De van oorsprong softwareleverancier Microsoft gaat de concurrentie aan met zijn hardwarepartners. De leverancier start de eigen hardwaredivisie Devices and Studios Engineering Group en gaat daarom concurreren met partijen waaraan Microsoft zijn succes heeft te danken. Via een reorganisatie zal de rest van de organisatie nog bestaan uit divisies voor besturingssystemen, applicaties en diensten en cloud en de grootzakelijke markt.
In de nieuwe hardwaredivisie vallen de Xbox en de Surface-tablet, maar ook randapparatuur als toetsenborden en muizen. Toch is de algemene verwachting dat Microsoft meer hardware gaat ontwikkelen. Om serieus mee te kunnen doen zal Microsoft dan met een eigen pc moeten gaan komen. Als dit zo is, dan gaat het de concurrentie aan met de Dells, HP’s en Lenovo’s van deze wereld. Dit zijn wel de oem-partners uit het verleden waar Microsoft zijn succes aan heeft te danken.
In de oude situatie was er frictie tussen teams van verschillende productgroepen. Microsoft achtte het daarom noodzakelijk om horizontaal-georiënteerde divisies te ontwikkelen. Zodoende denkt het bedrijf slagvaardiger en innovatiever te kunnen worden. Microsoft heeft de afgelopen tijd vooral terrein verloren op het gebied van mobiele apparaten en internetdiensten. Met de reorganisatie wil Microsoft vooral op deze vlakken een inhaalslag maken.
Rob
De getallen lijken er wel op te wijzen dat de komende jaren er meer tablets verkocht zullen worden dan PC’s maar een PC/Notebook vergelijken met een tablet vind ik zoiets als een fiets versus auto, het is meer een apparaat erbij dan een vervanging. Je geeft dat zelf eigenlijk al aan met voorbeeld van CAD/CAM en ik kan nog wel wat activiteiten bedenken die makkelijker gaan op een PC, of uiteindelijk toch niet zo makkelijk met een online dienst zijn aan te bieden.
Hoeveel core infrastructuren draaien erop Microsoft, hoeveel embedded systemen gebruiken er een versie van Windows?
@Ewout: Geen idee hoeveel Embedded Windows Licenties verkocht worden. Het zal toch niet onaanzienlijk zijn. KoningHartman/Imtech distribueert dat, volgens mij. Meeste zal wel RemoteDesktop terminals zijn en verder numerieke besturing, vermoed ik.