Patiënten die in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten herstellen van een hartaandoening, doorlopen het hartrevalidatietraject dat het best bij hun situatie past. Het ziekenhuis heeft het digitale hartrevalidatiedossier van ChipSoft in gebruik genomen, waarmee de behandelaars actief ondersteund worden bij het bepalen van de juiste revalidatie.
Het nieuwe dossier, waar de richtlijn 'Poliklinische Indicatiestelling Hartrevalidatie 2010' geïntegreerd onderdeel van uitmaakt, levert Nij Smellinghe tal van nieuwe mogelijkheden op. 'Het programma biedt beslisondersteuning, waardoor we voor patiënten inzichtelijk kunnen maken waarom zij waarvoor geïndiceerd zijn', zegt verpleegkundige van de afdeling Hartrevalidatiegen Mariska Oosting. 'Ook is de registratie veel beter. We registreren vanaf nu niet alleen wat iemand wel aan hartrevalidatie gaat doen, maar ook waarom iemand niet deelneemt aan een hartrevalidatieprogramma. Het dossier is een grote verbetering, omdat er volledig volgens de richtlijnen gewerkt kan worden. Verder zorgt het systeem voor statische overzichten en managementinformatie. Hoewel wij al voor een deel digitaal werkten, bleef er desondanks veel papierwerk over. Nu we volledig digitaal werken, zal dit even wennen zijn, maar ook weer een flinke stap vooruit', vult collega en Mirjam van Aalsum aan
De patiënten van Nij Smellinghe worden vanuit de kliniek digitaal aangemeld voor de hartrevalidatie, waarna het beleid digitaal wordt uitgezet. Hierdoor is de afdeling nagenoeg papierloos. 'Hoe het bevalt om papierloos te werken, weten wij natuurlijk nog niet. Het is nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen', aldus de verpleegkundigen. 'Wij weten inmiddels wel dat de kast flink opgeruimd kan worden. We zullen minder ruimte nodig hebben, veel bakjes en vakjes kunnen weg. Verder kan er sneller en efficiënter gewerkt worden, omdat gegevens direct in het systeem beschikbaar zijn.'
Beslisondersteuning
Bij het bepalen van het type hartrevalidatie dat de patiënt nodig heeft, komen de uitgebreide ordermogelijkheden en beslisondersteuning van het CS-Ezis.Net duidelijk naar voren; aan de hand van de data die de behandelaar registreert, legt het CS-Ezis.Net eventuele beslissingen en bijbehorende vervolgacties voor. Vervolgens kunnen de hartrevalidatieverpleegkundigen in samenspraak met de patiënt en de overige behandelaars besluiten of de doelen en interventies wel of niet worden opgevolgd. De verantwoordelijkheid voor de keuze van het juiste traject blijft bij hen liggen; het systeem geeft een (niet bindend) advies.
De kracht van het hartrevalidatiedossier van ChipSoft ligt in de integratiemogelijkheid met het zis/epd, waardoor alle patiëntgerelateerde registraties binnen een zorginstelling, zoals metingen en labwaarden, direct beschikbaar zijn voor alle behandelaars. In tegenstelling tot stand-alone oplossingen biedt ChipSoft hiermee een totaaloverzicht omtrent de patiënt en zijn traject.
De integratie houdt bijvoorbeeld ook in dat de cardioloog of verpleegkundige op de afdeling vanuit zijn of haar digitale dossier patiënten kan aanmelden voor hartrevalidatie. Deze aanmelding verschijnt dan direct in het hartrevalidatiedossier, waarbij de geregistreerde gegevens worden overgenomen naar de indicatiestelling. Op deze wijze worden gegevens die al eens in het systeem zijn vastgelegd handig hergebruikt en hoeven deze niet opnieuw achterhaald en ingevoerd te worden. Dit levert kostbare tijd op.