Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Herman Rensink

In 2035 is alles met alles verbonden

22 januari 2014 - 17:193 minuten leestijdOpinieWerkplek & Beheer

Naast de centrale applicaties voor bedrijven maken de softwareontwikkelaars de laatste jaren vele applicaties voor de massale mobiele telefoon-gebruiker. Dit heet consumerization. Dat is de voorloper van een “connected intelligent society” waarbij in 2035 alle op ip-gebaseerde apparaten in de samenleving onderling of met centrale netwerken informatie uitwisselen. Alles is met alles verbonden. Hoe ziet de 'Connected intelligent society' eruit?

Het aantal applicaties voor ip-gebaseerde apparaten zal in 2035 enorm zijn toegenomen, vooral in de privésfeer. Dit alles mogelijk gemaakt door de elektronica en digitalisering van mechanische apparaten en gebruiksvoorwerpen die voorzien zijn van strips. Dit is de basis van de ‘connected intelligent society’. In 2035 is er sprake van een vergaande integratie tussen mens en computertechniek. Dit maken nanotechnologie en krachtige draadloze neurale netwerken mogelijk.

Centrale aansturende serverparken met super opslagcapaciteit en mainframeachtige karaktertrekken staan constant in verbinding met apparaten en gebruiksvoorwerpen die overal voorkomen in huis, openbare gebouwen en openbare infrastructuur. Maar ook de mensen die hulpmiddelen gebruiken op basis van nanotechnologie (zoals minuscule kledingsensoren) staan in verbinding met computers via netwerken en rfid-technologie. Al deze huishoudelijke apparaten en gebruiksvoorwerpen creëren massaal data. Deze wordt omgezet naar intelligentie of de data wordt gebruikt om geautomatiseerde functies uit te voeren op al deze voornoemde apparaten.

Belangrijk en transparant

Het netwerk is in 2035 minstens zo belangrijk en transparant als de netwerken voor water en energie. De klant is dan zeer sterk afhankelijk van de ict die de apparaten aanstuurt en ons gemak leveren. Uitval van ict, zoals internet raakt ons ook in ons dagelijks bestaan. De eisen rondom ict zijn extreem hoog en als er sprake van uitval is dan is dit slechts beperkt.
Deze extreme eisen vragen de inzet van vakmanschap met een servicegericht karakter. De vakman bedient zich van een allesomvattende tooling die in staat is om alles te bewaken en te registreren; the eye of the eagle.   

Op weg naar 2035 is de informatieverzameling, -werking, -opslag en –presentatie  in zeer hoge mate gestructureerd, wat ook geldt voor de  zoekvoorzieningen. Daarbij denk ik dat de vele belangrijke databronnen geauthentiseerd en gevalideerd zijn. De toegankelijkheid tot netwerken is gemakkelijk. Dit komt omdat alles en iedereen verbonden is. Denk aan de triljoenen apparaten in huishoudens en openbare gelegenheden, de verscheidenheid aan digitale systemen en mensen met hulpmiddelen. Deze toegankelijkheid is ook nodig omdat de gestructureerde informatievoorziening evenals het zoekgemak naar informatie leidt tot een gigantische behoefte naar instant informatie, anywhere en anytime, waarbij de vraag grillig is.  De behoefte aan kwaliteitsinformatie omspant vooral in 2035 de privéomgeving, want in de werkomgeving is dit geregeld.

De periode rondom 2035 noem ik de  ‘connected intelligent society’ omdat ict alles met elkaar verbindt en daardoor de kwaliteit van ons dagelijks functioneren aanzienlijk bepaalt.

Vrije tijd

In 2035 is de gemiddelde leeftijd van de mens een stuk hoger en is er veel meer vrije tijd dan nu. Meer tijd, minder werk en we zijn ouder.  Ict gaat meer de behoefte invullen van de ouderen en de vrijetijdsbesteding.

De ict zal het individu altijd en overal, zelfs in onbevolkte gebieden, met elk gewenst type digitaal apparaat toegang moeten verlenen tot alle informatie, apparaten of mensen die hulpmiddelen gebruiken met digitale intelligentie.

Daarbij is een wereldomvattend single sign-on systeem en directory nodig. Deze directory is voor het opslaan van alle rechten en instellingen. Daarbij gebruikt men zeer krachtige DNS-appliances en CMDB-databases waarin de biljoenen data staat van de apparaten en gebruikers. Slimme replicatietechnieken maken het mogelijk dat de mens transparant overal het netwerk kan gebruiken en de daarop bovenliggende informatievoorzieningssystemen. 

Meer over

Netwerkbeheer

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Computable.nl

    Slimme toegang vs. onzichtbare cyberrisico’s in de Zorg

    In zorginstellingen is een constante stroom van personeel, patiënten en bezoekers. Maar hoe zorg je ervoor dat gevoelige gebieden beschermd blijven zonder de dagelijkse gang van zaken te verstoren? Hoe herken je eventuele zwakke plekken in het netwerk?

    Meer lezen

    AchtergrondData & AI

    Een stortvloed aan ai-tools; ServiceNow drinkt zijn eigen champagne

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    ActueelCarrière

    Unica-ceo Andringa: ‘Wij nemen de regiefunctie nog steviger in handen’

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Eerste overname IT Local onder Smizer: Infotune ICT

    ActueelOverheid

    Rijk moet meer vissen uit eigen ict-vijvers

    16 reacties op “In 2035 is alles met alles verbonden”

    Nieuwere reacties »
    1. Peter schreef:
      31 januari 2014 om 12:50

      Beetje jammer. In de toekomst wordt blijkbaar alles verbonden en dat vergt meer van IT. Niet echt een visionaire constatering. Als je 20 jaar vooruit wil kijken, is een beetje visie op hoe de technologie ons leven gaat veranderen wel het minste dat je mag verwachten.

      Login om te reageren
    2. Hans Kroon schreef:
      31 januari 2014 om 13:00

      “intelligent” society, hè? Ach, zolang we nog niet echt intelligent met elkaar omgaan, al dan niet met behulp van ICT, zal dit tot ver voorbij 2035 een toekomstvisie blijven.
      Maar goed, die zij die zich ICT kunnen permitteren en de dienst uitmaken zullen inderdaad wereldwijd connected zijn. Maar goed beschouwd zijn ze dat nu ook al.

      Weet u, het is misschien off topic, maar mijn overtuiging is dat niet de techniek de mens moet verbinden, maar de mens zelf. Dan hebben we het over echte verbinding. Helaas zijn we daar veel minder goed in. En het wrange is dat ICT daar niet bepaald in positieve zin aan bijdraagt. Van het plaatje zoals in bovenstaand artikel geschetst, word ik daarom niet echt vrolijk.

      Ergo, alleen als mensen echte verbinding zoeken, zal ICT kunnen bijdragen aan een maatschappij-ondersteunend netwerk dat die verbinding versterkt.
      Dan hebben we het over een “Intelligent connected human society”.

      Login om te reageren
    3. Louis Kossen schreef:
      31 januari 2014 om 13:15

      Wat een toekomstbeeld, maar duidelijk dat de techniek oprukt en steeds meer ons leven beheerst maar ik schrik toch wel van de opmerking over een wereldomvattend single sign-on systeem. Hier moet ik toch niet aan denken. Wie gaat die rechten en instellingen beheren? De grote baas neem ik aan.

      Hoe meer je er van afhankelijk raakt hoe naarder uitval is. Wat dat betreft moet ik denk aan een keer dat op het werk de stroom uitviel. De computers werkten niet meer maar ook de electronisch gestuurde deuren. Gevangen in de kantoortuin.

      Login om te reageren
    4. mauwerd schreef:
      31 januari 2014 om 14:51

      Chriet Titulaer, Maurice de Hond, Herman Rensink eehhh.
      Er zijn er nog veel meer.
      Lekker slap kleppen over de toekomst. Daar was en is markt voor.
      Maar wat is die Herman saai zeg. In 2035 meer applicaties en connectivity. Biljoenen, triljoenen, heeeeeeel veel zegmaar.
      Maar goed nieuws voor hen. Ook in 2035 zal er weer behoefte zijn aan malloten met raar praatje, die maar wat roepen zonder enige verantwoordelijkheid te nemen. Omdat het kan…

      Hmm, op zich goed nieuws voor mij 😉

      Login om te reageren
    5. Leen Blom schreef:
      31 januari 2014 om 15:28

      “Op weg naar 2035 is de informatieverzameling, -werking, -opslag en –presentatie in zeer hoge mate gestructureerd, wat ook geldt voor de zoekvoorzieningen”

      Nou, dat gaat echt niet lukken als alles aan alles is verbonden. Dat is een legale DDOS-aanval zeg maar.

      Nee, wij doen onderzoek naar hoe ‘dingen’ die bij elkaar in de buurt zijn (mag ook virtueel) en iets samen willen doen juist pas dan een network vormen en samen iets zullen ‘voortbrengen’.
      En daar zijn we nog lang niet klaar voor, omdat we teveel centraal willen regelen. En ook nog centraal autoriseren, brr, big brother’s Father?

      Login om te reageren
    6. Henri Koppen schreef:
      31 januari 2014 om 18:27

      Herman het is altijd leuk om na te denken over wat de toekomst ons brengt. We verschillen echter wel van mening en inzicht.

      “Op weg naar 2035 is de informatieverzameling, -werking, -opslag en –presentatie in zeer hoge mate gestructureerd”

      Ik denk het juist niet, meer decentraal en ongestructureerd, alleen op basis van opvraging zal er wellicht een tijdelijke meta structuur of relationele structuur zijn. Relationele data wordt steeds minder houdbaar.

      Door machine learning / deeplearning / ai zullen we structuur zoals we die kennen helemaal niet nodig hebben. We stellen gewoon onze vraag en krijgen een natuurlijk (= geen vaste structuur) antwoord.

      Daarnaast geloof ik juist niet in centrale authorisatie, meer juist decentraal. Je kunt bewijzen dat je *iemand* bent en alleen in de context (je moet een grens over) zul je gevalideerd worden. Geld zal niet meer bij een centrale bank staan, je bent je eigen bank.

      Met een beetje mazzel is je data (cloud) zelfs prive, en hoewel je wel data deelt aan systemen die dat eenmaal nodig hebben om beter te worden, is deze data niet centraal te herleiden naar jouw identiteit.

      Ook geloof ik dat energie heel goedkoop wordt en apparaten extreem zuinig. Kernfusie ligt nu nog ver in de toekomst, maar het gaat er komen, daar twijfel ik niet aan.

      Maarja, altijd leuk om een boom over op te zetten. Mooi toch!

      Login om te reageren
    7. Henri Koppen schreef:
      31 januari 2014 om 18:29

      Wat betreft vrije tijd…. wat je ziet is dat zaken als stofzuigers, wasmachines, afwasmachines, smartphones ons leven makkelijker maken, maar dat vullen we weer op met meer verplichtingen en meer werken omdat we meer bezit willen hebben.

      Mijn ouders hadden het echt rustiger op mijn leeftijd. We moeten ook steeds meer. En ook op het werk wordt de druk behoorlijk opgevoerd. Lanterfanten zit er niet meer bij….

      Login om te reageren
    8. NumoQuest schreef:
      31 januari 2014 om 19:44

      Wat ik een beetje mis hier is een soort ‘Big Bang’ theorie. Een enorme implosion zeg maar. Wie rekent en mee denkt kan zich indenken dat je in 2035 een krankzinnig arsenaal ‘zou kunnen hebben’ aan verbindingen waar de mens niet zozeer beter van zal worden.

      Voor die tijd heb je namelijk met een veel prangender probleem te maken waarvan de uitkomst allerminst vast staat en die heet Overbevolking. De weerslag zien we nu al op de wereld en de exploderende bevolkingsaanwas kent veel grotere niet oplosbare problemen dan een forecast voor 2035.

      Ik mis nu alleen een fles goeie VSOP en een gentle liftmuziekje. Een eenzame salonpianist mag wat mij betreft ook …

      Login om te reageren
    9. Reza Sarshar schreef:
      31 januari 2014 om 22:32

      Herman,
      Wat is je je boodschap?

      Login om te reageren
    10. Jan van Leeuwen schreef:
      1 februari 2014 om 12:20

      In 2035 staat nederland geheel of voor de helft onder water als gevolg van de klimaatverandering, teisteren stormen met snelheden van boven de 200 kmh de restanten.
      De genetisch gemanipuleerde viri en bakterien zijn niet meer onder kontrolle te krijgen en het rijke afrika weigert europeanen op te nemen.
      Dan hebben we wel wat anders aan ons hoofd als internet of ICT.

      Login om te reageren
    Nieuwere reacties »

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs