Het Slowaakse Eset is een van de weinige ict-leveranciers uit Midden- en Oost-Europa die wereldwijd actief zijn. De leverancier van antivirussoftware verkoopt het het antivirusprogramma NOD32, dat is geïnstalleerd bij ruim 140 miljoen gebruikers. De redactie van CRN Nederland toog naar naar de Slowaakse hoofdstad Bratislava om een kijkje te nemen in het kantoor van Eset, dat aan de Donau ligt.
Bratislava ligt in het hart van Centraal-Europa. De stad is tegenwoordig snel bereikbaar via de luchthaven van Wenen. Vrijwel alle zakelijke bezoekers van Eset vliegen naar de hoofdstad van Oostenrijk om vervolgens over de snelweg naar de Slowaakse hoofdstad te rijden. Na het passeren van de grens komen langzamerhand de contouren van de Slowaakse hoofdstad in zicht. Aan de rand van de stad staan grauwe en donkergele flats. Eenmaal in de binnenstad gearriveerd zijn oudere gebouwen uit het Habsburgse rijk en nieuwe kantoorgebouwen te zien. Er rijden veel westerse en Japanse auto’s uit de middenklasse voorbij als we de Nový Most (‘nieuwe brug’) over de Donau passeren, die uitzicht biedt op een grote burcht van Bratislava, de Hrad. Er zoeven ook opvallend veel Duitse zakenauto’s voorbij, zoals Audi’s, BMW’s en Mercedessen. Zo te zien zijn het gloednieuwe types, dus niet tweedehands.
Paardenstaart met sandalen
De Slowaakse antivirussoftwareleverancier heeft een kantoor aan de rivier de Donau. Bij binnenkomst in het modern en strak ontworpen kantoor valt het op dat er veel jonge werknemers rondlopen. ‘De gemiddelde leeftijd van een Eset-medewerker is 29′, aldus een marketingmedewerkster. De meeste jongere werknemers, van wie sommigen voldoen aan het stereotype ‘paardenstaart met sandalen’, zijn diegenen die achter hun pc’s strijden tegen allerlei malware. De oudere werknemers zitten in het managementteam en het middenkader; vaak zijn ze werkzaam in de verkoop en marketing.
In het kantoor krijgen we een paar presentaties van Eset-medewerkers. Ján Vrabec, security technology analist van Eset, gaat niet alleen in op de technische aanpak van malware, maar ook op de groeistrategie. Zo pakt Eset binnenkort softwarepiraterij op zijn eigen manier aan. Pc-gebruikers die een illegale kopie van Eset gebruiken, krijgen vijftig procent korting als ze een legale aanschaffen. Een pakket kost ruim 36 euro en een verlenging kost zo’n 25 euro per jaar. Binnenkort start een test van dit project. Meer wil Eset er niet over zeggen.
Ján Balaz, technical marketing specialist van Eset, vertelt dat antivirus meer is dan het beschermen van Windows-omgevingen. Volgens hem zijn tegenwoordig ook Linux (Novell), FreeBSD en Apple Mac-computers gevoelig voor malware. Aanvallen vinden voornamelijk plaats via social engineering. Windows-gebruikers zijn op hun hoede voor e-mails met malware, maar gebruikers van andere platformen wanen zich vaak nog veilig. Daarom heeft Eset betaversies voor deze platformen beschikbaar gesteld.
Ziekenhuis
Daarna krijgen we een presentatie en rondleiding van Eset-oprichter en chief technology officer Miroslav Trnka. Hij vertelt over de oprichting van zijn bedrijf in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Eset heeft wortels in Nederland, in de vorm van de Philips mini-pc die Trnka kreeg van zijn Slowaakse vader. Die woonde al sinds eind jaren zestig in Nederland, na het neerslaan van De Praagse Lente door legers van de Warschau Pact-landen. Trnka ontwikkelde voor deze pc een antivirusprogramma, dat nu bekend staat als NOD32.
De naam NOD32 is een antwoord op de eerste computervirussen die rond 1987 ontstonden. Eset was één van de eerste bedrijven die zich bezighielden met het schrijven van antivirussoftware. NOD32 is een afkorting van een tv-serie op de Tsjecho-Slowaakse televisie: ‘Nemocnica na okraji mesta’ (Ziekenhuis op de grens van de stad). De grens wijst naar de eerste virussen die de boot-sectoren aanvielen aan de rand (okraji) van een disk (disku). De disk moet dus dan naar het ziekenhuis (nemocnica). Daarom heet het antivirusprogramma ‘Nemocnica na okraji disku’ (NOD), ‘ziekenhuis op de rand van de disk’.
Het programma was in de beginjaren populair in Tsjecho-Slowakije en bij de voormalige communistische broederlanden, inclusief Rusland. Daar voert Eset een pittige concurrentiestrijd met Kaspersky. Politieke en economische omstandigheden stonden een snelle groei in de weg, zoals het communistische regime en de val daarvan, met als gevolg een opsplitsing van Tsjechië en Slowakije in twee onafhankelijke staten.
Nadat na de 32-bit processor beschikbaar kwam, ontstond ‘Nemocnica na okraji disku 32′, ofwel Eset NOD32 Antivirus (ENA). Dit programma is geschikt voor werkstations en voor file- en mailservers (Microsoft Exchange, Linux, Kerio en Lotus). Hiermee begon de internationale groei van Eset.
Het bedrijf beschikt naast een hoofdkantoor in Bratislava over verkoopkantoren in Praag (Tsjechië), San Diego (VS) en Buenos Aires (Argentinië). Verder heeft Eset een ontwikkelcentrum in Krakow (Polen). Eset heeft inmiddels een marktaandeel van rond de vijf procent en NOD32 geniet erkenning bij gespecialiseerde antiviruslaboratoria zoals AV Comparatives en Virus Bulletin.
Zakelijk
In Nederland wordt de security-software Eset NOD32 gedistribueerd door SpicyLemon uit Sliedrecht, dat de software via resellers aan eindgebruikers verkoopt. Tot nu toe is Eset succesvol in de consumentenmarkt en het mkb, maar Trnka wil zich meer gaan richten op de grote ondernemingen. Daarvoor heeft het bedrijf een breder aanbod van security-producten ontwikkeld.
Eset biedt zakelijke gebruikers een Business Editie. Die bestaat uit het beveiligingspakket Eset NOD 32 Smart Security (ESS), dat onder meer beschikt over een firewall en antispamsoftware. Volgens Trnka richt Eset zich op meer groeimarkten. Zo is er een Eset Mobile Antivirus-editie voor smartphones, zoals Windows Mobile en Symbian. Onlangs nam Eset zijn land- en branchegenoot Comdom Software over. Comdom is gespecialiseerd in antispamtoepassingen. In 2008 kocht Eset al Setrnet uit Tsjechië om zijn beveiligingsoplossingen uit te breiden. Trnka: ‘We richten ons sterk op research en development. Door deze acquisitie beschikken we over hoogwaardige antispamsoftware. Met het nieuwe team programmeurs en onderzoekers zijn we van plan aanvullende activiteiten te ontplooien. We willen hun potentieel inzetten voor de ontwikkeling van beveiligingssoftware.’
Na het gesprek met Trnka is het de hoogste tijd om weer terug te gaan. Bij het verlaten van de directiekamer staat een handgemaakte donkerhouten basgitaar om de hoek. Ook in andere kamers staan gitaren van medewerkers.’We spelen vaak tijdens en na het werk samen in een band’, aldus Trnka, die zelf graag op de snaren van de bas plukt. De bescheiden directeur zwaait ons vriendelijk uit. Met een minibusje rijden we richting Wenen. Onze chauffeur heeft een bijzonder sportieve rijstijl. De contouren van Bratislava verdwijnen met honderzestig kilometer per uur uit zicht.