Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Coalitie pakt krapte ICT-arbeidsmarkt aan

12 januari 2011 - 10:44ActueelCarrière
Sander Hulsman
Sander Hulsman

Om tekorten op de ict-arbeidsmarkt in de toekomst te voorkomen, wordt het strategisch samenwerkingsverband ICT-onderwijs & bedrijfsleven opgericht. Ondertekenaars van het convenant en lid van de coalitie zijn het CIO Platform, Ecabo, ICT~Office, de HBO-I Stichting, de Informatica Kamer, het Informatiekunde Platform Nederland en de Kenniskring ICT van de MBO Raad.

In de samenwerking zijn vrijwel de volledige vraag- en aanbodzijde van de ict-markt, mbo-, hbo- en academische ict-opleidingen vertegenwoordigd. De doelstelling ligt bij het vergroten van de instroom en het verminderen van de uitval uit het onderwijs, het verbeteren van de doorstroom tussen ict-opleidingen en een versterking van de aansluiting van het ict-onderwijs op het ict-bedrijfsleven. Partijen streven naar concrete resultaten, zoals het benaderen van schooldecanen en het identificeren en verder verspreiden van best practices in de samenwerking tussen individuele ict-opleidingen en bedrijven.

Imago ict verbeteren

Binnen enkele jaren worden aanzienlijke tekorten op de ict-arbeidsmarkt verwacht, zowel bij ict-aanbieders, ict-gebruikers als in het ict-onderzoek. Hierdoor komt de kenniseconomie in gevaar. Ict'ers zijn nodig om het noodzakelijke innovatievermogen te realiseren, met de toepassing van ict in economie en maatschappij. Meer jongeren moeten worden gestimuleerd om te kiezen voor hun toekomst met ict, een toekomst die uitdagend en perspectiefvol is. Om dat te bereiken zal het imago dat jongeren, hun ouders en decanen van ict hebben, moeten worden verbeterd.

Het ict-onderwijs werkt al jaren aan een hogere aantrekkelijkheid van de opleidingen en het ict-bedrijfsleven ontplooit verschillende activiteiten om jongeren te interesseren voor een toekomst met ict. Nu wordt een volgende stap gezet met de oprichting van genoemd strategisch samenwerkingsverband. Het is voor het eerst dat een zo brede coalitie is gevormd om dit probleem aan te pakken.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Meer lezen

    ActueelCarrière

    Onrust bij Simac door nieuw functiehuis

    ActueelCarrière

    Kort: Gezamenlijke editie ICT&Logistiek en Logistica Next, opnieuw reorganisatie bij Microsoft (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: Paul Broekhuizen leidt Fsas Benelux, Brink Software verkocht (en meer)

    ActueelCarrière

    Kort: Brunel viert 50ste verjaardag, Wortell wint gunning veiligheidsregio (en meer)

    ActueelSecurity & Awareness

    Vaarwel C++ en C: VS zetten in op memory safe-programmeertalen

    AchtergrondOverheid

    Software is gevechtskracht

    28 reacties op “Coalitie pakt krapte ICT-arbeidsmarkt aan”

    Nieuwere reacties »
    1. Jos schreef:
      12 januari 2011 om 11:37

      De bekende bla-bla. Er wordt voorbijgegaan aan het feite dat veel jongeren niet de ICT in willen vanwege het gebrek aan baanzekerheid in deze zeer conjuncteur-gevoelige sector. Verder is de werving van ICT’ers in het buitenland versloft en ook dat zal alleen maar tot meer tekorten leiden.

      Login om te reageren
    2. Christian schreef:
      12 januari 2011 om 12:52

      Dit probleem kun je alleen oplossen door bedrijfskundige ICT’ers in te zetten op managementplekken binnen de ICT, waar nu nog economen zitten. In plaats van specialistische managers te gebruiken willen veel bedrijven nog werken met managers die niet begrijpen hoe IT in elkaar zit. De kenniseconomie komt in gevaar doordat veel managers niet inzien dat ICT een vak is waarvoor specialisten nodig zijn. Niet iedere manager is in staat om als ICT manager te fungeren.

      Login om te reageren
    3. Vlacon schreef:
      12 januari 2011 om 12:56

      De zoveelste vruchteloze poging…
      I(C)T heeft kortweg twee imago’s:
      – de contactgestoorde slimme nerd in Zeeman-kleding met de dikke brilleglazen
      – de Linux-vererende langharige hacker die leeft op koffie/cola/pizza
      Met geen van die twee wil de gemiddelde tiener zich vergelijken.

      ICT is gewoon niet “cool”. En dat ga je niet met een paar campagnes verbeteren.

      Login om te reageren
    4. Kevin schreef:
      12 januari 2011 om 13:00

      “het verminderen van de uitval uit het onderwijs…versterking van de aansluiting van het ict-onderwijs op het ict-bedrijfsleven”

      Dus je hoeft straks niet meer 3 jaar zowel OO te programmeren, te scripten, netwerken te configureren, projectplanning te maken, databases te ontwerpen/beheren, kosten/baten analyses op te stellen, GUI ontwerpen te maken, presentaties te geven (moet ik nog even doorgaan?) om 10 Windows clients en 1 Windows server te mogen beheren bij ?

      Gewoon dezelfde valkuil als 2e fase onderwijs, veel brede keuzes, feedback vanuit vervolgtraject na afloop ipv onderzoek vooraf.

      Login om te reageren
    5. eijkel schreef:
      12 januari 2011 om 13:00

      De Nederlandse overheid heeft de mond vol van een kenniseconomie, maar beleid ondertussen een beleid dat haaks op hun woorden staat.

      Om de ICT sector te verbeteren moet er meer gebeuren dan alleen een verbetering van het beeld dat mensen van ICT hebben.

      Login om te reageren
    6. mark schreef:
      12 januari 2011 om 13:09

      Dat ze potverdorie eerst eens werk maken van het aannemen van de 40-plussers die nu thuis zitten met een hele sloot aan papieren en ervaring! Maar nee, die kosten zogenaamd teveel geld. Dit is het gevolg van de lobby van het bedrijfsleven bij de overheid een paar maanden geleden, waarin ze aan de noodklok trokken toen bekend werd dat half Nederland binnen een paar jaar met pensioen zou gaan en dat arbeid schaars en dus duur zou worden.
      Het is toch werkelijk godgeklaagd: eerst worden 40-plussers massaal op straat gezet, en als het tij keert roept het bedrijfsleven dat ze er niet zijn. De overheid die zoals altijd de oren laat hangen naar het bedrijfsleven knikt gehoorzaam ja en verschaft het bedrijfsleven een moreel mandaat om op de meest onorthodoxe manieren haar arbeidsbehoefte in te vullen.

      Dat heet nou marktwerking. In tijden van overvloed dalen de prijzen, in tijden van krapte stijgen ze. Maar voor arbeids schijnt dat niet op te mogen gaan. Als het gaat om de belangen van de werkgevers mag het kennelijk alleen maar eenrichtingsverkeer zijn. Wel klagen over tekort aan personeel, maar als we wijzen op de overvolle databank bij het UWV kijken we de andere kant op. Het mag gewoon allemaal niets meer kosten. En zodra de werknemer het voor het zeggen krijgt op de arbeidsmarkt, begint de werkgever bij de overheid te huilen die vervolgens allerlei noodmaatregelen treft om het voor de werkgever zo gerieflijk mogelijk te maken. Let op mijn woorden: binnen een paar jaar gaan de grenzen weer open en wordt Nederland weer bevolkt door horden buitenlandse spotgoedkope medewerkers waar niet tegen op te concurreren valt.

      Login om te reageren
    7. Jeroen Geerts schreef:
      12 januari 2011 om 13:20

      Beroepsverenigingen NGN en Ngi erkennen ook een mogelijk tekort aan IT-Professionals in de komende jaren en zetten zich actief in om de IT-studies interessant te maken.

      Ngi heeft een speciale afdeling voor studenten met diverse activiteiten en de vereniging reikt jaarlijks een prijs uit van € 5.000,- voor de beste afstudeerscriptie.

      NGN laat studenten participeren in de community om zo contacten te laten leggen met IT-Professionals. Voor het uitvoeren van opdrachten binnen de NGN community kunnen studenten bij sommige opleidingsinstituten studiepunten verdienen.

      Daarnaast worden in het komend jaar schoolbezoeken afgelegd door “spraakmakende” IT professionals om de keuze voor “het vak” te bewerkstelligen.

      Login om te reageren
    8. mark schreef:
      12 januari 2011 om 13:22

      Vlacon, 12-01-2011 13:56: Er zijn nog een paar categorieen, namelijk:

      – de snelle kortgeknipte 25-jarige HBO’er die alleen maar heeft geleerd met dure woorden over marketing te gooien, overal “ja” tegen zegt, wiens grootste kunstje een belangrijk gezicht trekken is en die als het moeilijk wordt zijn senior belt.
      – de 30-jarige die met veel vallen en opstaan heeft geleerd hoe het in de praktijk werkt en zijn geld begint op te leveren.
      – de 40-jarige die na 15 jaar hard gewerkt te hebben in de IT nu met een sloot papieren en werkervaring thuis zit omdat het bedrijfsleven alles boven de 40 te oud vindt.

      Want zo is het in de ICT: eerst snel rennen en doen alsof je iets kunt, dan geld verdienen voor je baas en dan afgeserveerd worden op je 40e. Als je daar tussenin tenminste niet op straat wordt gezet bij het minste of geringste zuchtje economische tegenwind. Face it: boven de 40 heb je binnen de ICT geen toekomst meer.

      En dan vraagt het bedrijfsleven zich af waarom ICT toch zo’n slecht imago heeft.

      Login om te reageren
    9. Marcel schreef:
      12 januari 2011 om 13:58

      Er is geen tekort; of heeft iemand een rapport waarin staat dat de ICT salarissen momenteel sterk stijgen door schaarste?

      Login om te reageren
    10. mark schreef:
      12 januari 2011 om 14:09

      Marcel, 12-01-2011 14:58: Er is geen tekort aan personeel. Er is een tekort aan spotgoedkoop personeel.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Ontdek de toekomst van IT-support en m...

    Op 16 september 2025 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een gloednieuw event plaats dat volledig is gericht op IT-professionals:...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine
    • Topics

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs