheid en in de zorg. Dit soort verhalen veroorzaakt dus OSS koudwatervrees.

      Ook vreemd aangezien bedrijven als Nokia bedrijfskritische applicaties op OSS draaien.. blijkbaar kunnen zij het wel? Lijkt mij vooral een kwestie van expertise. Een verdieping in “OSS Releasemanagement” lijkt me trouwens sowieso wel interessant.. zit er verschil in tov closed source?

      Login om te reageren
    6. Rene Vormer schreef:
      3 april 2009 om 06:15

      Dit is een 1 april grap begrijp ik ??

      Login om te reageren
    7. Joost schreef:
      3 april 2009 om 08:17

      Wat een clown

      Lijkt me dat Oracle releases redelijk zijn afgestemd met haar eigen Unbreakable Linux releases.

      Daarnaast zijn SLES en RHEL uitermate geschikt voor dergelijke toepassingen.

      Hoe dan ook, alle enterprise grade OSS heeft veelal een duidelijkere roadmap qua releases dan propietary varianten waar een integrator die haar producten op baseert prima kan afstemmen.

      Login om te reageren
    8. classNotFound schreef:
      3 april 2009 om 09:50

      Ik heb de afgelopen weken als project manager geworsteld met IBM WebSphere Portal server 6.1.0 i.c.m. Oracle 10.2 in onze OTAP op RHEL 5. Ik kan Van der Hooft verzekeren dat daar wel wat op af te dingen valt. En dan zeg ik het heel barmhartig.

      Met RHEL 5 is overigens niks mis.

      Welk doel dient deze man. Staat hij soms niet achter de vele OpenSource producten die Getronics wegzet of ondersteunt bij zijn klanten?

      Login om te reageren
    9. Henk van Cann schreef:
      3 april 2009 om 10:03

      Zolang wij voorstanders van Open met z’n allen fel blijven reageren op deze (naar mijn inschatting) doelbewuste charge, lijkt het alsof de Open community iets te verbergen heeft. Dat hebben we natuurlijk niet. Open is in zichzelf innovatief en daarom op vele punten niet te verslaan: https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/2791922/1277105/vijf-innovatieve-punten-van-open.html

      Het media-optreden namens Getronics kan ook heldhaftig vegen betekenen voor de Gouden deur. Maar de bladeren lijken terug te blijven waaien; omdat er een straffe Open wind staat.

      Zullen wij voortaan ‘in het hok blijven’ als iemand kopt met “Open Source is niet…..”? Laat maar waaien.

      Login om te reageren
    10. AlexB schreef:
      3 april 2009 om 10:27

      Alsof het releasebeleid van ‘closed source’ zo geweldig is. In Office 2007 zitten nog steeds opzichtige fouten die er al inzitten sinds Office 98 en het duurt soms jaren voordat primaire systemen zijn aangepast om koppelingen met Office voor bijvoorbeeld brieven aan te passen op nieuwe versies.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs