Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Peter van Eijk

De Kijk van Van Eijk: Nijntje & Jip en Janneke

30 november 2009 - 07:51OpinieCloud & Infrastructuur
Peter van Eijk
Peter van Eijk

'Ben ik nu zo slim of ben jij nu zo dom?' Veel mensen kennen deze uitspraak van de bekende voetbaltrainer Louis van Gaal. Maar ze kennen deze ook als verzuchting tijdens een gesprek met een projectleider of manager. Het lijkt wel of die het nooit begrijpen, en bij de eerste de beste hobbel in de redenering struikelen.

Jaren geleden was ik op een conferentie over ‘computer human interaction' . Een van de toonaangevende sprekers was professor Alan Newell. Hij deed vooral onderzoek naar gebruikersinterfaces voor mensen met beperkingen. Denk daarbij aan blinden en doven, en mensen met een bewegingsbelemmering. Maar volgens Newell was dit onderzoek ook belangrijk voor mensen die beperkt zijn in hun aandacht, zoals mensen in noodsituaties. Daar kan een goede gebruikersinterface letterlijk een zaak zijn van leven of dood.

Als de pleuris uitbreekt heb je wel iets anders te doen dan zoeken in de handleiding naar het schermpje waarop in een hoekje het getal staat dat, mits vergeleken met een ander getal, je precies vertelt wat er aan de hand is. Nee, dan heb je meer aan een knipperende rode balk. En de knop om de oververhitte kerncentrale af te koelen, was die nu blauwachtig grijs, of grijsachtig blauw?

Er zit eigenlijk wel een parallel tussen mensen die te veel taken hebben en computers die het te druk hebben. Kijk, als je een 2 GigaHertz computer gebruikt om 10 virtuele machines op te draaien is elk daarvan gemiddeld niet sneller dan een 200 MegaHertz computer. Dus wat gebeurt er als je iemand met een IQ van 140 zijn tijd laat verdelen over 10 verschillende taken? Hoeveel slimheid kun je dan in elk van die taken verwachten?

Projectleiders en managers zijn, net als drukke computers, voortdurend aan het multitasken. In de manier waarop je met ze communiceert moet je daar rekening mee houden. Dus plaatjes moeten op het spreekwoordelijke niveau van Nijntje, en de teksten op niveau Jip en Janneke. Dat is niet omdat die mensen dom zijn, maar omdat ze domweg veel tegelijk aan hun hoofd hebben.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    9 reacties op “De Kijk van Van Eijk: Nijntje & Jip en Janneke”

    1. Menno schreef:
      30 november 2009 om 09:04

      Dus we gaan vanaf nu MSN-vergaderen?
      – ‘Happy face’ om te zeggen dat je fijne collega’s hebt, de koffie best lekker smaakt en je opnieuw je targets denkt te halen, ondanks alles;
      – ‘Normal face’ om te laten weten dat de sleur is toegeslagen, je alweer uitziet naar de volgende ‘papa’-dag en je afvraagt waarom je ooit gekozen hebt voor een informatica-opleiding;
      – ‘Sad face’ als je aanvoelt komen dat je tussen kerst en oud-en-nieuw weer moet overwerken, je je ondergewaardeerd voelt en om te zeggen dat je stiekem aan het solliciteren bent.

      Login om te reageren
    2. hypocriticus schreef:
      30 november 2009 om 10:12

      Blijkt gewoon dat mensen met plaatjes (MET tekst) sneller iets echt lezen in plaats van bekijken. Niemand kan echt multitasken (denk aan de lippenstifters, bellers en neuspeuteraars op de weg). KISS-formule (keep it short&simple) werkt altijd en overal het beste.

      Login om te reageren
    3. Martin van de Wardt-Olde Riekerink schreef:
      30 november 2009 om 13:15

      Sommige dingen zijn niet simpel.

      Login om te reageren
    4. G.J. schreef:
      30 november 2009 om 15:00

      Voor de goede orde, computers hebben het niet druk, ze worden zwaar of minder zwaar belast. Mensen hebben het druk omdat ze zwaar belast worden. Dit klinkt tegenstrijdig maar is het niet. Een computer stapt ook niet met het spreekwoordelijke verkeerde been uit bed.
      Computers kun je ijken op snelheid, toepasbaarheid etc.
      Mensen niet…. Een computer snapt ook niets, voert alleen maar uit. Kortom de vergelijking loopt al mank vanaf het moment dat je eraan denkt. Wel ben ik het er volledig mee eens dat er veel helderder gecommuniceerd dient te worden en niet alleen voor mensen die dit vanwege een handicap nodig zouden hebben. En tot slot… alles is simpel zodra je het snapt 😉

      Login om te reageren
    5. Peter schreef:
      1 december 2009 om 08:57

      Wat is er onbegrijpelijk aan ‘dat gaat zo echt niet werken’? En dan natuurlijk toch doordrammen.
      Of ‘dat kost 2 maanden tijd’ en dan verwachten dat je het in een maand doet (en het dan ook nog vlekkeloos moet werken.

      Kortom managers zijn niet dom maar wel oostindisch dom.

      Heeft u hem?

      Login om te reageren
    6. Cavewalker schreef:
      1 december 2009 om 09:12

      @Peter: Helemaal waar.

      Managers zijn helemaal niet van plan om te luisteren naar de techneuten. Daar worden ze toch helemaal niet voor betaald. En als ze luisteren, en iets is inderdaad niet uitvoerbaar.. Weg mooie beloftes naar de klant.. Weg bonus… Nee, dan kun je beter niet luisteren, kunnen ze ook achteraf zeggen “dat wist ik niet”

      Login om te reageren
    7. Jos W schreef:
      1 december 2009 om 17:08

      @Cavewalker
      Managers willen best wel luisteren naar techneuten, maar ze willen daar niet onnodig veel tijd aan besteden. Ze willen niet weten hoe de puzzel in elkaar steekt maar ze willen zo snel mogelijk een totaalbeeld zien. Helaas verzanden veel techneuten onmiddellijk in details en verliezen veel managers snel hun geduld. Ze communiceren op totaal verschillende abstractieniveaus. Een uitdaging lijkt me, voor beide partijen.

      Login om te reageren
    8. John schreef:
      1 december 2009 om 19:20

      Nijntje & Jip en Janneke taal gebruiken? Nee, om in Van Eijk’s termen te blijven, geef de projectleider of -manager 10 gelijktijdige light client taken met alle relevante informatie en geen 10 gelijktijdige virtuele Vista machines die vooral met zichzelf bezig zijn.

      Een projectleider of -manager moet gewoon kunnen doen waarvoor deze is ingehuurd en moet dus op dat niveau aangesproken worden.
      Ze hebben gelijk als ze niet naar ieder detail van kleine en grote technische problemen willen luisteren. Een techneut moet volwassen genoeg zijn om kleine problemen zelf op te lossen en de grote problemen samen te vatten, en daarbij aangeven wat de consequenties zijn en wat de mogelijke alternatieven zijn.

      Een techneut die alleen over techniek wil praten moet dit vooral doen met zijn evenknie met hetzelfde specialisme. Dat stimuleert veel meer. De techneut wil doorgaans ook niet in detail praten over GOKIT invullingen, persoonlijkheidsquadrant analyses, PID ontwerpen, CCPM keuzen of financi�le MARAP details.

      Overigens de denkwijze van techneuten en projectleiders /-managers lijkt heel veel op elkaar. Dus meestal gaat dit ook wel gemakkelijk af.

      Login om te reageren
    9. Ron Wubs schreef:
      1 december 2009 om 23:51

      Er zit eigenlijk wel een parallel tussen mensen die te veel taken hebben en computers die het te druk hebben. Kijk, als je een 2 GigaHertz computer gebruikt om 10 virtuele machines op te draaien is elk daarvan gemiddeld niet sneller dan een 200 MegaHertz computer.

      Bovenstaande klopt niets van, 10 virtuele machines draaien niet op een single core van 2Gh. Maar op een quad core. Of misschien wel op een quad core met hypertraiding. Dus de stelling dat ze dan niet sneller zijn dan een 200 Megahertz computer hoe kom je daarbij. Je kunt geen apels en peren vergelijken.
      10 verdeelt over 4 core�s is 2,5 2GH gedeelt door 2,5 is dan ook 800 Megahertz.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs