De economische crisis heeft de ict-sector niet zo hard geraakt als velen in 2009 voorspelden. Dat blijkt uit de nieuwe Computable 100, de lijst met financieel krachtigste bedrijven. In vergelijking met 2009 zijn er niet méér bedrijven met een negatieve financiële score. Uit de stabiliteit van de lijst blijkt bovendien dat de verhoudingen tussen de verschillende ondernemingen niet aan grote schommelingen onderhevig zijn.
Ook al zijn er bedrijven die het minder goed doen dan vorig jaar, de ict-sector bewijst flexibel op de crisis te kunnen inspelen en stabiel te zijn’, zegt senior consultant Ramon Schuitevoerder van Mazars Berenschot Corporate Finance. Hij is betrokken bij de samenstelling van de lijst.
Ook dit jaar verzamelde de adviesorganisatie de financiële gegevens van een groot aantal in Nederland actieve ict-bedrijven. De 150 financieel krachtigste bedrijven werden geselecteerd voor het imago-onderzoek, dat voor de overige driekwart de uiteindelijke Computable 100 bepaalt.
Brevet van vermogen
‘Stel dat we in 2001 en 2002 volgens dezelfde methode ict-bedrijven met elkaar hadden vergeleken, dan waren dat waarschijnlijk twee compleet verschillende lijsten geweest. De ict-sector heeft duidelijk geleerd van de fouten die in de tijd van de internet bubble zijn gemaakt en laat hiermee zien meer volwassen te zijn geworden. De stabiliteit in deze lijst is absoluut een brevet van vermogen’, aldus Schuitevoerder.
Volgens de senior consultant is de ict-sector flexibeler dan veel andere sectoren. ‘Als de omzet onder druk staat, zijn deze bedrijven vaak beter in staat hun kostenpatroon aan te passen. Hun businessmodel is anders. Ze werken al veel op basis van detachering en met zzp’ers. Ter vergelijking: de industrie heeft vaak dure machineparken en is minder flexibel in zijn kosten. Een lijst van bouwbedrijven zou er ook een stuk minder rooskleurig en stabiel uitzien. De ict-branche ziet snel nieuwe kansen. Er is veel beweging en er is ook weer veel kapitaal voor nieuwe initiatieven.’