Uit een consumentenonderzoek van IBM volgt dat de mobiele telefoon en breedband internet behoren tot één van de belangrijkste basisbehoeften van de Nederlandse consument, zelfs als de economische crisis blijft aanhouden. Na hun huis noemen de meeste consumenten de mobiele telefoon en breedband internet als de twee meest essentiële benodigdheden die ze niet kunnen missen, zelfs nog voor hun vakantie, uit eten gaan, theater of bioscoopbezoek en betaaltelevisie.
Dit onderzoek van het IBM Institute for Business Value, uitgevoerd onder bijna 800 Nederlandse huishoudens uit alle inkomensgroepen, geeft weer aan welke communicatie- en contentdiensten consumenten de meeste waarde hechten. Uit het onderzoek blijkt dat de consument op een zeer gefragmenteerde manier communiceert. 76% van de ondervraagden communiceert dagelijks via email, terwijl respectievelijk 53% en 41% elke dag de mobiele en vaste telefoon gebruikt. Bij jongeren onder de 25 jaar scoren instant messaging (IM) en sociale netwerken hoog. De verwachting is dat deze diensten in de komende 5-10 jaar steeds meer via de mobiele telefoon worden gebruikt.
Bij het kiezen van de leverancier voor communicatiediensten kijkt 75% van de ondervraagden eerst naar de kosten en pas daarna naar de kwaliteit van het netwerk en de klantenzorg. Ofschoon consumenten niet bereid zijn hun mobiele telefoon en internetverbinding op te geven, doen ze wel van alles om de kosten laag te houden; overgaan naar "all you can eat" bundels en gratis diensten zoals internettelefonie, niet zo snel meer een nieuw mobiel aanschaffen, het opzeggen van de tweede mobiel of vaste lijn, of zelfs snijden in het te besteden maandbedrag met 10 tot 20 procent.
Uit het onderzoek kwam verder naar voren:
Slechts 16% van de ondervraagde huishoudens zegt dat de economische crisis invloed heeft op hun communicatie uitgaven
Van alle landen waarin het onderzoek is gedaan is de Nederlander het minst gehecht aan de vaste telefoonllijn.
Slechts 23% van de ondervraagden onder de 25 jaar maakt nog dagelijks gebruik van de vaste telefoon.
Slechts 39% van de ondervraagden zegt in de laatste 3 jaar overgestapt te zijn naar een andere provider.
Jongeren onder de 25 jaar maken twee keer zoveel gebruik (64%) van Sociale Netwerken en IM als ouderen.
Wat betreft nieuwe communicatiemogelijkheden verwachten de ondervraagden met name meer van internettelefonie en email via de mobiel gebruik te gaan maken
Slechts 8% van de ondervraagden is positief ten aanzien van advertenties op hun mobiele telefoon, de laagste score van alle ondervraagde landen
Als meest populaire alternatieve toepassingen voor de mobiele telefoon zien de ondervraagden betalen en identificatie met de mobiel, en het lokaliseren van hun kinderen, vrienden en objecten.
De meeste ondervraagden vertrouwen hun persoonlijke informatie eerder toe aan telecom operators dan aan retail organisaties (Albert Heijn, etc.) of partijen als Google en Microsoft. Wat dat betreft is de situatie voor de telecom operator nog gunstig, vergeleken met de resultaten van veel andere landen.
"De verheffing van de mobiel en breedband tot de belangrijkste basisbehoeften van de hedendaagse consument verzekert de telecom operator van een zekere inkomstenbron, maar door de toenemende concurrentie wordt de gemiddelde opbrengst per gebruiker wel steeds minder", zegt Johan Heij, Communications sectorleider van IBM Nederland. "Dit stelt de operators voor het dilemma dat ze enerzijds zwaar moeten investeren in de voor de toekomst noodzakelijk infrastructuur, maar dat anderzijds de investeringen niet worden terugverdiend met de huidige telecomdiensten. Om uit dit dilemma te komen realiseren de telecomoperators binnen de organisatie besparingen op plaatsen waar het de klant niet raakt en breiden ze hun palet aan communicatiediensten uit met video- en andere contentdiensten, zoals video-on-demand, IP televisie en locatiegebonden diensten."
Het onderzoek is in acht andere landen uitgevoerd: Naast Nederland in de Verenigde Staten, Duitsland, Zweden, Engeland, Spanje, China, India en Australie. "Ofschoon er tussen de verschillende landen duidelijke verschillen zijn, komt duidelijk naar voren dat in al deze landen vooral de mobiele telefoon tot een belangrijke levensbehoefte is uitgegroeid", aldus Peter Korsten, Vice president en wereldwijd leider van het IBV, "het mobieltje is overal het meest onmisbare apparaat in ons leven geworden en de consument schijnt steeds meer geneigd te zijn de mobiele telefoon te gebruiken voor een scala aan lifestyle toepassingen, een trend die voor veel partijen, en ook de telecom operator, steeds meer mogelijkheden biedt".
"Voor telecombedrijven leveren deze onderzoeken informatie over hun klantenbasis" zegt Peter Korsten verder, "Hun klanten zijn niet langer passief maar voelen een diepe betrokkenheid. Telecombedrijven hebben daarmee een kans om het verschil te maken door te beantwoorden aan de verhoogde verwachtingen van hun klanten en het kapitaliseren op nieuwe marktmogelijkheden".
Het consumentenonderzoek vormt onderdeel van de IBV-studie Telco 2015, een studie naar toekomstige scenario’s voor de telecomindustrie. Meer informatie hierover vindt u op www.ibm.com/iibv