Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Collaboratie in de overheid onder niveau

21 september 2010 - 10:303 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur

De afgelopen jaren heb ik mogen ervaren hoe innoverend vele bedrijven en bedrijfstakken zijn. Helaas heb ik ook kunnen constateren dat dit niet voor alle branches geldt. In deze tijd van formatie ontwikkelingen, waarbij het woord bezuinigen nog al eens de revue passeert wilde ik even onder de aandacht brengen dat samenwerken en het uitwisselen van informatie veel eenvoudiger is met de hedendaagse technologieën. Helaas moet ik aangeven dat door verscheidene oorzaken het geld liever niet bespaard wordt.

Na een bezoek aan het Digitale Overheidscongres van IIR ben ik er opnieuw achtergekomen dat de overheid echt een duwtje in de rug nodig heeft om te voldoen aan de hedendaagse eisen.

Als verantwoordelijke van Projectplace ben ik regelmatig in gesprek met verantwoordelijken in verscheidene branches. Uit die gesprekken merk ik op dat community's een steeds belangrijker onderdeel vormen voor het bereiken van bedrijfsdoelstellingen. Kennis is macht en hierbij speelt de nieuwe techniek en de nieuwe manier van samenwerken een grote rol. De opkomst van social community sites als Twitter, Facebook en Linkedin zorgen voor een eenvoudigere manier van samenwerken en elkaar informeren. Deze mogelijkheden worden in rap tempo geadopteerd door SaaS business oplossingen als Projectplace, Salesforce. Hiermee is de mogelijkheid gecreëerd om over specifieke topics informatie uit te wisselen, waarbij kennisdeling de belangrijkste motivatie is.

De nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat informatie uitwisseling, samenwerken en communiceren eenvoudiger wordt en competenties eenvoudig verijkt worden met kennis uit de organisatie, het project of netwerk. Optimaal profiteren van  kennis zorgt voor tijd en kosten besparing. SaaS oplossingen versterken dit effect doordat gebruikers overal en altijd via online toepassingen de nodige informatie kunnen bereiken en gebruiken.

De bouw wereld is hier een uitstekend voorbeeld van. Verscheidene partijen collaboreren en brengen kennis samen om het project tot een goed einde te brengen.  Het uitwisselen van de informatie via DriveHQ, HP PPM, CA Clarity PPM, KPN externe schijf of Projectplace zorgt voor centrale opslag, die vanaf elke locatie via het internet bereikbaar is.

Als deze mogelijkheden daar zijn, dan is het wel heel eigenaardig, dat de grootste community in Nederland hier geen of amper gebruik van maakt. De overheid telt op het moment 954.000 medewerkers, verdeeld over 8 sectoren. Voor de volledigheid: Onderstaande gegevens geeft een overzicht weer zonder de inhuur van externen.

Onderwijs en wetenschappen

504.000

Gemeenten

171.000

Rijk

123.000

Defensie

68.000

Politie

62.000

Provincies

13.000

Waterschappen

10.000

Rechterlijke macht

4.000

Bron: InOverheid.nl

De 8 verschillende sectoren hebben veel overeenkomsten en hebben in de top een gelijke doelstelling. Het dienen van de burgers in Nederland. Nu het tijd is het nieuwe kabinet te gaan vormen wil ik vaststellen dat als we de organisaties beter met elkaar laten samen werken, communiceren en informeren er met dit aantal medewerkers veel meer bereikt kan worden.

Rijksoverheid, Provincies en Gemeenten werken amper samen vanwege partij politiek en autonomie. In sommige gevallen begrijpelijk, maar in heel veel gevallen totaal niet noodzakelijk. Ik stel dus daarom ook voor om op korte termijn een platform te creëren, waarbij alle overheidsmedewerkers kunnen gaan profiteren van elkaars kennis en informatie en de middelen te bieden die tegenwoordig beschikbaar zijn!

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    10 reacties op “Collaboratie in de overheid onder niveau”

    1. Wouter schreef:
      21 september 2010 om 13:56

      Wat een warrig verhaal, het riekt nogal naar borrelpraat allemaal.

      Kan de schrijver misschien ook wat voorbeelden aanhalen waaruit blijkt dat er te weinig wordt samengewerkt, geïnformeerd en gecommuniceerd tussen de verschillende lagen van de overheid (en bij voorkeur natuurlijk voorbeelden waarin de gegeven oorzaken ‘partij politiek en autonomie’ daarvoor verantwoordelijk waren?).

      Daarnaast: wat moet zo’n platform dan aan kennis bieden? Waarom is dit platform niet gewoon ‘het Internet’? Wat kost dit en wat levert dit op (bezuiniging?)

      Login om te reageren
    2. Jan van Leeuwen schreef:
      21 september 2010 om 14:11

      Typisch voorbeeld van gratis reklame bij computable, verpakt als “artikel” van een “expert”.
      Inderdaad borrelpraat.

      Login om te reageren
    3. pascal schreef:
      21 september 2010 om 14:56

      Collaboratie Computable onder niveau ?
      Zelfde geldt voor Webwereld, dat is dacht ik ook van VNU.

      Login om te reageren
    4. pascal schreef:
      21 september 2010 om 14:58

      Sorry WW is kenlijk van idg.

      Login om te reageren
    5. Kaspar schreef:
      21 september 2010 om 16:19

      Inderdaad behoorlijke ‘accountmanager praat’.

      Misschien toch maar samenwerking ipv. collaboratie? Collaboreren deden we in WO II.

      Login om te reageren
    6. Robert schreef:
      22 september 2010 om 15:19

      Fantastisch om te zien dat het discussie los maakt. Eigenaardig is wel dat hier wordt gesproken over borrelpraat. Zeker als de cijfers aantonen dat er bijna 1 miljoen ambtenaren zijn in een klein kikkerland als Nederland die met elkaar enorme kosten moeten besparen.
      Het lijkt mij de discussie waard om na te gaan hoe we met de hedendaagse technieken met dit aantal mensen of minder, een beter resultaat kunnen bereiken. Een van de mogelijkheden hiervoor is een uniforme werkwijze. Uit de praktijk blijkt echter dat de overheden niet deze zelfde werkwijze hanteren en het liefst keer op keer opnieuw het wiel uit willen vinden.

      Een simpel voorbeeld hiervoor is dat overheden verscheidene projectmethodieken inzetten en dus niet dezelfde taal spreken. (bijvoorbeeld Prince2, PPM, Projectmatig creëren). Hierdoor gaat tijd verloren en dus geld. Spijtig zoiets, maar nog wel overkomelijk. Het wordt wel vervelend op het moment dat verschillende organisaties dezelfde soort projecten gaan uitvoeren en alle ervaring van vergelijkbare projecten uit de overheid niet met elkaar wordt gedeeld. Door dit wel te doen kan er tijd gekort worden, kwaliteit verbeterd worden en kunnen de kosten worden verlaagd.

      Fijn is ook te weten dat de overheid het hier zelf ook mee eens is. De heer Koppejan geeft aan dat de aanpak bij projecten te langzaam gaat, wat duidelijk maakt dat er geen verbetering is in het voeren van projecten. http://nos.nl/artikel/185079-overheid-verspilt-miljarden-aan-ict.html

      Wouter plaatst heel goed een opmerking waarom technieken niet worden ingezet als deze wel beschikbaar zijn. Het is voor mij ook een vraag. Tijdens al mijn gesprekken met verschillende overheden heb ik mij ook afgevraagd waarom competenties, ervaringen en informatie niet meer of eenvoudiger met elkaar uitgewisseld over gedeeld worden. Helaas heb ik het antwoord niet!

      Wat betreft de kosten van een dergelijk oplossing: dit zal zeker niet om kleine getallen gaan. Het elektronisch patiënten dossier heeft al jaren de zorg in de houdgreep, dus een samenwerkingsplatform binnen de overheid zal ook zo zijn voeten in de aarde hebben. Hierbij is het namelijk noodzakelijk dat alle politieke partijen de neuzen dezelfde kant op hebben staan. En helaas streven de partijen verschillende doelen na. Dit geldt van lokaal niveau tot aan de ministeries.

      De cloud en de nieuwe oplossingen die hierdoor mogelijk zijn bieden tal van oplossingen om in ieder geval een start te maken. Ik zou zeggen “Overheid in De Cloud”

      Login om te reageren
    7. Hans schreef:
      22 september 2010 om 19:29

      De introductie van dit artikel gaat over innovaties bij de overheid (of eigenlijk het gebrek bij de overheid aan dergelijke ontwikkelingen). Cloud is een voorbeeld van een dergelijke innovatie. Recent heeft een aantal ministeries besloten bepaalde zaken intern gezamelijk in een shared omgeving te gaan opzetten – een prachtige kans voor een overheidscloud.

      Waarom overheden eigenlijk zo laat met innovaties werken komt mogelijk mede voort door het feit, dat er “voorzichtig” aanbesteed wordt. Aanbestedingen zitten vol van zaken als uitgebreide ISO certificeringen, bewezen dat er veel jaren minstens X miljoenen omzet gedraaid is etc. etc.
      Hiermee wil de aanbestedende partij zich vergewissen, dat kleinere aanbieders niet meedoen en hoeft de aanbestedende partij slechts een klein aantal aanbiedingen te beoordelen.

      Innovaties komen vaak van kleinere partijen, die net even verder gaan, dan de gevestigde orde. Zulke partijen komen door o.a. bovenstaande eisen bij de grotere overheidsaanbestedingen niet aan de bak.

      Dergelijke innovaties krijgen uiteindelijk soms een kans, als zo’n slimme partij wordt (h)erkend door grotere marktpartijen, die wel voldoen aan bovenstaande voorwaarden. Zo’n situatie deed zich recent voor met de overname door HP van 3Par.

      Dus overheid in de Cloud – JA! Maar overheid geef de echte innovatieve marktspelers die zich bewezen hebben een faire kans!

      Login om te reageren
    8. Wouter schreef:
      23 september 2010 om 06:43

      “Eigenaardig is wel dat hier wordt gesproken over borrelpraat. Zeker als de cijfers aantonen dat er bijna 1 miljoen ambtenaren zijn in een klein kikkerland als Nederland die met elkaar enorme kosten moeten besparen.”

      Ja sorry hoor, maar dit is nu juist wat ik bedoel met borrelpraat. Die cijfers tonen helemaal niets aan, dit zijn gewoon neutrale cijfers.
      Er zijn bijna een miljoen ambtenaren omdat de maatschappij (i.c. de overheid) zoveel taken heeft dat er een miljoen ambtenaren voor nodig zijn. Of dit minder kan is een tweede, ik denk ook van wel, maar eerder door te snijden in taken en bestuurslagen samen te voegen (dan hoef je ook minder kennis te delen).

      Overigens geef je ook nu geen duidelijke voorbeelden van het gebrek aan delen van informatie en kennis gekoppeld aan de genoemde oorzaken, terwijl Koppejan het in het aangehaalde nieuwsbericht volgens mij over iets heel anders heeft (te grote projecten bij de overheid, overheid moet niet zelf IT willen ontwikkelen).
      Overigens geeft dit laatste, gecombineerd overigens met het eerste, mij juist het idee dat de overheid vooral níet moet gaan werken aan een kennisplatform: het is weer een nieuwe taak (meer ambtenaren) en het trackrecord van de overheid vwb IT is niet sterk. 😉

      Login om te reageren
    9. robbie schreef:
      23 september 2010 om 13:13

      Wat een flauwe kul cijfers, onderwijs bestaat echt niet uit 504.000 medewerkers (gaat het om de ambtenaren of zijn alle onderwijzers meegerekend?). En wat wordt er verstaan onder het het rijk als daarnaast ook O&W, defensie, politie en RM worden geteld. Justitie en defensie hebben (weliswaar moeizaam, maar toch) een uitgebreide samenwerking. Alles bij elkaar een niets zeggend verhaal dat wordt geilustreerd met niets zeggende cijfers.

      Login om te reageren
    10. Michael schreef:
      1 oktober 2010 om 11:41

      Ik krijg het idee dat de schrijver nog nooit van http://www.ambtenaar20.nl/ heeft gehoord.

      Dit is zo’n platform waar ambtenaren kennis en ervaringen over bijvoorbeeld Het Nieuwe Werken met elkaar delen.

      Rijk, provincie, gemeente, iedereen doet er aan mee en partijpolitiek speelt absoluut geen rol.

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs